7 nebezpečenstiev, ktoré na vás čakajú v posteli. Roztoče sú len kvietky v porovnaní s týmto…

Každý deň trávime vo svojej posteli minimálne sedem hodín. Spíme, oddychujeme, milujeme, pracujeme na notebooku – a to všetko v posteli. Taký častý kontakt s naším telom nemá žiadny iný predmet v dome.

Bude preto pre vás užitočné zistiť koľko nebezpečenstiev na vás číha vo vašom matraci. Však každý raz, keď si ľahnete do postele, vystavujete sa útokom roztočov, chemikálií, plesní, baktérií a aj iných vecí.

Veľmi často sa stáva, že matrac je buď príliš mäkký alebo príliš tvrdý. To má tiež vplyv na zdravie chrbtice.

Matrac na každodenné použitie

Redakcia „Chillin.sk!“ vám povie aký škodlivý môže byť váš matrac.

  1. Vírusy a baktérie
    Konkrétne tento bod sa týka hlavne starých matracov. Môže sa v nich nachádzať naozaj všetko, od zlatého stafilokoku až po norovírus. Vo vašej rodine by malo byť pravidlo – kúpiť nový matrac každých sedem rokov.
  2. Roztoče
    V priemere môže žiť v jednom matrace až pol milióna roztočov. Vlhké a teplé prostredie tvoria ideálne podmienky pre existenciu tohto druhu roztočov. Táto háveď sa živí odumretými kožnými bunkami, ktoré v našej posteli zostávajú každý deň.

ortopedické benefity matraca

Tieto roztoče sú síce neškodné, ale u alergikov môžu spôsobiť silné a závažné reakcie. Prečo teda riskovať znova?

  1. Vši
    Veľmi nepríjemní a nevítaní hostia vo vašej posteli. Červené škvrny a malé uhryznutia na koži keď sa zobudíte – to je istá známka ich výskytu!
  2. Ploštice
    Obývajú ľudské postele a hryzú tých, kto si na tieto postele ľahne a to závideniahodnou rýchlosťou. Počet uhryznutí za noc sa môže vyšplhať až na päťsto! Zbaviť sa ich vám pomôžu len spreje s alkoholom alebo už zostáva len výmena matraca.penový matrac
  3. Toxické chemikálie
    Moderné matrace mávajú často špeciálne úpravy, vďaka čomu sú odolné voči ohňu. Avšak to neznamená, že sú bezpečné pre vás! Formaldehyd, akryláty, kyselina bórna – hotový kokteil pre človeka jedovatých chemických látok. A to všetko je vo vašej posteli…

Ak si chcete chrániť svoje zdravie a starať sa o vašu rodinu, venujte radšej pozornosť matracom vyrobeným z organických materiálov.

ako čistiť matrac

  1. Pleseň
    Zvyk spať v dobre vyvetranej miestnosti sa ľahko stanoví. Avšak tento zdravý návyk môže viesť k rýchlemu zvlhnutiu matraca, na ktorom spíte. A vlhký materiál je tou najlepšou živnou pôdou pre rozvoj plesní. Odtiaľ pochádza kašeľ, nekontrolovateľná bolesť hlavy a záchvaty astmy.

Ak je váš matrac už postihnutý plesňou, jediným skutočným riešením je kúpiť nový.

  1. Matrace s pamäťovou penou
    Matrace s penovým základom sa stávajú čoraz populárnejšími. Je tu však jeden problém – polyuretánová pena, ktorá je zodpovedná za udržanie tvaru tela, obsahuje obrovské množstvo toxických látok. Bohužiaľ, výrobcovia matracov nie sú povinní predložiť úplný zoznam chemikálií, ktoré používajú pri výrobe.

ako čistiť matrac

Metilbenzín je jednou z týchto pre človeka škodlivých zlúčenín. A používa sa pomerne rožšírene. Po tom čo sa dostane do dýchacieho traktu sa metilbenzín rozšíri do celého tela a môže spôsobiť vážne poškodenia nervového systému.

Závraty, bolesti hlavy, strata vedomia – to je len malý zoznam problémov, ktoré môžu vzniknúť pri dlhodobom kontakte s nekvalitným matracom.

Ako vidíte, matrace sú nie vždy bezpečné. Avšak správna starostlivosť o matrac a rozumná voľba kvality môže značne znížiť riziko pre vaše zdravie.

  prachové roztoče v matraci

RADA REDAKCIE

Pri výbere matraca si dávajte pozor na pružnosť spodnej časti. Mala by byť tvrdšia než vrchná časť, aby mohla v správnej polohe držať vaše bedrá a nohy.

zdroj:takprosto.cc

Chod hore