12 rastlín, ktoré sú špeciálne určené do vašej kuchyne. Sú krásne a užitočné. Orchideu som si dala do kuchyne pre…

 

Nie je nič osviežujúcejšie ako voňavé kvety v našich domovoch. Či už sú vo vázach alebo v kvetináči, vedia pekne zútulniť a efektívne prečistiť vzduch tam, kde sa objavujeme najčastejšie.

цветы на кухне

Čo sa týka miestností, kuchyňa nie je najvhodnejšie miesto na pestovanie exotických rastlín. Vzhľadom k častým zmenám teploty, vlhkosti, mastným parám či prievanu, nie všetky rastliny dokážu v týchto podmienkach existovať. Na druhej strane, niektoré rastliny vám vedia skôr uškodiť, ako skrášliť príbytok.

Vybrali sme pre vás najvhodnejšie izbové rastliny do kuchyne, ktorých sa vôbec nemusíte obávať!

  1. Zelenec

Rastlinku sme dali na prvé miesto kvôli jej moci prečistiť a zvlhčiť ovzdušie. Všetci majitelia plynových sporákov by si ju mali zadovážiť. Umiestnite si ju na kuchynskú linku, okennú parapetu alebo do závesného kvetináča.

хлорофитум на кухне

  1. Aglaonema

Aj táto rastlina dokáže dokonale prečistiť vzduch od škodlivín. Rastie pomaly, takže časté presádzanie do väčších kvetináčov sú vylúčené. Vďaka jej širokým listom z nej ľahko dokážete zotrieť prach, či iné nečistoty.

аглаонема на кухне

  1. Šplhavník

Nenáročná popínavá rastlina, ktorá dokáže rásť takmer všade a taktiež sa radí medzi rastliny prečisťujúce vzduch. Spolu s ňou bude vaša kuchyňa vyzerať ako z Provensalska.

сциндапсус на кухне

  1. Sansevieria

Ideálna do tmavých kútov miestnosti a dokonalá pre odolávanie extrémnym teplotám. Ocenia ju najmä milovníci minimalizmu alebo škandinávskeho štýlu.

сансевиерия на кухне

  1. Pelargónie

Nenáročná, užitočná a krásne kvitnúca rastlina. Pri správnej starostlivosti kvitne takmer celý rok. Vyzerá skvele na každom okennom parapete.

герань на кухне

  1. Orchidea

Obľúbený objekt fotografov. Ideálne je, ak ju umiestnite na parapet z východnej alebo západnej strany okien.

орхидея на кухне

  1. Cyklámen

Elegantná rastlinka, ktorá ozdobí každú domácnosť. Široká paleta farebných odtieňov vám dáva priestor na kreatívne zladenie nielen kuchyne.

цикламен на кухне

  1. Dekoratívne papričky

Vypestujte si papričky! Využijete ich pri varení a spríjemnia vám čas strávený v kuchyni.

декоративный перец на кухне

  1. Citrusové plody

Listy a stonky mandariniek, pomarančov alebo citrónov v sebe obsahujú jemnú vôňu, ktorá dokáže miestnosť zbaviť zápachu. Tieto žiarivé plody dokonca stimulujú chuť k jedlu!

цитрусовые растения на кухне

 

  1. Sukulenty

Upriamte pozornosť na kaktusy, aloe vera, agáve alebo tučnolist, ak je vo vašej kuchyni dostatok svetla, no málo miesta.

суккуленты на кухне

  1. Voňavé bylinky

Mini záhradka na parapete – štýlové, praktické a užitočné. Petržlen, kôpor, špenát aj bazalka, to je len malá časť z toho, čo si môžete vypestovať aj vy vo vašej kuchyni.

душистые травы на кухне

Rastliny nevhodné na pestovanie v kuchyni

Jedná sa o rastliny so silnou arómou: ľalie, konvalinky alebo hyacinty. Ich vôňa sa mieša s vôňou jedla, čo môže spôsobiť nepredvídateľné následky.

цветы на кухне

Taktiež na miesta prípravy a konzumácie jedla neumiestňuje jedovaté rastliny ako azalka alebo prýštec ohnivý.

цветы на кухне

zdroj:takprosto.cc

Chod hore