Čokoládové pokušenie, ktorému nikto neodolá. Každá návšteva si hneď opýta recept, pretože bez neho neodíde

Nikdy sa mi nepodarilo pripraviť ten správny tvar a štruktúru piškótového cesta. Skúšala som desiatky receptov, dokonca som manžela presvedčila, aby sme si kúpili nového kuchynského robota! Snaha urobiť perfektný koláč padala do priepasti, až kým som nenatrafila na tento nezvyčajný recept.

шоколад на кипятке

Záujem vo mne vyvolala nasledujúca ingrediencia – vriaca voda. Stal sa zázrak! Výsledný koláč bol nadýchaný mäkký a chutný. Takmer som ho nestihla poliať polevou, pretože sa všetci na neho začali vrhať.

Na prípravu budete potrebovať bežne dostupné suroviny. Je lepšie, ak na miešanie použijete mixér, pretože nie je isté, ako by to dopadlo, ak by sa cesto šľahalo bežným šľahačom.

Ingrediencie

  • 2 vajcia
  • 320 g špaldovej múky
  • 440 g cukru
  • 250 ml mlieka
  • 1/2 PL slnečnicového oleja
  • 5 PL kakaového prášku
  • 2 ČL vanilkového cukru
  • 1,5 ČL prášku do pečiva
  • 1,5 ČL sódy
  • 1/2 ČL kyseliny citrónovej
  • 250 ml vriacej vody

Namiesto vanilkového cukru môžete použiť vanilkový extrakt a kyselinu citrónovú je možné zameniť za citrónovú šťavu, no musíte ju pridať až na samom konci. Taktiež sa uistite, že použijete ako sódu, tak aj prášok do pečiva. Ak by ste použili len sódu, cesto by malo mydlovú príchuť a ak len prášok do pečiva, koláčik vám nevyjde.

Postup

  1. Ešte predtým ako sa pustíte do práce, zapnite si rúru na 200 stupňov. Pripravte si formu na pečenie, vysteľte ju papierom na pečenie a v žiadnom prípade nepotierajte jej okraje. Inak by sa mohlo stať, že výsledný koláč bude nerovný a kopcovitý.
  2. Teraz si zmiešajte všetky suché ingrediencie a dobre ich premiešajte.

шоколад на кипятке

  1. V oddelenej miske si rozmixujte vajcia, pridajte k nim mlieko a olej. Pokračujte v mixovaní ešte niekoľko sekúnd.

шоколад на кипятке

  1. Nalejte si vodu do kanvice a počkajte kým zovrie. Medzitým si spojte suché a tekuté ingrediencie. Tekutú zmes prilievajte postupne, za stáleho miešania.

шоколад на кипятке

  1. Malo by vám vzniknúť husté, viskózne cesto, ktoré je ťažké premiešať aj s mixérom. V prípade, že to tak nie je, pridajte do cesta niekoľko lyžíc múky.
  2. A teraz to najzaujímavejšie! Počas mixovania prilievajte do cesta 250 ml vriacej vody. Pokračujte v mixovaní a v prípade, že použijete citrónovú šťavu, teraz je čas na to, aby ste ju pridali do zmesi.

шоколад на кипятке

  1. Cesto by malo byť mierne tekuté a pomaly stekať po mixéri. Teraz ho čo najrýchlejšie vložte do pripravenej formy a okamžite do vyhriatej rúry!

шоколад на кипятке

  1. Znížte teplotu rúry na 180 stupňov a nechajte piecť 1h a 30minút. Počas celej doby pečenia neotvárajte dvierka rúry.
  2. Po uplynutí času skontrolujte pripravenosť koláča pomocou špáradla. Ak je po vytiahnutí suché, potom je všetko hotové a koláč môžete vybrať z rúry. V prípade, že je špáradlo mokré a má na sebe pozostatky cesta, vložte ho do rúry ešte na niekoľko minút. Pripravený koláč nechajte vychladnúť priamo vo forme na pečenie.
  3. Občas sa stane, že cesto popraská, alebo začne stúpať do výšky v tvare kopca. Je to v poriadku a nemá to žiaden vplyv na chuť koláča. Nerovný vrch sa môže odrezať a skonzumovať spolu s čajom.

шоколад на кипятке

шоколад на кипятке

  1. Posledný krok – nakrájajte koláč na rovnaké časti a potrite ich vašou obľúbenou plnkou.

шоколад на кипятке

Na krém môžete použiť šľahačku s cukrom alebo smotanu, kondenzované mlieko s maslom či klasický maslový krém. Predtým ešte cesto polejte sladkým sirupom alebo šťavou z kompótu. Do vrstiev naukladajte plátky banánu, čerešní alebo akéhokoľvek iného ovocia. Vrch polejte čokoládovou glazúrou a vznikne vám lahodný dezert vhodný aj na blížiace sa vianočné sviatky!

 

Ak nechcete, aby sa vám koláč popraskal, vyskúšajte nasledujúci zlepšovák: utesnite odnímateľnú formu na pečenie pomocou alobalovej fólie. Rozostrite si na fóliu navlhčenú utierku a prikryte ju ďalšou vrstvou fólie. Zložte si to do obdĺžnika, ktorého výška bude rovnaká ako výška formy na pečenie. Môžete to urobiť aj tak, že uterák si zložíte do valčeka a omotáte ním formu na pečenie. Následne na uterák pripevníte ešte jednu vrstvu alobalu, ktorý bude utierku držať na svojom mieste.

шоколад на кипятке

Veríme, že tieto tipy oceníte a čoskoro sa pustíte do prípravy najlepšieho koláča, aký ste kedy piekli. Prajeme vám dobrú chuť a veľa šťastia!

zdroj foto:takprosto.cc

Chod hore