Ako si vytvoriť vlastnú klimatizáciu pomocou plastových fliaš? Takto :)

Ako si vytvoriť vlastnú klimatizáciu za použitia plastových fliaš?

Ako sa leto stáva horúce a horúcejšie,  obyvatelia miest čoraz častejšie siahajú po klimatizáciách. Na svete je ale mnoho krajín, v ktorých je horúce a vlhké počasie po celý rok, obyvatelia ktorých si však takýto „luxus“ , kúpu a používanie klimatizácie, dovoliť nemôžu.

Našťastie, projekt nazvaný Eco-Cooler pomáha viac a viac ľuďom k schladeniu aj napriek tomu, že nemajú elektrinu. Všetko čo je na to potrebné sú klasické plastové fľaše a kus kartónu. Jednoduchá konštrukcia už bola umiestnená vo viac ako 25.000 domácnostiach v Bangladéši.

Výroba jedného z „urob si sám“ projektov na klimatizáciu je naozaj jednoduchá a lacná. Ako prvé potrebujete vyrezať diery do pevného kartónu. Diery by mali byť dosť široké na to, aby cez ne prešlo hrdlo plastovej fľaše.

Následne na to odrežte polovicu z fľaše a taktiež aj vrch z vrchnáka fľaše.

Teraz jednoducho pretlačte hrdlo fľaše cez otvory v kartóne.

Potom, keď už budete mať všetky fľaše takto umiestnený, pripevnite túto konštrukciu do okna hrdlami fľaše dnu.

Táto klimatizácia funguje na tom istom princípe ako keď vyfúknete vzduch cez slamku. Do jedného otvoru fuknete teplý vzduch a vyjde studený. Tak isto pracuje aj tento princíp. Cez väčší otvor vchádza teplý vzduch no cez užšie hrdlo vychádza o niečo studenší. Zmena teploty vzduchu môže byť aj viac ako 5°C. Záleží to však od krajiny.

Nám sa tento nápad páči, čo vám?

Source: dailymail, © TalkToMe / youtube, eco-cooler

Chod hore