14 receptov na prísady do polievky, ktoré si nesmiete nechať ujsť! Bez nich sa už nikdy pri varení polievky nezaobídete

Dnes pre vás máme recept na obľúbenú pochúťku, zvlášť u nás na Slovensku. Najčastejšie sa používajú rezance, ale sú aj iné varianty nájdete v polievke. Uhnetené cesto tvorí jedno celé vajce, 25 gramov múky a voda. Je to veľmi jednoduché a existuje niekoľko spôsobov, ako cesto využiť.

Pokiaľ chcete krásny žltý knedlíček, pridajte jeden vaječný žĺtok do cesta. Ak nechcete použiť všetko cesto, po spotrebovaní požadovaného množstva, vytvarujte zvyšok do podoby doske, zabaľte a uschovajte na chladnom mieste.

Zlaté kocky

Zloženie: jedno celé vajce, 1 dl mlieka, petržlen – 2 lyžice, 4 g tuku. Knedľa je tvorený dvoma valcami, Ktoré rozrežeme na kocky. 1 celé vajce, 2 lyžice petržlenu rozmiešame do zmesi, kocky jej potrieme. Potom opečieme na panvici.

Zemiakové knedle I.

Zloženie: 4 stredné zemiaky, 1 lyžica masla, alebo tuku, jedno celé vajce, petržlen, strúhanka alebo múka, 10 g tuku na vyprážanie, soľ. Do nádoby obsahujúcej maslo alebo tuk sa pridajú uvarené nastrúhané zemiaky, vajcia, nasekaná petržlenová vňať a soľ. Vytvoríme knedle a varíme ich v polievke alebo smažíme na tuku.

Zemiakové knedle II.

Zloženie: 4 stredné zemiaky, 1 lyžica masla, alebo tuku, jedno celé vajce, petržlen, strúhanka alebo múka, 10 g tuku na vyprážanie, soľ. Nastrúhame varené zemiaky, s malým množstvom tuku, 1 vajcom a trochou mlieka, osolíme. Použijeme toľko múky, aby sme knedle zasypali. Vytvarujeme z cesta štvorcové kusy, ktoré naplníme mletým mäsom a knedle uvaríme v polievke.

niťovky

Zloženie: 25 g múky, 1 celé vajce, žĺtok, soľ. Dobre prepracujte cesto a vyvaľkajte z neho valce, a pozdĺžne narežte ostrým nožom. Tieto pásy naskladajte na seba, a pokračujte, vyrezávejte menšie rezančeky.

omrvinky

Dobre premiesime cesto, rozvaľkajte na hrúbku palca, ukrajujte malé okrúhle kúsky, ktoré potom uvarte v polievke.

kvapkanie

Rozšľahajte si vajcia spoločne so soľou a jednou lyžicou mlieka a dvoma polievkovými lyžicami múky, potom nakvapkajte do horúcej polievky.

Daragaluska

Zloženie: 1 celé vajce, čierne korenie, 1 lyžica petržlenu, 3 g tuku, soľ. Starostlivo zmiešajte všetky prísady. Dobre premiešajte a nechajte stáť po dobu 20 minút. Po malých kúskoch vkladajte do horúcej polievky.

krupicová knedľa

Zloženie: 2 dl mlieka, trochu mäsovej šťavy, 7 g masla, 10 – 12 g pšeničnej múky, 1 až 2 celé vajcia, soľ. Privedieme zmes tekutín do varu, maslo sa pridáva do múky za stáleho miešania. Nakoniec pridáme vajcia, až nám vznikne hustá zmes. Uvaríme knedle v polievke.

dara kocky

6 porcií – Zloženie: 3 celé vajcia, 5 g tuku, krupica, masť na vyprážanie, trocha soli. Zmiešame 3 celé vajcia a 1/2 šálky vody, pridáme 5 gramov tuku a zmiešame s krupicou do riedkeho cesta. Na panvicu vložíme 1 lyžičku tuku. Až je tuk horúci, smažíme na ňom cesto z oboch strán. Po vychladnutí nakrájame na kocky.

obdĺžniky

Vytvoríme cesto a vyvaľkáme ho na tenko. Nakrájame na 2-3 cm široké pásy a ďalej na obdĺžniky. Varíme v polievke.

Eaves cestoviny

Zmiešame vajcia a múku, vyvaľkáme na tenko. Natrháme na malé kúsky a varíme v horúcej polievke.

Šľahané krupicové knedlíky

Zloženie: 4 dl krupica, 10 g masla, 4 celé vajcia, mäsová šťava, soľ. Maslo sa pomaly pridá do vajec a krupice, a potom sa zmieša. Vytvoríme malé knedle, ktorá sa uvarí vo vývare, nechá sa stáť 1/4 hodiny a potom pridáme do polievky.

mäsové knedličky

Zloženie: Mleté mäso, vajcia, 1 lyžica múky, čierne korenie, trochu soli. Zmiešajte mäso, vajcia, krupicu, múku, soľ a korenie. Nechajte stáť 1/4 hod. Odmerajte lyžičkou, alebo vytvarujte knedle s mokrými rukami. Dajte do polievky variť po dobu 10 minút.

polievkové karbonátky

Mleté mäso, maslo, jedno vajce, muškátový orech, malá cibuľa, čierne korenie. Mäso opečieme na masle na panvici, pridáme cibuľu a necháme vychladnúť, potom pridáme vajcia a koreniny. Vytvarujeme malé knedličky, ktoré obalíme v múke a uvaríme domäkka v polievke.

zdroj: ketkes.com

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “14 receptov na prísady do polievky, ktoré si nesmiete nechať ujsť! Bez nich sa už nikdy pri varení polievky nezaobídete”