Dozviete sa tajomstvo tej najúrodnejšej záhrady, ktorou sa hrdí pestovateľ Igor. Klúčom k chutnej a obrovskej zelenine je…

Na žiadosť mnohých mojich priateľov vám poviem, ako som začal pestovať zeleninu. Táto metóda sa už ujala u mnohých chatárov. Pokúsim sa to vysvetliť. Pracujem, takže do predmestskej oblasti môžem ísť len cez víkendy. Preto je nutný oddych po náročnom týždni práce, jesť šašliky, zájsť do parného kúpeľa, alebo trochu práce na pôde. V súčasnej dobe v záhradníctve existuje niekoľko problémov: úrodnosť pôdy klesá. Zem sa stáva hustou, oslabenou a má šedú farbu. Poklesom plodnosti dochádza k zníženiu úrody.

Použitie minerálnych hnojív a pesticídov vedie ku kontaminácii pôdy, vody, vzduchu a potravy, a to vedie k ochoreniu ľudí.

Tradičné poľnohospodárstvo používa väčšina záhradkárov, ale je to veľmi časovo náročné. Tým sa znižuje záujem o záhradkárčenie medzi mládežou.

Avšak, všetky tieto problémy sa dajú pomerne ľahko vyriešiť, ak namiesto tradičného poľnohospodárstva použijeme prírodné. To chráni nielen poľnohospodársku techniku, ale tiež obnovuje úrodnosť pôdy. Výsledkom je zvýšenie produktivity záhradníckych plodín. Minerálne hnojivá sa nepoužívajú, tým sa zachová čistota prírody a ochráni sa zdravie človeka. Rad záhradníckych činností v prírodných praktikách sa používajú menej ako tradičné. A niektoré z nich úplne chýbajú. To všetko znižuje prácnosť pestovania a ošetrovania rastlín.

Podľa môjho názoru, oveľa dôležitejšie návrat k prírode a zabudnúť na postulát, ak je to potrebné pôdu hnojiť prirodzene, a nie posypaním pesticídmi. Prírodné poľnohospodárstvo – je obzvlášť šetrné v zaobchádzaní s pôdou, chráni pred teplotnými zmenami, návratu živín, ktoré veľkoryso dali krajine rastliny.

Každý rok na jar, prichádzame na svoje chatárske sady, budeme pestovať zeleninu svojich hriadkach. Veľkosť hriadky bude v šírke od 1,4 m do 2 m, trať medzi nimi od 20 cm do 40 cm maximum. Tento jav sa nazýva tradičný spôsob pestovania zeleniny na záhrade. Rastlina na týchto hriadkach a najmä v strede, býva často chorá, začína hniť a preto sa ťažko rozvíjajú. Ale pre škodcov oslabená rastlina je pre nich správna výživa a tým si môžu založiť potomkov. Plevel odstraňovať z takejto hriadky je skutočná muka.

Ale na takej hriadke som videl aj pozitívnu stránku. Krajné rastliny sa zdajú byť lepšie ako tie, ktoré sú umiestnené v strede. Sú väčšie, nie sú predmetom ochorenia, dajú sa lepšie zbaviť od buriny, možno ich preriediť.

Taktiež som sa zamyslel nad ďalším faktorom. Jediný strom v meste, nikto sa nesnaží odstrániť ho pre jeho vzhľad a krásu. Hoci jeho listy by mohli slúžiť ako hnojenie stromu. Takže, odkiaľ berie strom svoju silu? V posledných rokoch vedci zistili, že rastlina asi 60% berie svoju silu zo vzduchu. Je to určite zaujímavé.

Nepredvídateľnosť našej klímy ako na Ďalekom Východe, vysoká teplota, denná i nočná, suché alebo daždivé leto, nadmerné zrážky na konci augusta a začiatkom septembra som potvrdil svoje nápady v priebehu mnohých rokov pokusov a omylov metódy pestovania zeleniny.

Dospel som k záveru, že hľadať iné metódy je menej časovo náročné, ale s možnosťou dosiahnutia vyšších výnosov. Skombinoval som dve technológie.

  1. „Úzka hriadka – unikátna rastlinná výroba pre malé plochy.“
  2. „Agrotechnika prírodného poľnohospodárstva.“

Pridržiavam sa názoru, že je ekológia môže otvoriť všetky možnosti pestovania rastlín, čo šetrí čas a energiu. Len na dobrom komposte môžete vidieť a oceniť kvalitu tuzemských a zahraničných odrôd, väčšina z nich vytvorená pre ekologické pôdy. Som si istý tým, že organike nemôžeme uniknúť. Len pre poriadok: Naučte sa, ako vyrobiť kompost a usporiadať ďalšie stacionárne lôžka – raz na niekoľko rokov.

