Či už chystáte rodinnú oslavu alebo nedeľňajší obed, nasledujúci recept je pre vás ako stvorený. Šťavnatá a mäkučká mäsová roláda plnená zaujímavou plnkou nenechá žiadneho člena rodiny hladného. Najdôležitejší je výber správneho mäsa. Ak by sme použili kuracie prsia, roláda by sa s veľkou pravdepodobnosťou vysušila. Najjednoduchším spôsobom sú teda kuracie stehná, ktoré sa pripravia rýchlo a nemusíte siahať ani hlboko do vašej peňaženky.
Ingrediencie
- 5 kuracích stehien
- 4 ks zaváraných alebo čerstvých jabĺk
- 1 PL citrónovej šťavy
- 30 g tekvicových semienok
- 50 g vlašských orechov
- štipka mletého zázvoru
- štipka tymianu
- štipka muškátového oriešku
- soľ, korenie podľa chuti
Počas prípravy sa vyvarujte týchto troch chýb:
Mäso nenaklepávajte – tým sa pokazí a nebude mäkké. Po upečení by sa roláda jednoducho rozpadla. Nepoužívajte špagáty ani špáradlá – roládu zatočte pomocou papiera na pečenie alebo fóliou. Mäsová roláda bude šťavnatejšia a chutnejšia, ak do plechu kde sa bude piecť, prilejete trochu vody.
Postup
- Kuracie stehná si umyjeme pod tečúcou vodou a vysušíme papierovou utierkou. Vykostíme a pokiaľ je potrebné, kožu odstránime, je ale lepšie, ak sa bude piecť s ňou – výsledok bude chutnejší.
- Na pracovnú dosku si dáme potravinovú fóliu, na ktorú poukladáme vykostené kuracie stehná. Tie následne prikryjeme ďalšou vrstvou fólie. Jemne po mäse prejdite valčekom (nie tĺčikom na mäso!).
- Roláda sa bude formovať pomocou papiera na pečenie a fólie. Najskôr si na pracovnú dosku položte fóliu (nestrihajte ju). Na ňu následne položíte papier na pečenie. Jednu polovicu vyplníte kuracími stehnami, ktoré poukladáte jedno vedľa druhého s malou medzerou a kožou nadol. Rovnomerne osoľte, okoreňte a pokvapkajte citrónovou šťavou.
- Jablká si nakrájajte na tenšie mesiačiky a poukladajte ich na mäso. Posypte semienkami a nasekanými orechmi.
- Je dôležité, aby bola roláda stočená natesno. Použitím papiera na pečenie zatočte mäso tak, aby všetka náplň ostala vo vnútri. Povrch papiera na pečenie niekoľkokrát obtočte potravinovou fóliou (ako cukrík). Pri točení rolády nezabudnite pridržiavať aj jej okraje.
- Teraz môžete roládu vložiť do plechu na pečenie a priliať do nej vodu tak, aby zabrala polovicu výšky mäsa. Odparovaním vody sa nestane, že by sa mohlo mäso pripiecť.
- Pečte pri teplote 180 stupňov približne 40 minút.
- Po uplynutí času roládu vyberte a nechajte ju vychladnúť v zabalenom stave. Rozbaľte ju až vtedy, keď úplne vychladne.
Ako môžete vidieť, roláda z kuracieho mäsa si nevyžaduje žiadne špeciálne ingrediencie a aj napriek tomu chutí ako skutočná lahôdka. Čo sa týka korenia alebo plnky, môžete použiť čokoľvek, čo máte radi (napr. kombináciu špenátu, syra a sušených sliviek). Experimentujte a inšpirujte sa rôznorodými chuťami!
zdroj:takprosto.cc