Iba génius dokáže vyriešiť túto úlohu správne! Ako ste na tom vy? Odpoveď napíšte do komentáru

Ak ste hrdý na svoj intelekt, tak potom určite máte záľubu v riešení logických hádaniek. Preto sme si pre vás dnes pripravili zaujímavú úlohu. Vo svojej podstate je veľmi jednoduchá. Nemusíte počítať kombinácie alebo hľadať skrytý podtext. Len sa pozorne dívajte.

Hlavolam pozostáva len z jedného obrázka. Na ňom je zobrazené, ako káva preteká labyrintom trubiek do šálok. Spodná časť obrázka zobrazuje štyri šálky, z ktorých je každá označená číslom: 4, 9, 5, 7.

Úloha pozostáva z nasledujúceho: zistite, ktorá šálka sa naplní kávou ako prvá. Považujete sa za dosť inteligentného, aby ste vyriešili túto úlohu? Pokúste sa o to a potom sa pozrite nižšie ako blízko ste boli k pravde.

Tak a teraz si zadanie rozoberieme podrobnejšie. Predpokladáme, že káva sa bude liať rovnomerne a pomaly. Do akej šálky sa teda dostane najskôr?

Keďže hádanka je veľmi obľúbená, je možné zhrnúť niektoré štatistické výsledky. Najobľúbenejšími odpoveďami boli šálky v tomto poradí – 4, 9, 7, 5.

Má to svoju logiku. Vetvy so šálkami 4 a 9 sú skutočne najbližšie k toku kávy. Až keď sa naplnia tieto dve vetvy tak sa káva dostane aj do vetiev 5 a 7. Ale je tu jedna drobnosť, ktorá tvrdí, že táto odpoveď nie je správna. Ak ste preto premýšľali týmto spôsobom, budeme vám musieť protirečiť.

Ak si myslíte, že káva bude súčasne prúdiť do všetkých šálok rovnomerne, mali by ste vedieť, že nie ste sami. Tohto názoru sa drží celkom dosť ľudí. Ale ani túto odpoveď nemôžeme nazvať správnou.

Ešte raz a poriadne sa pozrite na obrázok. Venujte pozornosť vetvám ich rozloženiu a dĺžke. Pokúste sa predstaviť, ako voňavá a chutná káva týmito vetvami preteká. Kam sa teda dostane najskôr?

Ešte stále ste zmätení? Nebojte sa. Chceli by ste nápovedu? A čo ak vám povieme, že káva sa dostane len do jednej šálky?

Tak, a teraz, keď už viete, že káva bude len v jednej šálke, prezrite si zadanie znova. Teraz už viete, majiteľ ktorej šálky sa napokon dočká vytúženého nápoja?

Áno, je to šálka číslo 5!

 

Určite ste sa, tak ako väčšina ľudí, sústredili na rozloženie vetiev, a preto ste si nevšimli, že nie všetky kanáliky sú prechodné a niektoré sú zablokované. A len jeden je prechodný. A teda len tadiaľ káva potečie.

Alebo ste si ihneď všimli chyták a odpovedali ste správne? Tak potom vám patrí naša gratulácia. Vaše vnímanie a predstavivosť sú skutočne na vysokej úrovni.

Páčil sa vám hlavolam? Tak sa s ním podeľte s priateľmi. Overte si akí sú múdri a vnímaví.

foto: ofigenno.com

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Iba génius dokáže vyriešiť túto úlohu správne! Ako ste na tom vy? Odpoveď napíšte do komentáru”