Veľmi obľúbeným trendom v rámci zdravého životného štýlu je nákup bio potravín, surovín od farmárov a alebo najlepšie domáca výroba a pestovanie všetkého od prvotných surovín až po konečné jedlo.
Mnoho ľudí, ktorí sa snaží schudnúť sa vyhýba pečivu a volia iné varianty. Pokiaľ ale máte chuť na čerstvé chrumkavé pečivo, ktoré nie je zo zmrazeného polotovaru, môžete vyskúšať náš dnešný recept a pripraviť si domáce žemle.
suroviny:
4 vajcia
200 g masla
3 šálky mlieka
1 hrnček cukru
100 g čerstvého droždia (alebo 3 lyžice suchého)
dve štipky soli
cca 1,5 kg. múky
vajcia, mak
postup:
V teplom mlieku rozpustíme droždie a necháme 15 minút stáť. Všetky suroviny zmiešame v mäkké poddajné cesto. Rozdelíme ho na 4 diely a každú časť vyvaľkáme na cca 0,5 centimetrovú výšku.
Pomocou pohára vyrežeme z cesta okrúhle tvary. Tieto preložíme vždy napoly a dáme na vymastený plech s dostatočnými rozostupmi. Prikryjeme plech fóliou a necháme 30 minút odpočívať, predhrejeme si rúru na 180 stupňov.
Každý kus potrieme rozšľahaným vajcom, môžeme posypať makom, alebo sezamom. Pečieme cca 25 minút, do zhnednutia a môžeme si pochutnať.
Z tejto dávky surovín vytvoríte dostatok pečiva, aby si pochutnala celá rodina. Dobrú chuť!