Najväčšia Európska metropola prekročila limit znečistenia ovzdušia už na začiatku tohto roku!

Hlavné mesto Anglicka dosiahlo hranicu znečistenia ovzdušia stanovenú EÚ za celý rok 2018 v priebehu jedného mesiaca! Zákon uvádza, že toxické úrovne oxidu dusičitého nesmú presiahnuť bezpečný limit viac ako 18-krát za rok, čo sa v Londýne pre tento rok už stalo.

Dobrou správou je, že tento rok to trvalo dlhšie ako tomu bolo v minulom roku. Vtedy sa to stalo iba za týždeň. Optimisti by to mohli brať ako znamenie, že znečistenie ovzdušia v hlavnom meste sa postupne rieši. Iní však poukazujú na to, že táto úroveň znečistenia bude mať za následok aj zmenu poveternostných podmienok.

,,Prekročenie týchto hraníc poukazuje na zlyhanie vlády v boji proti toxickému znečisteniu vzduchu v našich mestách,“ povedal Mel Evans, ekologický aktivista organizácie Greenpeace. ,,Vláda by mohla veľmi rýchlo dosiahnuť skutočný posun tým, že by opätovne spracovala prístup založený na prehodnocovaní znečistenia v Londýne a v celej krajine.“

Londýnsky starosta Sadiq Khan sa snaží zlepšiť veci v Londýne tým, že zavádza ekologické autobusy na trasách, ktoré prechádzajú miestami s najhorším znečistením. Taktiež vzrástli poplatky za dieselové autá. Khan však tvrdí, že viac robiť nemôže a to práve kvôli vládnym obmedzeniam.

Niektoré časti Londýna uvažujú o krok vpred a postupne zakazujú prejazd všetkým benzínovým a naftovým vozidlám počas hodín dopravnej špičky. Týmto chcú ľudí povzbudiť ku chôdzi a bicyklovaniu.

Napriek znečistenému vzduchu v Londýne a v mnohých ďalších mestám Spojeného kráľovstva, ktoré predstavujú značné zdravotné riziko pre ľudí – bolo to spojené s 40 000 predčasnými úmrtiami ročne – si mnohí myslia, že vláda neberie tento problém vážne.

zdroj:iflscience.com foto:pexels.com

Chod hore