Najpopulárnejším a najobľúbenejším produktom mletého mäsa sú fašírky. Okrem toho sa z mletého mäsa môžu pripraviť východoeurópske pelmene, šťavnaté kapustové rolky, slané koláče a mnoho ďalších dobrôt.
V ideálnom prípade je mleté masové mäso základom všetkých týchto vynikajúcich jedál, takže je dôležité vedieť, ako si ho správne pripraviť V tomto článku vám odhalíme tajomstvá lahodného mletého mäsa, starostlivo chránené kulinárskymi profesionálmi.
Spôsoby na prípravu mletého mäsa
- Pomeľte ho v mlynčeku na mäso.
- Rozmixujte pomocou mixéra.
- Ručne – najemno nakrájané s pomocou dvoch ostrých nožov.
Príprava mletého mäsa začína ako inak, mletím mäsa. Ešte skôr, ako s tým začnete, odstráňte všetky žily, blanky, kosti a chrupavky. Pri rezaní nožom je mäso šťavnatejšie: pretože nie je úplne podrvené ako v mlynčeku na mäso a všetka šťavnatosť zostať vo vnútri. Niečo podobné robí aj mixér, ale jemnejšie. Mäso môžete nakrájať jedným nožom, ale aj dvoma – rýchlejší spôsob! Nože by mali byť ostré a dostatočne ťažké (dobrou voľbou sú – nože šéfkuchárov). Pri krájaní mäsa budete potrebovať ťažšiu a pevnú dosku, pod ktorú si kvôli lepšej stabilite dáte kuchynskú utierku.
Často sa odporúča používať niekoľko druhov mäsa, aby sa navzájom dopĺňali šťavnatosťou a chuťou. Kuracie prsia, morčacie alebo chudé hovädzie mäso, ak ich zmiešate s mierne tučným bravčovým, môžete získať ideálnu kombináciu mletého mäsa, ktoré bude mierne mastnejšie a šťavnaté zároveň. Odporúčame, aby ste si vyskúšali aj menej bežné kombinácie.
Mäsové duetá
- hovädzie+teľacie
- hovädzie+kuracie
- teľacie+kuracie
- bravčové+morčacie
- bravčové+králičie
Čo pridať do zmesi okrem mäsa?
- Olej
- Biely chlieb namočený v mlieku
- Slaninu
- Syr na strúhanie
- Surovú zeleninu: zemiaky, tekvicu, cuketu
- Jablká
- Obilniny: ryža alebo bulgur
- Paradajková šťava
Ak si želáte, aby bolo mleté hovädzie alebo teľacie mäso sviežejšie, pridajte k nemu jablko – na 600g mäsa postačí 1 jablko. Biely chlieb je potrebný na správny tvar fašíriek a ich jemnejšiu chuť. Mal by byť namočený vo vriacej vode, v mlieku alebo smotane. Chlebovú kôrku môžete odrezať a pomlieť v mlynčeku na mäso.
Ak je pokrm z mletého kuracieho mäsa príliš suchý, pridajte do neho paradajkovú šťavu – 50 ml na 500 g mäsa. V prípade, že pripravujete zmes z rýb a chcete, aby bola aromatickejšia, pridajte do nej trochu citrónovej šťavy. Do mletého mäsa sa hodia aj zemiaky, červená repa, mrkva a šťavnatá cuketa. Zelenina by mala byť pomocou strúhadla nastrúhaná na jemnejšie kúsky.
Koreniny
- Na hovädzinu: čierne korenie + muškátový orech
- Na teľacie: rímska rasca + koriander
- Na bravčové: čierne korenie + muškátový orech
- Kuracie: kurkuma (ak ste fanúšikom karí)
Zloženie klasického korenia na mleté mäso spravidla zahŕňa nasledujúce zložky: mleté čierne korenie, sušený cesnak, sladká paprika, mletý koriander, horčičné semienka, muškátový oriešok, tymian, rímska rasca. Talianska verzia korenia na mleté mäso obsahuje sušené paradajky, mrkvu, papriku a oregano.
Z mletého mäsa môžete robiť aj lahodné mäsové rolády, plnené závitky, karbonátky, masové gule, ježkov, masové knedličky. Verte, že takéto pokrmy sa stanú ozdobou akéhokoľvek slávnostného stola!
Dúfame, že sme vás inšpirovali a uvedené nápady vyskúšate pri príprave nedeľňajšieho obeda.
zdroj:takprosto.cc