Pravidlá bezpečnosti v zime: od krémov na ruky až po prvú pomoc. Toto by ste mali určite vedieť!

Zima – ideálny čas na zranenia. Dokonca aj tí najopatrnejší a najsebavedomejší z nás sa môžu ocitnúť v nepríjemnej situácii. Zabezpečte sa preto v tomto chladnom období roka čo možno najlepšie! A ako to urobiť, vám povieme v dnešnom článku. 

 

Pravidlá bezpečnosti v zime

Pre mňa je zima spojená nielen s Novým rokom, sánkami a snehom. Je to tiež poľadovica, omrzliny, popraskané pery, stuhnuté končatiny, bláznivé deti spúšťajúce sa z nebezpečného kopca a pár experimentov, pri ktorých sa niečí jazyk vždy prilepí na želenú tyč.

Preto sme pre vás pripravili kompletného sprievodcu zimnou bezpečnosťou. Teraz sa s nepríjemnými incidentami budete môcť vyrovnať oveľa jednoduchšie.

  1. Poľadovica
    Úplne prvý dôvod, kvôli ktorému mnohí trpia. Keď sa chodník zmení na klzisko, najlepšie riešenie pre chodca je vybrať si dobrú obuv! Ak má opätok, tak nech je stabilný. V obchode s topánkami si môžete kúpiť „snežnice“, špeciálne zariadenia s kovovými hrotmi. Vyrábajú sa v rôznych veľkostiach, od detských po extra veľké. Pomôžu vám dostať sa do určeného miesta bez nehody.
    extrémnych prípadoch môžete použiť aj „lepiacu vrstvu“, ktorú je potrebné nalepiť pozdĺž podrážky
    .правила безопасности зимойNeponáhľajte sa, pohybujte sa opatrne, stúpajte na celú podrážku. Pamätajte, že autu sa bude zastavovať oveľa ťažšie než vám.Naučte sa tiež správne padať: keď sa pošmyknete trochu si „sadnite“, zmenšíte tým výšku pádu a zmiernite náraz. V okamihu keď si sadnete padajte na bok nie na zadok.
    Taška s dlhými rúčkami býva často príčinou nepríjemného pádu. Neumožňuje vám zachovať si balans a keď sa človek pošmykne, stiahne ho so sebou k zemi.
  2. Pád a bolesť?
    Ak už k pádu došlo, hlavné je nepanikáriť. Triezvo posúďte situáciu a určite kde čo bolí. Ak pociťujete bolesť alebo šum v ušiach, neváhajte požiadať o pomoc a zavolať sanitku. Zranenia lebky alebo otras mozgu môžu mať plno nebezpečných následok, ale aj napriek tomu prvé symptómy väčšina ľudí zanedbáva. Ak vás niekto zavolal o pomoc nikdy neodmietnite. Raz sa aj vy môžete ocitnúť v podobnej situácii.правила безопасности зимойV prípade pádu dieťaťa postupujte nasledovne: prvé a úplne najdôležitejšie pravidlo – upokojiť a odviesť na bezpečné miesto. Požiadajte dieťa, aby vám ukázalo, kde to najviac bolí. Ak ide o úraz hlavy, alebo má bolesti brucha, okamžite volajte prvú pomoc. V takýchto prípadoch choďte na pohotovosť aj keď sa dieťa cíti dobre.Ak máte podozrenie na silnú modrinu alebo možnú zlomeninu, nevyzliekajte ho ani mu nedávajte dlahu. Zavolajte ambulanciu, nikto nepotrebuje omrzlinu alebo podchladenie. Dieťa počas celej doby dôkladne pozorujte. Ak bolesť pretrváva, objavila sa nevoľnosť alebo vracanie, je to dôvod obrátiť sa na lekársku pomoc.
  3. Oblizli ste železo?
    Bez ohľadu na tento všetkým známy fakt, je prilepiť sa jazykom v mraze na kovový stĺp populárne v každom veku. Obeti sa nesmejte, ale ju upokojte a pomôžte jej oslobodiť sa. V žiadnom prípade neťahajte ani kovový predmet ani nešťastníka!правила безопасности зимойSkvelé je, ak so sebou máte teplý čaj alebo kávu. Polejte teplou tekutinou jazyk a on sa odlepí. Ak nič také nemáte, priložte si dlane k perám a zároveň čo najbližšie k miestu dotyku a vydychujte teplý vzduch. Požiadajte prilepeného, aby urobil to isté.Ak v panike človek so sebou šklbol a natrhol si jazyk, prvá vec, čo musíte urobiť, je zastaviť krvácanie. Hlavu nakloňte dodola tak, aby krv netiekla do hrdla. Kúskom tkaniny alebo rukou zľahka stlačte miesto rany. Ak krvácanie neprestáva – okamžite do nemocnice!
  4. Omrzliny
