Muž, ktorý utiekol z väzenia spustil streľbu na pápeža. O dva roky neskôr sa stretli zoči-voči…

Musíte byť neuveriteľne silný a mať zlaté srdce, aby ste dokázali odpustili mužovi, ktorý vás takmer priviedol do hrobu. Nevieme si ani predstaviť, čo pápež Ján Pavol II cítil voči Mehmetovi Ali Agceovi, keď sa s ním rozprával po jeho pokuse o atentát.

K incidentu došlo 13. mája 1981. Vo Vatikáne sa uskutočnil pápežský sprievod cez námestie svätého Petra, všetko však prerušil zvuk výstrelov.

Mehmet Ali Agca, nebezpečný zločinec, ktorý utiekol z tureckého väzenia, kde bol odsúdený na trest smrti za vraždu novinára, štyrikrát vystrelil zo zbrane na samotného Jána Pavla II.

Dve guľky zasiahli pápežove črevo, jedna sa zasekla v pravej ruke a druhá v ukazováku ľavej ruky. Okrem neho boli zranení aj dvaja náhodní okoloidúci.

Mehmet mal komplica, ktorého úlohou bolo odpáliť bombu, aby tak zakryl vrahov útek. Muž sa však zľakol a kamaráta tak hodil priamo do rúk polície. Tá ho okamžite zatkla po tom, čo zakrvaveného otca odviezli do nemocnice.

Páchateľ sa narodil v Turecku, kedy už od mladého veku mal problémy so zákonom. V období dospievania sa pripojil k ultrapravicovej organizácii Bozkurt, kde absolvoval bojový tréning. Stal sa tam nájomným vrahom oponentov nacionalistov. V roku 1979 zavraždil redaktora novín ľavicového magazínu, za čo následne dostal doživotie.

O šesť mesiacov neskôr mu na pomoc prišli spojenci z Bozkurtu a pokus o vyslobodenie skončil úspechom. Ako zvyčajne, za svoju slobodu musel zaplatiť krvou. Prikázali mu, aby zabil pápeža, na túto úlohu bol dokonca poslaný do Iránu na špeciálny výcvik do militantného tábora.

Po neúspešnom pokuse taliansky súd rozhodol, že ho odsúdi na doživotie. Vyšetrovatelia sa snažili nájsť objednávateľa vraždy. Turek však nikoho nezradil, len povedal, že konal v mene KGB.

Prekvapivo, po novele v roku 1983, prišiel pápež do väzenia k mužovi, ktorý sa pokúsil vziať mu jeho život. Po dlhom súkromnom rozhovore sa Jan Pavol II rozhodol, že mu odpustí.

Hlava vatikánskej cirkvi bola v dlhoročnom spojení s mužovou rodinou a v roku 2000 žiadal o jeho milosť. Súd vyhovel žiadosti pápeža a Mehmeta vydali do Turecka, kde bol odsúdený na doživotné väzenie za predošlé zločiny.

Muž mal obrovské šťastie, keďže turecké úrady ho okamžite odsúdili na smrť, ale padol pod vlnu amnestie, čím sa vyhol strašnému koncu. V roku 2006 bol prepustený aj vďaka príkladnému správaniu.

Týmto to však neskončilo. Najvyšší súd v Turecku uznal prepustenie muža za chybu a predĺžil dobu väzby do roku 2010.

Vo väzení prešiel na kresťanskú vieru. Tak silno ho ovplyvnil rozhovor s Jánom Pavlom II. Po odchode z väzenia sa presťahoval do Poľska, do pápežovej vlasti, aby sa čo najviac mohol oddávať životu novej viery.

Zdá sa, že dlhý pobyt za mrežami mal na neho nepriaznivý vplyv čo sa duševného zdravia týka. Po tom, čo vyšiel z väzenia sa vyhlásil sa Ježiša Krista a prorokoval, že „svet zanikne pred koncom storočia.“

Ďalší Mesiáš, ktorý hlása smrť všetkým živým organizmom. Skvelý príklad toho, ako sa z duševne chorého človeka stáva náboženský fanatik. Na druhej strane tu je svätý otec, ktorý dokázal gangstrovi odpustiť a pokúsil sa ho nasmerovať na správnu cestu. V skutočnosti totiž nezáleží na tom, akého ste vierovyznania, hlavné je nasledovať ľudské hodnoty, ktoré sú základom akejkoľvek viery.

zdroj:videoboom.cc

Chod hore