NIKTO HO NECHCEL KÚPIŤ. Od mesta sme si kúpili byt, ktorý nikto nechcel a zmenili ho na nepoznanie

Každý chce mať svoj vlastný dom, niekde na odľahlejšom mieste, kde sa môže skryť pred ruchom mesta. Žijeme v dobe, kedy si nemôže každý dovoliť vlastniť dom a preto ľudia hľadajú alternatívy, ako by sa dala situácia vyriešiť čo najlepšie pre ich finančnú situáciu.

Párik z Liverpoolu mal možnosť zakúpiť si dom len za symbolickú 1 libru! Nie, nejedná sa o vtip.

Už niekoľko rokov snívali o kúpe domu, no nikdy sa im nepodarilo našporiť dostatok peňazí. Keď sa dozvedeli o projekte “Dom za libru”, rozhodli sa do neho zapojiť. Dostali starý príbytok, ktorý za rok pretvorili na rozprávku.

Sam a Rachel Camau zdieľali fotografiu svojho domu aj na internete, aby ukázali výsledok poctivej práce. Pred tým, ako si kúpili nový dom, 16 rokov žili v prenajatých bytoch. Ich dospelé dcéry sa tlačili v malej detskej izbe a preto účasť na projekte bola príležitosťou, aby svoj život zmenili.

Keď vstúpili do domu, ich nadšenie do značnej miery opadlo. Privítala ich zhnitá podlaha, plesne, rozbité okná, zmokvané steny. Dom bol v strašnom stave a vedeli, že ich čaká obrovská dávka práce.

Spolu s dcérami sa im za 1 rok plný odopierania radostí života podarilo splniť si svoj vytúžený sen. Rachel povedala, že bolo pre nich náročné kombinovať prácu a opravu na dome. Zažili si aj obdobia, kedy sa chceli na všetko vykašľať, no nevzdali to.

V marci tam položili novú podlahu a nainštalovali nové plastové okná. Pomaly sa to začalo blížiť do víťazného konca a koncom júna si už vyberali nábytok a domáce spotrebiče. Prvú noc po kompletnom nasťahovaní sa ani nedokázali vyspať, pretože ešte stále nedokázali uveriť, že je to konečne ich vlastný domov.

Vďaka projektu “Domov za libru” bola rodina konečne šťastná. V programe je ďalších 6 000 domov, v ktorých je potrebné vykonať opravy. Prvých 100 rodín už žije v nových obydliach a ďalších 150 ľudí čaká, kým ich žiadosti nebudú schválené úradmi. Avšak nie každý sa môže projektu zúčastniť. Hlavnou podmienkou je žiť alebo pracovať v Liverpoole. Kupujúci musí dom opraviť a nepredávať ho najbližších 5 rokov. Majiteľmi sa stanú tí, ktorí spĺňajú všetky tieto podmienky.

Starosta mesta hovorí, že rodina Kamauovcov je dokonalým príkladom aj pre ostatných obyvateľov Liverpoolu. Dokázali, že s obrovskou túžbou človek dokáže takmer všetko.

 

foto: videoboom.cc 

zdroj:chillin.sk

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “NIKTO HO NECHCEL KÚPIŤ. Od mesta sme si kúpili byt, ktorý nikto nechcel a zmenili ho na nepoznanie”