    Mráz v zime je proste axióm. Napriek rozšírenej mienke sa omrzliny môžu objaviť aj pri teplote blízko nuly. Vlhký vzduch a studený vietor s ľahkým mrazom sú schopní spôsobiť výrazné poškodenie odkrytým častiam tela. Najčastejšie trpia nos, ruky a uši.правила безопасности зимойPred východom na ulicu použite špeciálny zimný krém, ktorý je potrebné naniesť 20 minút pred odchodom. Nezabudnite na čiapku, šál a rukavice. V chlade si neoblizujte pery. Aby vám nepopraskali, použite balzam.
    Výborný spôsob ako prechladnúť a dostať omrzliny je nosiť tesné oblečenie, obuv a rukavice. Nenoste v teplej miestnosti celý deň zimušné topánky. Nohy sa vám spotia a obuv tak navlhne. Pri východe von tak rýchlo zamrznete. V miestnosti sa radšej prezujte.
    Nadmerné vrstvy oblečenia situáciu len zhoršujú. Počas pohybu telo vyžaruje teplo a vlhkosť, ktorých nadbytok vytvára nepohodlie. Pre aktívne deti radšej zaobstarajte termoprádlo, ktoré pohlcuje vlhkosť a vrchné oblečenie, ktoré udržuje teplo. Čas vlnených svetrov a kombinéz z ovčej vlny už dávno prešiel.
    Ak ste si všimli, že detské topánky alebo rukavice premokli, odveďte dieťa do teplej miestnosti. Podchladenie u detí vzniká rýchlejšie než u dospelých.
    Pamätajte: v žiadnom prípade nesmiete zohrievať omrznuté časti horúcou vodou! Prikladaním snehu tiež situáciu len zhoršíte. Ruky alebo nohy by ste mali zľahka ponoriť do vlažnej vody, alebo na zasiahnutú časť tela priložte uterák namočený do teplej vody. Potom aplikujte na pokožku jemné trenie do slabého začervenania. Ak sa citlivosť nenavráti najviac do 3 hodín od zohriatia, objavili sa pľuzgiere alebo opuchy – obráťte sa na lekára.
  5. Šmýkačka
    Zimná zábava býva veľmi veselá. Ale pred prvým použitím saní alebo lyží sa najskôr uistite o ich použiteľnosti a majte na pamäti pravidlá bezpečnosti v zime pre deti. Na väčších svahoch vždy použite prilbu. Dieťa nespúšťajte z dohľadu, hlavne ak sa spúšťa samé. Nie je nutné robiť zo sánok vláčik alebo skákať cez snehové duny. Môže to viesť jedine k úrazu. Obmedzte svoj čas strávený na mrazivom vzduchu. Pravidelne choďte s deťmi dovnútra, aby sa zohriali. Postarajte sa o teplé nápoje a extra rukavice.
  6. Pri prechode cez cestu vždy zložte dieťa zo saní. Držte ho za ruku, alebo ho neste na rukách.
  7. Pozor, cencúle!
    Pri prechádzaní okolo viacposchodových domov sa snažte neísť blízko k stenám. A veľkým oblúkom obchádzajte všetky, aj tie najmenšie hromady snehu a ľadu visiace zo striech alebo stromov. Nedovoľte deťom skákať do snehu. Pod vrstvou snehu sa môžu ukrývať kamene, domový odpad, jamy, otvorené rúry a armatúra.правила безопасности зимойAk má vaše dieťa špeciálnu záľubu v skúšaní snehu alebo ľadu mali by ste s ním mať samostatný rozhovor.
  8. Zamrznuté vodné plochy
    V zime je lepšie vyhnúť sa riekam a jazerám. A vchádzať na ľad samostatne je veľmi nebezpečné. Niekoľko minút radosti a viery v 100% šťastie nestojí za ľudský život.
    правила безопасности зимойAk je však vkročiť na ľad úplne nevyhnutné, vysvetlite dieťaťu, že behať, skákať alebo klopať na ľad sa nesmie, že sú to základné pravidlá bezpečnosti v zime. Na ľade nehrajte žiadne hry a korčuľujte sa len na špeciálne vyznačených miestach.
  9. Nový rok
    Vôbec nie je prekvapujúce, že značná časť zranení sa stane počas novoročných osláv. Ak nieste úplne triezvy vyhnite sa polnočným prechádzkam po meste a už vôbec nesadajte za volant.Počas polnoci nedovoľte deťom samostatne odpaľovať ohňostroje, či petardy. Ak neviete ako, alebo nie ste s pyrotechnikou plne oboznámený najlepšie bude neodpaľovať ju vôbec. Ak plánujete zažať prskavky alebo sviečky, nedávajte deťom oblečenie z ľahko-horľavých materiálov.

Aj napriek všetkému zima zostane prekrásnym obdobím roka. Ale užívať si ju a pripravovať sa na sviatky by ste vždy mali robiť s rozumom. Hlavné pravidlo je dvojnásobná pozornosť a zvýšená opatrnosť!

Ak sa vám článok páčil, pripomeňte pravidlá bezpečnosti aj priateľom na sociálnych sieťach!

zdroj: takprosto.cc

Chod hore