Karfiol – zelenina s netradičným tvarom, má hlavičku, ktorá pozostáva z bielych kvetov a spolu tvoria akoby kyticu. Hoci sa neteší takej popularite ako je kapusta, alebo pekinská kapusta, ale svojimi blahodarnými vlastnosťami prekoná všetky ostatné.
Odborníci na zdravú výživu jednoznačne hovoria, že karfiol je vhodný pre ľudí, ktorí majú nadváhu alebo trpia obezitou, veď vo 100 g vareného karfiolu sa nachádza len 30 Kcl. Ale aj bez toho, že máte nadváhu, mali by ste sa na tento druh zeleniny zamerať, pretože si z neho môžete pripraviť veľa chutných jedál.
Čo pripraviť z karfiolu
„So vkusom“ vám povieme, ako si pripraviť chutný obed alebo večeru z hlávky bielej krásavice. Kombinovať ju môžete s čímkoľvek, ale karfiol je najlepší so syrom, alebo mletým mäsom (posledný je dokonalý v štruktúre a chuti).
Gratinovaný karfiol
Ingrediencie:
1,5 kg karfiolu
500 ml mlieka
500 ml vody
200 ml odtučnenej smotany
200 g holandského syru, alebo parmezánu
5 strúčkov cesnaku
Smotanové maslo na vymastenie plechu
Štipka muškátového orecha
Soľ
Príprava:
- Karfiol rozoberte na ružičky a varte ich 5-7 minút v slanej vode s mliekom.
- Do smotany pridajte pretlačený cesnak, soľ, muškátový orech a polovicu nastrúhaného syra.
- Karfiol preceďte na cedidle a nechajte dobre stiecť. Na vymastený plech poukladajte ružičky karfiolu a zalejte ich smotanou.
- Jedlo vložte do vyhriatej rúry na 200⁰ C na 10 minút. Potom pridajte zvyšný syr a znovu zapekajte asi 10 minút. Hotovo!
Nadýchaný, vďaka cesnaku a muškátovému orechu, gratin môžete jesť aj v neskoro večer, len tvrdý syr zameňte za menej kalorický, mozzarelou. Vychutnávajte si!
Polievka s karfiolovými haluškami
Ingrediencie:
100 g kuracieho mletého mäsa
100 g karfiolu
1 pol. lyžica sójovej omáčky
1 vaječný bielok
1 pol. lyžica strúhanky
Soľ
3 l vývaru
10 g sušeného zázvoru
Príprava:
- Uvarte karfiol do polomäkka v slanej vode, potom ho pomeľte na mlynčeku na mäso, pridajte kuracie mäso, zázvor, sójovú omáčku, bielok a strúhanku, posoľte.
- Zavarte vývar, zo zmesi vyformujte malé halušky a postupne ich pridávajte do vývaru, premiešavajte. Keď halušky vyplavia na povrch, odložte polievku z platne.
Karfiol sa veľmi dobré hodí na prípravu krémových polievok. Aby jedlo bolo sýte, so správnou hustotou, najskôr karfiol uvarte. Potom ho pretlačte cez sitko. Rozrieďte ho zeleninovým alebo mäsovým vývarom. Toto môžete kombinovať prakticky so všetkými polievkovými ingredienciami: hubami, zeleninou, smotanou, mäsom.
Karfiol s mletým mäsom
Ingrediencie:
1 karfiol
100 g bravčového mletého mäsa
100 g hovädzieho mletého mäsa
100 g tvrdého syra
100 g slaniny
1 vajce
1 cibuľa
1 pohár vývaru
3 pol. lyžice smotany
2 pol. lyžice strúhanky
1 l mlieka
1 l vody
Mleté čierne korenie
Soľ
Trochu petržlenovej vňate
Príprava:
- Mlieko zmiešajte s vodou a zalejte karfiol, varte 5-7 minút po zavarení.
- Na slnečnicovom oleji osmažte nakrájanú slaninu a cibuľu, potom pridajte mleté mäso, prikryte a varte, kým mäso nebude mäkké.
- Do zvyšného mletého mäsa pridajte vajce, strúhanku, na jemno nakrájanú vňať petržlenu. Osoľte a okoreňte zmes. Premiešajte.
- Obráťte karfiol na opak a pomedzi ružičky vtláčajte zmes.
- Obráťte karfiol znovu späť a vložte ho do zapekacej misy. Vlejte tam vývar. Karfiol potrite polovicou smotany, vložte do rúry, zohriatej na 160 stupňov na 30 minút. Potom karfiol znovu potrite smotanou, posypte nastrúhaným syrom a vložte znovu do rúry na 10 minút, kým sa syr neroztaví. Hotovo!
Karfiol s mletým mäsom vyzerá ako mäsový piroh, ale bez múky, a tak sa určite zapáči aj tým, ktorí sa starajú o svoju postavu.
Veríme, že naše recepty vás presvedčili a budete sa často obracať k tejto zelenine. Ak sa vám tieto nápady páčili, prosím, zdieľajte ich so svojimi priateľmi.
zdroj:sovkusom.ru