Ak budete tento jednoduchý cvik opakovať každý deň, urobí to s vašim telom zázraky!

Toto zlaté pravidlo by si mal osvojiť každý z nás. Večer na konci vyčerpávajúceho dňa si ľahnite a zodvihnuté nohy oprite o stenu. Vydržte v tejto pozícii 10 až 15 minút. Nič iné nepotrebujete, iba nohy a stenu. Opakujte každý deň.

Nižšie nájdete video, ktoré znázorňuje, ako správne robiť pózu lomenej sviečky. Je to veľmi jednoduché, vhodné pre každého bez ohľadu na vek! Cvičila som pár mesiacov, a trochu vám poviem o výsledku, ktorý sa dostavil vďaka tomuto jednoduchému cviku.

Moje nohy majú sklon k opúchaniu a rýchlo sa unavia. Nájsť pohodlnú obuv je pomerne zložité kvôli vybočeným kostiam na nohách. Celý deň v práci strávim pri počítači a večer sa cítim absolútne vyčerpane. Ak nemám možnosť cvičiť alebo sa aspoň prejsť po práci, telo je ako vymenené z dôvodu dlhšieho sedenia.

Keď som sa dozvedela o tomto cvičení, samozrejme som bola zvedavá, ako je to možné že netreba  nič robiť, len si oprieť nohy o stenu a užívať si terapiu na celé telo? Ukázalo sa, že táto základná jogová pozícia je skutočne zázrak.

V tejto polohe je potrebné vydržať aspoň 5 minút a budete sa cítiť ako znovuzrodení. Únava ustúpi, telo ožije a hlava sa stane jasnejšou. Vďaka tomuto náboju stihnete do večera ešte kopec vecí, telo sa dostane do švungu, nohy budú ľahšie. Tieto účinky ma tešia!

Prečo je také užitočné zdvihnúť nohy na stenu? V priebehu dňa je naše telo neustále vo vzpriamenej polohe, najviac škodí sedenie. Vďaka tomuto cviku sa telo dostane do opačnej polohy oproti bežnej.

Účinky tejto jednoduchej obrátenej pózy sú skvelé a bez námahy: telo sa rýchlo zregeneruje, odpočíva, odstráni sa napätie z chrbtice, ťažké nohy sú preč, prietok krvi sa zlepšuje, a ako keby ste trénovali kým ležíte, pretože srdce musí pracovať viac kvôli  pumpovaniu krvi do chodidiel.

Prevencia kŕčových žíl

Pozrite sa, ako správne cvičiť tento jednoduchý cvik. Tiež sa dozviete, ako možno jemne ponaťahovať svaly na nohách, zatiaľ čo sú opreté o stenu. Veľmi užitočné a veľmi jednoduché!

Kľudne možno tento cvik považovať za prevenciu vzniku kŕčových žíl. Zlepšuje sa venózny odtok, opuch nôh a pocit únavy zmizne. Okrem toho zmierňuje utrpenie tých, ktorí už majú choré žily.

Ako byť správne v polohe lomenej sviečky?

  1. V joge sa táto jednoduchá ásana nazýva Viparita Karani. Predpokladá sa, že keď človek stojí na nohách, starne a v obrátenej póze sa všetky procesy tela vrátia a on sa stáva mladším. Maximálny úžitok sa dostaví, ak budete v tejto polohe v tichosti.
  2. Ležte na chrbte, boky by mali byť asi 30 cm od steny. Pokrčte kolená a oprite chodidlá o stenu. Uistite sa, že boky sú v pravom uhle k stene.
  3. Narovnajte nohy, opierajte ich o stenu s celým povrchom, nechajte kolená rovno, uvoľnite nohy. Kto povedal, že prevencia kŕčových žíl je tak jednoduchá.
  4. Položte si pod hlavu vankúš, mal by byť pohodlný. Zavrite oči a dýchajte zhlboka. Položte jednu ruku na brucho a druhú na srdce.

  1. Sledujte dýchanie, nádych na 2 etapy, výdych na 4. Pokúste sa upokojiť svoje myšlienky, počúvať iba dýchanie.

Táto časť je obzvlášť dôležitá pre tých, ktorí sú často vystavovaní stresu v práci, trpia nespavosťou. Pokojné vedomé dýchanie v obrátenej póze uzdraví nervový systém, dá pocit rovnováhy.

Ak sa vám ťažko voľne dýcha a neviete prestať vnímať vonkajšie myšlienky, použite túto metódu. Keď máte pocit, že sa začínate rozptyľovať, skúste točiť očami v smere hodinových ručičiek. SO zavretými očami je to jednoduché. Tento pohyb očných buliev pomáha obnoviť koncentráciu a nasmeruje vás do vedomého stavu, v ktorom je jednoduchšie ovládať dych a to, čo robíte.

Rotácia s očami tiež pomáha aj bežne keď ste podráždení, netrpezliví a v strese, má okamžitý účinok.

  1. Zostaňte v tejto ásane 10-15 minút. Opatrne sa odtiahnite od steny, chvíľu ležte, otočte sa na pravú stranu a postavte sa.

Táto poloha zlepšuje pamäť, pretože sa pri tom prekrvuje mozog. Stimuluje sa činnosť štítnej žľazy a ďalších endokrinných žliaz, pretože sa obklopia čerstvou krvou. Ako sme už spomenuli, je to najlepšia prevencia kŕčových žíl. Pri pravidelnom vykonávaní tejto pozície sa spomaľuje starnutie, vrásky sa vyhladzujú a vzhľad pokožky sa zlepšuje. Tiež sa výrazne zlepšuje tráviaci proces!

Póza lomenej sviečky je naozaj príjemná. Telo je uvoľnené a odpočíva, pocity sú príjemné, plné relaxácie. Vyskúšajte a uvidíte sami!

Zdroj: takprosto.cc

Chod hore