S príchodom májových sviatkov začína sezóna piknikov vonku na čerstvom vzduchu a je považovaná za oficiálne otvorenú. Všetci, ktorí aspoň raz skúsili zeleninu, pečenú na grile, stanú sa jej fanúšikovia. Táto potravina má skvelú chuť a je neporovnateľná. Takáto zelenina bude slúžiť ako vynikajúca príloha pre grilovanie a občerstvenie pri alkoholických nápojov. Okrem toho, sú považované za diétne potraviny.
Vynikajúce sú cuketa, baklažán, paprika, cibuľa, špargla, karfiol, zemiaky, mrkva, paradajky a dokonca aj uhorky. Zvlášť dobré sú huby – jednoducho radosť.
Ak budete jednoducho piecť zeleninu na grile, tá rýchlo stráca vlhkosť a bude suchá ako guma. Aby sa tomu zabránilo, je potrebné pripraviť riadnu a chutnú marinádu. Tri najlepšie recepty vám povie redakcia „Chillin.sk“.
Ako pripraviť grilovanú zeleninu
Grilovaná zelenina v klasickej marináde
Ingrediencie:
500 – 700 g ľubovoľnej zeleniny
200 g šampiňónov
1 citrón
Bazalka
Rozmarín
3-4 strúčky cesnaku
50 ml rastlinného oleja
Soľ
Príprava:
- Dôkladne opláchnite zeleninu a huby. Aby mali vláčny vzhľad pred marinovaním ich ponorte do vody a nechajte stáť po dobu jednej hodiny.
- Začnite robiť marinádu pre zeleninu. Vytlačte šťavu z jedného citróna do misy. Umyte bazalku a rozmarín a jemne ich nakrájajte. Cesnak prelisujte. Pridajte citrónovou šťavu, cesnak, bylinky, soľ a rastlinný olej.
- Nakrájajte zeleninu a huby a vložte ich do čistého vrecka. Zalejte marinádou a uzavrite vrecko, dobre pretrepte. Nechajte nasiaknuť po dobu 10-30 minút.
- Navlečte na špajdle zeleninu alebo dajte ich na rošt a pečte na grile. Pečte 10 minút na každej strane.
Grilovaná zelenina v medovej marináde
Ingrediencie:
500-700 gramov obľúbenej zeleniny
200 g šampiňónov
4-5 polievkových lyžíc medu
2 polievkové lyžice sójovej omáčky
2 polievkové lyžice horčice
3-4 klinčeky
3-4 polievkové lyžice rastlinného oleja
soľ podľa chuti
Príprava:
- Dôkladne opláchnite zeleninu a huby. Aby mali vláčny vzhľad pred marinovaním ich ponorte do vody a nechajte stáť po dobu jednej hodiny.
- Na prípravu tejto lahodnej marinády, dajte všetky ingrediencie do misy a premiešajte do hladka.
- Nakrájajte zeleninu a huby a vložte ich do čistého vrecka. Zalejte marinádou a uzavrite vrecko, dobre pretrepte. Nechajte nasiaknuť po dobu 10-30 minút.
- Piecť zeleninu po dobu 10 minút na každej strane. Toto je chutné občerstvenie pre alkoholické nápoje.
Grilovaná zelenina vo vínnej marináde
Ingrediencie:
500-700 gramov obľúbenej zeleniny
200 g šampiňónov
1 hrnček suchého bieleho vína
2 cibule
2-3 bobkové listy
2-3 polievkové lyžice rastlinného oleja
mleté čierne korenie podľa chuti
soľ podľa chuti
Príprava:
- Dôkladne opláchnite zeleninu a huby. Aby mali vláčny vzhľad pred marinovaním ich ponorte do vody a nechajte stáť po dobu jednej hodiny.
- Cibuľu pomeľte na mlynčeku na mäso. Do bieleho vína pridáme bobkový list, cibuľové pyré, čierne korenie, slnečnicový olej a soľ. Lepšie dať len trochu soli. Dôkladne premiešajte – a marináda je pripravená.
- Nakrájajte zeleninu a huby a vložte ich do čistého vrecka. Zalejte marinádou a uzavrite vrecko, dobre pretrepte. Nechajte nasiaknuť po dobu 20-40 minút.
- Pečieme zeleninu po dobu 5-10 minút z každej strany. Sú veľmi svieže a majú neobvyklú chuť. Mimochodom, s grilovanou zeleninou vyzerá veľmi chutne aj pizza.
A ja chcem rýchlo pripraviť zeleninu na grile! Povedzte nám v komentároch, ako budete pripravovať grilovanú zeleninu, a nezabudnite sa podeliť o svoje recepty s priateľmi na sociálnych sieťach!
zdroj:takprosto.cc