Na svojom stole máme vždy jedlá z karfiolu. Naučte sa tieto jedlá a vaša rodina sa ich nebude vedieť dojesť

 

Karfiol – zelenina s netradičným tvarom, má hlavičku, ktorá pozostáva z bielych kvetov a spolu tvoria akoby kyticu. Hoci sa neteší takej popularite ako je kapusta, alebo pekinská kapusta, ale svojimi blahodarnými vlastnosťami prekoná všetky ostatné.

Odborníci na zdravú výživu jednoznačne hovoria, že karfiol je vhodný pre ľudí, ktorí majú nadváhu alebo trpia obezitou, veď vo 100 g vareného karfiolu sa nachádza len 30 Kcl.  Ale aj bez toho, že máte nadváhu, mali by ste sa na tento druh zeleniny zamerať, pretože si z neho môžete pripraviť veľa chutných jedál.

ako pripraviť karfiol

Čo pripraviť z karfiolu

„So vkusom“ vám povieme, ako si pripraviť chutný obed alebo večeru z hlávky bielej krásavice. Kombinovať ju môžete s čímkoľvek, ale karfiol je najlepší so syrom, alebo mletým mäsom (posledný je dokonalý v štruktúre a chuti).

Gratinovaný karfiol

Ingrediencie:

1,5 kg karfiolu

500 ml mlieka

500  ml vody

200 ml odtučnenej smotany

200 g holandského syru, alebo parmezánu

5 strúčkov cesnaku

Smotanové maslo na vymastenie plechu

Štipka muškátového orecha

Soľ

ako pripraviť karfiol

Príprava:

  1. Karfiol rozoberte na ružičky a varte ich 5-7 minút v slanej vode s mliekom.
  2. Do smotany pridajte pretlačený cesnak, soľ, muškátový orech a polovicu nastrúhaného syra.
  3. Karfiol preceďte na cedidle a nechajte dobre stiecť. Na vymastený plech poukladajte ružičky karfiolu a zalejte ich smotanou.
  4. Jedlo vložte do vyhriatej rúry na 200⁰ C na 10 minút. Potom pridajte zvyšný syr a znovu zapekajte asi 10 minút. Hotovo!

Nadýchaný, vďaka cesnaku a muškátovému orechu, gratin môžete jesť aj v neskoro večer, len tvrdý syr zameňte za menej kalorický, mozzarelou. Vychutnávajte si!

Polievka s karfiolovými haluškami

ako pripraviť karfiol

Ingrediencie:

100 g kuracieho mletého mäsa

100 g karfiolu

1 pol. lyžica sójovej omáčky

1 vaječný bielok

1 pol. lyžica strúhanky

Soľ

3 l vývaru

10 g sušeného zázvoru

Príprava:

  1. Uvarte karfiol do polomäkka v slanej vode, potom ho pomeľte na mlynčeku na mäso, pridajte kuracie mäso, zázvor, sójovú omáčku, bielok a strúhanku, posoľte.
  2. Zavarte vývar, zo zmesi vyformujte malé halušky a postupne ich pridávajte do vývaru, premiešavajte. Keď halušky vyplavia na povrch, odložte polievku z platne.

ako pripraviť karfiol

Karfiol sa veľmi dobré hodí na prípravu krémových polievok. Aby jedlo bolo sýte, so správnou hustotou, najskôr karfiol uvarte. Potom ho pretlačte cez sitko. Rozrieďte ho zeleninovým alebo mäsovým vývarom. Toto môžete kombinovať prakticky so všetkými polievkovými ingredienciami: hubami, zeleninou, smotanou, mäsom.

Karfiol s mletým mäsom

Ingrediencie:

1 karfiol

100 g bravčového mletého mäsa

100 g hovädzieho mletého mäsa

100 g tvrdého syra

100 g slaniny

1 vajce

1 cibuľa

1 pohár vývaru

3 pol. lyžice smotany

2 pol. lyžice strúhanky

1 l mlieka

1 l vody

Mleté čierne korenie

Soľ

Trochu petržlenovej vňate

 

ako pripraviť karfiol

Príprava:

  1. Mlieko zmiešajte s vodou a zalejte karfiol, varte 5-7 minút po zavarení.
  2. Na slnečnicovom oleji osmažte nakrájanú slaninu a cibuľu, potom pridajte mleté mäso, prikryte a varte, kým mäso nebude mäkké.
  3. Do zvyšného mletého mäsa pridajte vajce, strúhanku, na jemno nakrájanú vňať petržlenu. Osoľte a okoreňte zmes. Premiešajte.
  4. Obráťte karfiol na opak a pomedzi ružičky vtláčajte zmes.
  5. Obráťte karfiol znovu späť a vložte ho do zapekacej misy. Vlejte tam vývar. Karfiol potrite polovicou smotany, vložte do rúry, zohriatej na 160 stupňov na 30 minút. Potom karfiol znovu potrite smotanou, posypte nastrúhaným syrom a vložte znovu do rúry na 10 minút, kým sa syr neroztaví. Hotovo!

Karfiol s mletým mäsom vyzerá ako mäsový piroh, ale bez múky, a tak sa určite zapáči aj tým, ktorí sa starajú o svoju postavu.

ako pripraviť karfiol

Veríme, že naše recepty vás presvedčili a budete sa často obracať k tejto zelenine. Ak sa vám tieto nápady páčili, prosím, zdieľajte ich so svojimi priateľmi.

zdroj:sovkusom.ru

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Na svojom stole máme vždy jedlá z karfiolu. Naučte sa tieto jedlá a vaša rodina sa ich nebude vedieť dojesť”