Bolí vás to? 8 najčastejších dôvodov, prečo veľa žien počas milovania trpí

Pre niekoho je základným stavebným kameňom vzťahu, pre iného čerešničkou na torte v láskyplnom, romantickom spolužití. Či už pre vás znamená sex čokoľvek, vždy by mal prinášať potešenie. Nie bolesť. Že viete, o čom hovoríme? Rozhodne sa s bolestivým sexom zdôverujte! A prejdite si nasledujúcich 8 možných príčin toho, prečo pri súloži trpíte.

1. Krátka predohra

Väčšine žien trvá dlhšiu dobu, než sa vzrušia. Alebo presnejšie, zvlhčia. To veľa vecí zjednodušuje. Preto je treba si dať načas, než sa fyzicky spojíte.

Nedostatočné rozmaznávanie ženy ale nie je jediným vinníkom. Poctivá predohra prichádza nazmar, ak necieli na želanie ženy. Základom je teda vedieť, čo vás rozpaľuje.

„Pre niektoré ženy to môže byť bozkávanie či maznanie s partnerom, pre iné spoločné sledovanie porna,“ približuje tému doktorka Debra Herbenick, výskumníčka v oblasti sexuálneho zdravia na Indiana University Bloomington.

Nie ste si tak úplne isté, čo vás dokáže nabudiť? Sústreďte všetky svoje zmysly na momentálny dotyk a to, či je vám príjemný. Zostávate apatické? Veďte partnerovu ruku inam. Prebudila sa vo vás vášeň? Potom ste tam, kde chcete byť …

2. Absencia lubrikačného gélu

Pohlavná výbava každej z nás reaguje na určité stimuly inak. Niektoré ženy sa zvlhčí rýchlejšie, iné pomalšie a ostatné len ťažko.

Čo je však potrebné vedieť, že niektoré veci pošvu vysušujú. „Teplé sprchy a kúpele môžu znižovať pošvovú sekréciu,“ upozornila doktorka Herbenick. „Prášky na alergie majú rovnaký vplyv na vaginálne tkanivá ako na hlienovou membránu a nízke dávky hormonálnej antikoncepcie vo forme tabletiek ju tiež môžu vysušovať.“ Výnimkou nie je ani menopauza.

3. Stres a napätie

Určite to poznáte. Keď po niečom túžite príliš, vždy vám to unikne, práve keď už to máte na dosah. Ako by sa medzi vás a onen vytúžený cieľ postavil múr.

Podobne naša psychika pracuje v momente, keď sa schyľuje k pohlavnému styku a sme v strese. Pri napätí sa len ťažko dokážeme pripraviť na hladký prienik. A preto môže bolieť.

Urobte si pohodlie (fyzické i mentálne, napríklad meditáciou) predtým, ako sa k sebe s partnerom pritlačíte.

4. Nadštandardná výbava partnera

Niekedy sa stane, že do seba muž a žena nezapadnú ako dve kocky lega. Alebo áno, ale nie tak hladko, aby sa to obišlo bez bolesti.

Aj napriek tomu existujú metódy, ako ju potlačiť alebo sa jej úplne vyhnúť!

Lubrikačný gél môže sexu dodať hladký priebeh, rovnako ako zmena pozície. Pomáha napríklad tá, ktorú poznáme pod ľudovým označením „na koníčka“ – budete mať prienik pod kontrolou.

5. Infekcia

Prvé príznaky rozpoznávame už na toalete, keď pociťujeme nepríjemné rezanie pri močení. Alebo pohľadom do nohavičiek – s výtokom sa v živote stretla nejedna žena.

V niektorých prípadoch však vaginálne infekcie zostávajú v utajení a odhaliť ju môže iba doktor. Ak teda pociťujete pri súloži bolesť, ktorej pôvod nie ste schopné identifikovať, objednajte sa na kontrolu.

6. Endometrióza

Pod týmto latinským názvom sa schováva ochorenie, pri ktorom dochádza k rastu čiastočiek zvaných endometria mimo maternice. Prejavuje sa napríklad bolestivým menštruačným cyklom, bolesťami v podbrušku a v neposlednom rade bolestivým pohlavným stykom. Diagnózu nie je ľahké určiť. V prípade pretrvávajúcich ťažkostí sa neváhajte obrátiť na špecialistu.

7. Syndróm dráždivého čreva

Hovoriť o tráviacich problémom v sexuálnom kontexte môže byť tabu. Tieto dve oblasti ale spolu môžu súvisieť, tvrdí expert na sexuálne zdravie Dennis Fortenberry z Indiana University School of Medicine

Ak sa k bolesti pri sexe pridávajú aj periodické brušné kŕče, zápcha a / alebo hnačka, nechajte sa vyšetriť svojím doktorom.

8. Menopauza

Vysušovanie pošvy nie je jediným sprievodným javom menopauzy v sexuálnej oblasti. Dochádza k zmenám vo vagíne aj vonkajších ženských pohlavných orgánoch. „Niektoré tieto časti môžu byť naraz extra citlivé,“ dodal odborník Fortenberry.

Porozprávajte sa o týchto problémoch s vašou gynekologičkou, ktorá vám navrhne možné spôsoby liečby.

Nezabudnite si aj na tomto odkaze prečítať viac článkov, ktoré sa venujú partnerskému vzťahu a sexu 

zdroj foto:pixabay.com

Chod hore