Sezóna chutných a šťavnatých jabĺk je v plnom prúde. Ak hľadáte recept, ako ich zužitkovať a potešiť tak celú rodinu, ste na správnom mieste! Tento jablkový koláč si zamilujú všetci už po prvom zahryznutí.
Ingrediencie na cesto
- 300 g polohrubej múky
- 200 g cukru
- 150 g masla
- 3 vajíčka
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- 1 štipka soli
- Kôra z jedného citróna
- 4-5 veľkých jabĺk
- Práškový cukor na ozdobenie
Ingrediencie na sirup
- 400 ml vody
- 200 g cukru
- Štipka škorice
Postup
- Umyte a osušte jablká, neodstraňujte z nich šupku, ale nakrájajte ich na tenké 2 mm plátky. Červená šupka urobí ruže z jabĺk zaujímavejšie, no farby jabĺk môžete ľubovoľne striedať. Na jednu ružu potrebujete 7 plátkov. Hrubšie alebo nerovné kúsky pôjdu do koláča a zvyšky jabĺk sa nakrájajú na malé kusy.
- Nalejte si vodu do hrnca, pridajte cukor a škoricu, položte na plameň a priveďte k varu. Keď je cukor úplne rozpustený, ponorte plátky jabĺk do vody, tie budú použité na výrobu ružičiek. Znížte plameň a počkajte, kým jablká nezmäknú. Potom ich vyberte a poukladajte, aby vychladli a vyschli. Sirup v žiadnom prípade nevylievajte.
- Vyšľahajte si vajíčka s cukrom, citrónovou kôrou a štipkou soli. Pridajte maslo a pokračujte v šľahaní. Pridajte preosiatu múku, prášok do pečiva a dobre premiešajte.
- Jednu tretinu formy na pečenie (s vystlaným papierom na pečenie) zalejte cestom. Na neho si poukladajte vrstvu rozmixovaných jabĺk a na nich vyleje zvyšné cesto.
- Teraz je čas na tvorenie ruží z jabĺk. Poukladajte si na seba 7 plátkov a stočte ich do trubičky tak, ako to vidíte na obrázku. Tento postup opakujte aj s ďalšími ružami.
- Existuje ešte jeden spôsob, ako si tieto ružičky vytvoriť, no potrebujete na to kúsky cesta.
- Vytvorené ružičky poukladajte na cesto. Nemusíte ich do neho ponárať, stačí, ak sa udržia na jeho povrchu.
- Pečte 30-35 minút v predhriatej rúre pri teplote 160 stupňov. Riaďte sa vašou rúrou a radšej si koláč odkontrolujte pomocou špáradla.
- Pred servírovaním si jablkové ružičky potrite pripraveným sirupom a nakoniec všetko posypte práškovým cukrom. Dobrú chuť!
zdroj:takprosto.cc
Prečítajte si aj
Aký je tvoj názor?