Pre dobré zdravia a správne fungovanie tráviaceho traktu sú polievky nevyhnutné. Prvé jedlo, bez ktorého sa nezaobíde prakticky žiadny obed, je nutné byť súčasne výživným a nezaťažovať žalúdok, veď je pred vami ešte pol dňa.
„Chillin.sk vám ponúkame 5 receptov domácich polievok rýchlej prípravy, ktoré jednoznačne zrôznorodia vašu týždennú diétu celej vašej rodiny. Neobyčajne výživné a ľahké.
Jednoduché a chutné polievky
Česká cesnaková polievka
Tradičná česká polievka cesnačka sa bude páčiť dospelým i deťom, je veľmi aromatická a chutná.
2 l mäsového bujónu (alebo vody)
20 g smotanového masla
1 cibuľa
1 hlavička cesnaku
3 stredne veľké zemiaky
1 vajce
3 polievkové lyžice 10 % smotany
Soľ, korenie, bylinky podľa chuti
Rozpustite maslo na panvici, pridajte na drobno pokrájanú cibuľu a polovicu z množstva cesnaku. Pridajte zemiaky nakrájané na kocky a smažte asi 7 minút. Vysmážanú zmes vložte do vriaceho bujónu a varte asi 15 minút.
V samotnej miske vyšľaháme vajce so smotanou, pridáme zvyšné strúčiky roztlačeného cesnaku. Do vaječnej zmesi opatrne pridávame bujón. Polievku dovedieme do varu a pridáme do nej krutónky a bylinky.
Polievka so zeleným hráškom a mätou
Určite ste už varili polievku s čerstvým alebo mrazeným zeleným hráškom. A čo tak pridať do nej mätu? Skúste to.
1,5 l vody
250 g mrazeného zeleného hrášku
3 zemiaky
1 veľká cibuľa
1 strúčok cesnaku
Niekoľko sňatí mäty
30 g smotanového masla
100 ml 10% smotany
Soľ podľa chuti
Vodu v hrnci privedieme do varu, pridáme nej zemiaky, pokrájané na kocky, varíme asi 10 minút. Na panvici rozpustíme maslo a do zlatista opražíme cibuľu. Opraženú cibuľu pridáme do vody spolu s hráškom a varíme na miernom ohni asi 10 minút. V tejto fáze polievku osoľte.
Zalejeme ju smotanou, pridáme prelisovaný cesnak a na jemno nasekanú mätu, polievku privedieme do varu a potom odstavíme.
Rýchla rybacia polievka z tresky
Neobvyklá voňavá polievka z tresky sa bude páčiť všetkým labužníkom rybacích jedál.
Neobvykle voňavé polievky Pollock odvolanie všetkým milovníkom rybacích pokrmov.
500 g filé z tresky
1 mrkva
4 zemiaky
1 l vody
3 zrnká čierneho korenia
Kôpor
Filé z tresky nakrájajte na kúsky a vložte ich do vriacej vody. Varte 7 minút. Nakrájajte zemiaky a mrkvu a pridajte k rybe. Nezabudnite posoliť a pridať čierne korenie. Varte, kým nebude všetko uvarené. Nakoniec pridajte posekaný kôpor.
Pohánková polievka s hríbmi
Táto bohatá polievka perfektne dodá sily.
2,5 l vody
500 g zemiakov
1 mrkva
1 cibuľa
300 g šampiňónov
3 – 4 polievkové lyžice pohánkových krúp
1 polievková lyžica slnečnicového oleja
2 polievkové lyžice sójovej omáčky
Bylinky podľa chuti
Huby umyte, obarte vriacou vodou a potom nakrájajte. Osmažte ich na panvici. Pridajte sójovú omáčku, potom posekanú cibuľu a nastrúhanú mrkvu. Smažte, kým všetko nezmäkne.
Do vriacej vody vložte pokrájané zemiaky a umytú pohánku. Varte 10 minút. Pridáme vysmažené huby a varíme ešte asi 15 minút. Posoľte. Pri podávaní pridajte bylinky.
Rýchla polievka zo zaváranej fazule
Používaním zaváranej fazule neskutočne ušetríte čas.
400 g zaváranej bielej fazule
1,5 l vody
1 l kuracieho vývaru
3 zemiaky
1 mrkva
1 cibuľa
1 bulharská paprika
3 strúčiky cesnaku
1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
20 g smotanového masla
Soľ, korenie
1 bobkový list
Priveďte bujón do varu, vložte nakrájané zemiaky. Medzitým orestujte na masle pokrájanú cibuľu a nastrúhanú mrkvu. Pridajte cesnak a paradajkový pretlak.
Celú zmes vložte do hrnca a pridajte nakrájanú papriku. Varte 7 minút. Pridajte fazuľu, , bobkový list, soľ a korenie a varte, kým fazuľa nezmäkne.
Dobrú chuť vám aj vašim blízkym. Príprava týchto polievok zaberie minimum času a strávite pri nich toľko, ako pri varení vajec.
Mimochodom, keby ste polievky varili v tlakovom hrnci, boli by pripravené ešte rýchlejšie.
Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho so svojimi priateľmi.