Starý záhoracký recept na skladovanie uhoriek na zimu. Tento spôsob sa používa už viac ako 60 rokov

 

Chrumkavé uhorky na zimu

Povedať nie chrumkavej uhorke je také ťažké. V lete je tejto pochúťky hojne, ale v zime sa musíme uspokojiť s nakladanou zeleninou. A nie je to preto, že by v obchode žiadne uhorky nemali, ale nie každý si ich môže dovoliť. A aby som bol úprimný, ani chuť nie je taká istá.

čerstvé uhorky v zime

Vynára sa teda otázka či existuje nejaký spôsob ako udržať uhorky čerstvé a chrumkavé aj na zimu? Takéto triky poznali už aj naše babky. Móda nakladaných uhoriek však recepty našich starých mám vytlačila do úzadia. Nuž, teraz je čas vrátiť sa k základom.

Metóda č. 1

Ak chcete otestovať dobrý recept, tento je skvelá voľba. Pokiaľ ide o mňa, je to najlepší spôsob ako uchovať zeleninu čerstvú na zimu. Mimochodom, tento recept je možné použiť aj na paradajky, slivky, marhule, broskyne a jablká. My sme sa rozhodli ukázať vám ho na príklade uhoriek. Samozrejme, vyberajte len silné plody, bez poškodenia.

čerstvé uhorky v pohári

  • Umyte uhorky. Vo väčšine receptov je nutné, aby boli namočené, ale v tomto prípade nie. Jednoducho ich len nechajte uschnúť na uteráku. Nemusíte ich umývať, stačí ak ich utriete suchou handričkou. Tak sa vám v pohári nebude kondenzovať voda. A umyť ich môžete, keď pohár v zime otvoríte. Vďaka tomu sa uhorky lepšie zachovajú.
  • Poukladajte uhorky do čistých sterilizovaných pohárov. Nádoby musia byť suché a uhorky do nej netlačte až po vrch.
  • Vezmite ľubovoľnú sviečku (okrem aromatickej). My odporúčame použiť parafínovú, keďže najlepšie horí. Vložte sviečku do pohára so zeleninou. Zapáľte ju.
  • Nechajte sviečku v pohári horieť 10 minút bez vrchnáka. Počas tejto doby kyslík naspodku nádoby vyhorí a prejde navrch.
  • Teraz je nutné pohár zakryť tak, aby sviečka nezhasla. Zakryte pohár a potraste. Sviečka by mala horieť aj naďalej. Keď v nádobe vyhorí všetok kyslík, sviečka sama zhasne (cca 30 sekúnd)

Nádoby s uhorkami by ste mali skladovať na chladnom mieste. A chuť je úplne svieža. Táto tchnika vydrží celú zimu. Ale verte mi, zjete to oveľa rýchlejšie.

Metóda č. 2

Mnohé gazdinky tiež používajú aj obyčajnú vodu. Ako?

čerstvé uhorky v hrnci na zimu

  • Zoberte hrniec a postavte ho na chladné miesto.
  • Uložte plody do hrnca tak, aby ich ostré konce smerovali nadol.
  • Zalejte nádobu studenou vodou na 25% objemu. Pravidelne vodu vymieňajte, aby sa zelenina nenahriala.

Metóda č. 3

Tento spôsob používali ešte naše babky, keď chladničky neboli ešte také dostupné.

  • Zhromaždite všetky pozbierané uhorky do suda. Uhorky prikryte pokrievkou a poriadne zatvorte sud.
  • Presuňte sud k vodojemu a spustite ho na dno.

Tak ostanú uhorky čerstvé až do polovice zimy. Súdok otvorte a vyberte si zopár uhoriek. Ich chuť a vzhľad je ako zo záhradky.

čerstvé uhorky v sudu na zimu

Tá zeleninu, ktorú mnohí z nás v zime kupujú v supermarketoch, má ďaleko od dobrých plodov, ktoré boli vypestované v záhradke. Marinované a nakladané uhorky sú tiež veľmi chutné, ale väčšiu časť svojich živín počas spracovávania strácajú. Vyššie opísané spôsoby, ako udržať zeleninu čerstvú na zimu, urobia vaše obvyklé jedlo chutným a rozmanitým.

Chod hore