Tieto chrobáky si možno veľmi ľahko pomýliť s lienkami. Je to ale chyba, ktorá nás môže prísť draho …

Hovorí sa, že lienky prinášajú šťastie. Často sa tešíme, až odletia, aby sme si mohli niečo pekné priať.
Dôležité je ale zistiť, či sa jedná o lienku alebo o veľmi podobný hmyz, Harmonia axyridis, známy aj ako ázijská lienka či Harlekýn. Tieto hmyz je nebezpečný pre životné prostredie a v Európe sa objavil na začiatku 90. rokov minulého storočia. Od tej doby sa rýchlo rozšíril. Ázijské lienky sa najčastejšie začnú objavovať na jeseň – v našich domoch alebo bytoch hľadajú útočisko pred blížiacou sa zimou. Treba si dávať pozor na ich agresívne správanie.

Výskumy vykonávané v Spojených štátoch a Veľkej Británii ukázali, že Harmonia axyridis je druh, ktorý ohrozuje klasické lienky. Veľmi rýchlo sa rozmnožujú a narúšajú prirodzené prostredie lienok. Sú viac agresívne a navyše konzumujú aj vajíčka a larvy iného hmyzu a zvlášť lienok.

SOURCE: WIKIMEDIA

Ázijské lienky môžu mať rôzne farby, takže je ťažké ich rozpoznať na prvý pohľad. Najdôležitejší rozdiel medzi nimi a lienok, je, že môžu uhryznúť ľudí a zvieratá. Vylučujú žltú hemolymfiu, ktorá zaťažuje organizmus zvierat alebo ľudí – obsahuje totiž toxíny. Keď sa vyskytuje vo veľkom množstve, ničí nábytok a tiež zanecháva veľmi nepríjemný zápach, ktorého sa dá zbaviť len veľmi ťažko.

Pre efektívne odlíšenie ázijskej lienky od tej klasickej je potrebné sa na ne pozrieť bližšie. Harlekýn majú výrazný tvar W alebo M na hlave a krku, na oranžovom alebo červenom tele majú väčšie množstvo čiernych bodiek a niekoľko farebných bodiek. Navyše sú väčšie ako klasické lienky.
Naľavo vidíte klasickú lienku, napravo tú ázijskú.

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Tieto chrobáky si možno veľmi ľahko pomýliť s lienkami. Je to ale chyba, ktorá nás môže prísť draho …”