Zlínsky filmový festival oslávi autorku slávnej Pipi, a ponúkne ešte oveľa viac

Zlín Film Festival (ZFF) je jednou z najstarších a najväčších svetových filmových prehliadok svojho druhu. Každý rok jeho filmový program s množstvom sprievodných akcií priláka do Zlína cez sto tisíc malých i veľkých návštevníkov. Tohoročný, už 57. ročník Medzinárodného filmového festivalu pre deti a mládež, je ešte o 1 deň dlhší a uskutoční sa od 26. mája do 3. júna. Kľúčovými témami bude oslava 20. výročia Salónu filmových klapiek, kinematografia Švajčiarska a Švédska a tiež 110. výročie narodenia významnej autorky Astrid Lindgrenovej. Jej asi najznámejšia postava, Pipi, pred rokmi umelecky inšpirovala známeho výtvarníka Petra Nikla a teraz sa stala predlohou festivalového vizuálu.

Jeho hlavným motívom je dievčina s ryšavými vrkočmi, nápadne pripomínajúca práve Pipi. „My dobre vieme, že toto nie je Pipi. Je to len dievčatko, ktoré vďaka parochni môže byť na chvíľu kým chce.“ komentuje vizuál výkonná riaditeľka ZFF Ing. Jarmila Záhorová a dodáva: „ A tak isto ako ona môže prežívať svoje fantastické dobrodružstvá, aj zlínsky festival prenáša deti a ich rodičov do kúzelného filmového sveta, kde sa dá zažiť úplne všetko.“

Tvorbe Astrid Lindgrenovej bude v rámci 57. ročníka ZFF venovaná špeciálna časť s presahom aj do nefilmových aktivít. Tá bude zahrňovať aj divadelné adaptácie, alebo jej literárnu tvorbu. Švédska filmová sekcia bude obsahovať asi 30 celovečerných snímok pre deti a mládež.

Tohoročný filmový festival bude zameraný aj na Švajčiarsko, jeho kinematografiu a kultúru. V sekcii filmového programu  nazvanej „Vitajte vo Švajčiarsku“, pomenovanej podľa rovnomenného švajčiarskeho filmu, sa bude premietať viac než 15 celovečerných filmov, tiež filmy animované a študentské. Filmové projekcie sa uskutočnia nielen na známych miestach, akými sú sály multikina Golden Apple Cinema v Zlatom jablku, sála na Malej scéne a pod šírym nebom na Open Air Place, ale aj v úplne nových alebo staronových priestoroch. „Tento rok sa môžu diváci tešiť na premietanie v sále auly Univerzity Tomáša Baťu, alebo vo veľkom filmovom ateliéri na Kudlove,“ hovorí umelecká riaditeľka Markéta Pášmová a dodáva: „Kvôli autentickej atmosfére sme sa rozhodli práve tu zasadiť špeciálnu sekciu, venovanú snímkam autorov projektov, ktorí svoju úspešnú kariéru odštartovali vďaka finančnej podpore z aukcie klapiek. Zaradili sme ju do programu spolu s oslavami 20. výročia Salónu filmových klapiek.“

Významné výročie Salónu filmových klapiek bude aj jednou z hlavných tém 57. ročníka ZFF. „Okrem už spomínanej špeciálnej filmovej sekcie, bude tiež vydaná unikátna publikácia, mapujúca históriu projektu. Kniha vzdáva hold zaujímavým autorom klapiek i dražiteľom a zobrazuje všetky doteraz vytvorené klapky z jednotlivých ročníkov,“ prezrádza prezident festivalu a predseda správnej rady nadačného fondu FILMTALENT ZLÍN Čestmír Vančura  a pokračuje: „Počas existencie projektu vzniklo už 2057 klapiek, ktoré putovali do súkromných zbierok. V priebehu 19 rokov sa konalo 80 výstav kolekcií klapiek u nás i v zahraničí.“

Tohoročná zbierka Salónu filmových klapiek je čo do rozsahu podobná tej predchádzajúcej a tvorí ju okolo 140 originálnych diel popredných tuzemských výtvarníkov, z nich niektorí sa do projektu zapájajú už od samého začiatku. Tradičná aukcia sa uskutoční v nedeľu 28. mája vo festivalovom Zlíne. Výťažok bude rovnako ako po iné roky venovaný na podporu autorských snímok študentov filmových škôl a ďalších začínajúcich tvorcov.

Filmoví fanúšikovia sa môžu počas festivalu tešiť na bezmála 350 zaujímavých snímok pre deti a mládež, prvé európske filmy, animovanú tvorbu a študentské filmy a mnoho ďalších v súťažnej i mimosúťažnej sekcii.

Pripravený bude aj bohatý sprievodný program, ktorý na mnohých miestach v Zlíne ponúkne  nielen množstvo workshopov, odborných prednášok, divadelných predstavení, koncertov, výstav, interaktívnych a benefičných programov, ale aj celý rad športových, spoločenských a iných akcií.

Viac na www.zlinfest.cz

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Zlínsky filmový festival oslávi autorku slávnej Pipi, a ponúkne ešte oveľa viac”