Veľmi jednoduchý koláčik, v ktorom sa spájajú všetky známe a obľúbené chute. Jeho príprava je naozaj nenáročná. Odporúčame ho aj tým menej zdatným v kuchyni, ktorí majú chuť na niečo sladké ku káve alebo k čaju.
Cesto:
2 šálky múky
120 g studeného masla alebo margarínu
2 veľké vajcia
1 lyžička kypriaceho prášku
0,5 šálky cukru
1 lyžička vanilínového cukru
štipka soli
Pudingová náplň:
6 lyžíc cukru
1 liter mlieka
3 sáčky čokoládového pudingu bez cukru (spolu 120 g prášku)
Tvarohová masa:
800 g vanilkových jogurtov alebo ochuteného vanilkového tvarohu
0,5 šálky cukru + 1 lyžica cukru
4 vajcia
100 g roztopeného a vychladnutého masla alebo margarínu
2 sáčky vanilkového pudingu, príp. smotanového bez cukru (spolu 80 g prášku)
štipka soli do bielok
Poleva:
čokoláda alebo práškový cukor
Vanilkové jogurty alebo vanilkový tvaroh a vajcia vyberieme z chladničky približne 3 hodiny pred prípravou koláčika aby mali počas pečenia izbovú teplotu.
Múku preosejeme so soľou, kypriacim práškom, cukrom, vanilínovým cukrom a pridáme studené maslo pokrájané na kúsky. Pridáme vajíčka a vypracujeme lepkavé cesto.
Pozor: Cesto nevkladáme do chladničky!
Plech s rozmermi 25×35 cm vyložíme papierom na pečenie a vložíme naň vyvaľkané cesto.
Pomôcka: Na uľahčenie práce s cestom, spracuvávame ho rukami poprášenými múkou.
Z litra mlieka odlejeme jednu šálku a rozpustíme v nej 3 pudingy (masa bude hustá a aby sme ju poriadne vymiešali, môžeme si pomôcť mixérom, nemixujeme ju však dlho aby sa príliš nespenila). Zvyšok mlieka varíme s cukrom (často miešame aby sa nepripálil) a keď začne vrieť, prilejeme už predtým vypracovanú masu zo šálky mlieka a pudingu. Miešame až do zhustnutia a uvarenia klasického pudingu.
Ešte horúci puding vylejeme na pripravené surové cesto.
Pomôcka: Aby sa s pudingom dobre pracovalo, nanášajte ho lyžicou namočenej vo vode.
Puding necháme na ceste vychladnúť.
Tvarohová masa:
V recepte boli použité jogurty Danio o takejto gramáži: 2×200 g a 1x400g.
Bielka vyšľaháme so štipkou soli. Žĺtka rozmixujeme s cukrom do nadýchanej peny. Žĺtkovú penu pridáme do jogurtov alebo ochuteného tvarohu s vychladnutým maslom alebo margarínom a miešame kým sa všetky suroviny nespoja.
Potom do masy prisypeme puding a krátko masu miešame.
Na konci pridáme bielka a zamiešame ich do masy lyžicou.
Tvarohovú masu vylejeme na vychladnutý čokoládový puding a povrch vyrovnáme.
Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme okolo 55 – 60 minút.
Po upečení necháme koláč v rúre po dobu 30 minút. Následne koláč vyberieme a necháme vychladnúť.
Pozor: Aby nedošlo k nadmernému a nerovnomernému odpadávaniu tvarohovej masy , ešte teplý koláč po vybratí z rúry okrajeme po bokoch.
Dekorujeme podľa chuti a predstavivosti.