Každá mladá matka vo Fínsku dostáva od vlády takúto škatuľku. Jej obsah je mimo chvály!

Každá matka vie, aké ťažké je starať sa o dieťa v prvom roku jeho života. Rodičia vystúpia a dávajú malému mužovi neustálu starostlivosť. Okrem toho, výdavky na dieťa trápia v rodinnom rozpočte asi každú rodinu. Mnoho vlád, ktoré si uvedomujú bremeno, ktoré padá na plecia otca a matky novorodenca, sa im snaží nejako pomôcť.

Medzi krajinami, v ktorých je táto prax najlepšie stanovená, sa často nazýva Fínsko. Tu je už viac ako 75 rokov známy celosvetový program „detských boxov“. Tak ľudia volajú veľmi dôležitý súbor potrebných vecí, ktoré vláda dáva každej mladej matke!

Žene je zvyčajne daná voľba: buď získať krabicu so všetkým obsahom, alebo asi 150 eur. Väčšina, bez prílišného váhania, si zoberie krabicu, pretože veci, ktoré sú v nej obsiahnuté, vás výjdu aj tka drahšie.

Podľa lokálnych údajov si peniaze vyberajú len matky, ktoré porodili druhý alebo tretí krát, pričom si ponechali väčšinu vecí z prvých krabíc.

Začiatok tradície detských krabičiek sa datuje do roku 1938, kedy bolo Fínsko veľmi chudobné a úroveň detskej úmrtnosti bola vysoká. Sada pre mladé matky bola vynikajúcim riešením hrozného problému.

Spočiatku tieto krabice boli určené len pre rodiny s nízkymi príjmami, ale od roku 1949 ju môže získať akákoľvek fínska matka. Aby ste dostali takýto darček, potrebujete iba navštíviť lekára počas prvých štyroch mesiacov tehotenstva.

Nižšie uvedený graf zobrazuje úroveň detskej úmrtnosti vo Fínsku od roku 1935 do roku 2010. Hovorím hneď: posledná, nezapočítaná tu dekáda nepriniesla so sebou žiadne zmeny.

Na svete existuje len veľmi málo krajín, kde je miera detskej úmrtnosti nižšia ako vo Fínsku. Odborníci hovoria: existencia praxe „detských krabičiek“ tu nehrá poslednú rolu!

Dnes v krabici mladej matky nájdete malú matrac, deku s prikrývkou, list a vodotesnú matracovú podložku. Zároveň veľa oblečenia pre drobcov, vrátane zimnej bundy s čiapkou, palčiaky a topánky a veľké množstvo plienok

K dispozícii je kúpeľňový uterák, kefa na vlasy, zubná kefka, detský krém a dokonca aj teplomer. Sada obsahuje aj obrázkovú knihu a špeciálnu hračku na obdobie, počas ktorého budú zuby dieťaťa vyrezané. 

Jednorazové plienky sa tiež vymažú zo zoznamu a nahradia ich mnohorazovými plienkami. Taktiež niekde až do polovice sedemdesiatych rokov väčšina vecí v krabici bola biela. Teraz sa však každoročný súbor uskutočňuje v novej, ale vždy neutrálnej farebnej schéme.

Tiež sa predpokladá, že krabica sa použije namiesto kolísky, a to umiestnením matrace zospodu. Väčšina fínskych novorodencov spí práve v krabici. 

Podľa odporúčania lekárov má dieťa pevný nepriepustný matrac a vlastné lôžko. Riziko náhleho syndrómu úmrtia dieťaťa je teda výrazne znížené.

Prax Fínov je s nadšením prijatá na celom svete. V rôznych krajinách sa snažia podobný nápad „odkopírovať“. Napríklad krabica v Južnej Afrike je vyrobená z plastu. Pre miestne mamičky to nie je detská postieľka, ale slúži na kúpanie. Indická sada obsahuje siete proti komárom, ktoré sú určené na ochranu detí pred maláriou.

Kanadská krabica obsahuje telefón skrz ktorý môže mladá matka kedykoľvek uskutočniť 20 hovorov s lekárom úplne zadarmo. 

Čo si myslíte o tejto praxi? Zdieľajte svoje myšlienky v komentároch!

Zdroj: BBC

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Každá mladá matka vo Fínsku dostáva od vlády takúto škatuľku. Jej obsah je mimo chvály!”