Pestovanie zeleniny na úzkych hriadkach bolo vyvinuté spoločnosťou J. Mitlayderom v 70. rokoch minulého storočia a do Ruska ju priniesol autor v roku 1989.

Ale slepé kopírovacie techniky a tipy, hoci sú najlepšie, k ničomu nevedie. Musí byť kreatívny a pre pochopenie biologických zákonov kultúry a procesu, ktoré sa vyskytujú v priebehu jeho pestovania. U Mitlaydera je jednu chyba (to je môj názor) využitie minerálnych hnojív zlepšuje chuť plodov – neprirodzené. Ak chcete – môžem použiť namiesto minerálneho hnojenia humus, jaseň, hnoj, byliny, atď. (Som priaznivcom organických hnojív). Som pre čistý ekologický výrobok.

Ale nemali by ste brať hnojivo ako jed. Jedine dodržiavajte dávku. Je lepšie nedokŕmiť, než prekrmovať.

Za toto ďakujem najmä J. Mitlayderovi – za rozvoj úzkych hriadok. Hoci Mitlayder neodporúča umiestniť box na úzkych hriadkach, ja som nazhromaždil viac boxov. Samotná príroda bola mňa výzva. Na jar mnohé chatárske záhradky sú zatopené, voda nemá kam ísť a v uličkách sú stojaté vody. Rovnaký problém, ktorý máme na konci augusta a začiatkom septembra – dážď lial cez deň aj v noci. A uprostred letného dažďa môže liať asi 2 – 3 dni, a stačí pol hodiny, aby polial celú záhradu.

Preto som zvýšil hriadku o15-25 cm nad traťou – tento problém som vyriešil. Šírka hriadky od 60 do 100 cm, dĺžka ľubovoľná. Medzera medzi hriadkami medzi  60 – 80 cm. jednoducho to vyzerá, že zemina sa prechádza po uličkách márne.

Zeleninový kontajner je vysoká hriadka,  ktorého steny sú postavené z tehál, guľatiny, reziva, dosky, kameňa, bridlice … Tieto lôžka sú kreslené od severu k juhu. Priechody medzi nimi môžete zasypať  pieskom, pilinami, strešná krytina, a tak ďalej. Niektoré pasáže zaspávam pilinami. Krása záhrady nezanecháva nikoho ľahostajným. Žiadne buriny, miesto je čisté a krásne.

Box – krabica naplnená organickou hmotou. Umiestnite do neho zvyšky rastlín (tráva, slama, listy), potom kompost alebo hnoj, alebo rôzne byliny v kabíne a podobne; Horná vrstva je položená z pozemných priechodov. To znamená, že je naplnený box.

Krása záhrady, ktorá je skôr parku, nenecháva ľahostajným. Žiadne buriny, miesto je čisté a krásne.

Do dvoch radoch šachovnicovito ja sadím kapustu, baklažány, papriku, paradajky a pod.

Do štyroch alebo troch radov sadím cibuľu, cesnak, repu, hlávkový šalát, reďkovku, mrkvu,…

Nedostatky

To si vyžaduje náklady na materiál v prvom roku pre stavbu hriadok. Táto drobná vada činí kontajner nedostupným pre väčšinu záhradkárov.

Výhody

Takáto hriadka pracuje niekoľko rokov, môžete povedať navždy (na doplnenie svojho odpadu, zvyšky plodín, lístia a tak ďalej.). Po kopaní nie je nutné dávať hnojivo. Pri sadení nie je potrebné urobiť dieru pre kompost. To sama o sebe hriadka sa kompostuje. Humus nie je odplavený, pretože hriadka je oplotená.

Podľa mnohých agronómov 60-80% rastliny získavajú výživu zo vzduchu, takže dlhé priechody hrajú významnú úlohu v biologickom procese výroby. Kultúra dostane dobré osvetlenie a dostatočné prúdenie vzduchu.

Asi 30%  rastlín berie živiny z pôdy. Je prirodzené, že úzka hriadka spotrebuje organické a minerálne hnojivá 2 krát menej, v porovnaní so štandardnými hriadkami. V takom prípade je výnos oveľa vyšší, než s úzkou hriadkou. Testoval som to niekoľko rokov a je to vidieť na mojich fotografiách.

zdroj:perunica

Chod hore