Každý z nás má sny. Pred mnohými rokmi som snívala o tom, že pocestujem do Anglicka, pozriem sa na Big Ben, poprechádzam sa po tajomných uličkách Londýna a napijem sa tradičného anglického čaju, ako typickí Angličania.
Pred mesiacmi sa mi to konečne splnilo. Užila som si jazdu na slávnom dvojposchodovom autobuse, vyfotili sme sa pri telefónnej búdke, zvykli si na šoférovanie po ľavej strane a ochutnali pravý, čierny a silný anglický čaj.
Dlho som rozmýšľala nad tým, akú spomienku si mám priniesť domov, aby ma myšlienka na výlet do Londýna ešte dlho hriala pri srdci. Podarilo sa mi nájsť riešenie, ktoré poteší nielen mňa, ale aj celú moju rodinu.
Kamarátka Emily, pochádzajúca z Londýna, mi prezradila recept od pravých anglických otrokov, bez ktorého si nevie predstaviť ráno. V Spojenom kráľovstve je konzumácia tohto čajového koláčika taká istá tradícia, ako croissant a káva vo Francúzsku.
Recept nie je náročný, príprava vám zaberie len 30 minút a môžete si byť istí, že ingrediencie nájdete vždy vo svojej kuchyni!
Potrebujete
- 450 g hladkej múky
- 5 čl prášku do pečiva
- 1,5 čl soli
- 110 g masla
- 50 g cukru
- 450 g jabĺk
- 100 ml mlieka
Postup
- Rozohrejte si rúru na 200 stupňov, vymastite si plech maslom a zľahka ho posypte múkou. Kým sa vám rúra nahreje, dajte si do misky preosiatu múku, prášok do pečiva a soľ.
- Maslo si narežte na menšie kúsky a pridajte ho k múke.
- Vytvorte si zo zmesi posýpku, pridajte k nej cukor a premiešajte.
- Jablká zbavte šupky – polovicu z nich nastrúhajte na strúhadle a druhú polovicu nakrájajte na tenké alebo stredne veľké kúsky.
- Takto pripravené jablká pridajte k múke, dobre premiešajte. Postupne prilievajte mlieko po 1 PL a vymieste si mäkké cesto.
- Výsledné cesto si položte na pracovnú dosku posiatu múkou. Opatrne ho ešte párkrát premieste a následne vyvaľkajte na 1-2 cm hrúbku.
- Teraz prejdeme na vykrajovanie koláčikov pomocou ostrých formičiek. Mali by mať ostré hrany, aby nedošlo k poškodeniu vrstvy a tvaru. POZOR! Pohár alebo hrnček nebudú v tomto prípade najideálnejšou voľbou.
- Vykrajované kolieska si poukladajte na plech, potrite ich mliekom, jemne posypte cukrom (najlepšie svetlo-hnedým).
- Plech vložte do vyhriatej rúry a nechajte piecť 20-25 minút.
- Hotové koláčiky vyberte z rúry a položte ich na tanierik alebo mriežku, aby mohli vychladnúť.
- Hotovo – Anglické raňajky sú pripravené!
Sme si istí, že toto jednoduché a chutné pečivo sa stane vaším obľúbenou kombináciou s teplý, čajo, či voňavou kávičkou. Anglické koláčiky nie sú absolútne tučné, dostatočne sladké a s príjemnou vôňou jabĺk. Doprajte vašej rodine domácu pochúťku a nezabudnite si k tomu kúpiť dobrý čaj. Bon appetit!
Podeľte sa o tento recept aj s vašimi priateľmi na Facebooku!
chceš viac receptov? Potom si otvor aj tento odkaz
zdroj:takprosto.cc