11 mystických tajomstiev zakódovaných vo svetoznámych plátnach. S týmto sa vám nepochválili ani v škole

Výtvarné umenie môže nielen inšpirovať, ale aj mučiť naše mozgy tajomstvami a záhadami. Na plátnach veľkých umelcov sa často vyskytujú podivné bizarné detaily alebo dokonca aj správy, ktoré možno po stovkách rokov dešifrovať.

Tento výber z 11 perál svetového umenia je plný intríg, ktoré snáď počujete po prvýkrát. Na konc sa  dočkáte na prekvapenie: jedna z najpozoruhodnejších hypotéz o úsmeve tajomnej Mony Lisy.

 

  • Nočná hliadka bola denná

 

V čase reštaurovania v polovici 20. storočia tvorba Rebrandta „Nočná hliadka“ bola dokonale vyčistená od sadzí. Nikto neočakával, že plátno sa tak veľmi zmení: ukázalo sa, že zobrazené obrázky sa nekonajú v noci, ale v priebehu dňa!

 

  • A to je ucho?

 

Na slávnom “autoportréte s odrezaným uchom a fajkou” je zobrazený Vincent Van Gogh s poškodeným pravým uchom. Keď autor namaľoval autoportrét pomocou zrkadla, v skutočnosti bolo ľavé ucho zranené. Existuje ďalšia prozaická teória straty  ucha Van Gogha: toto sa stalo počas opitého sporu s jeho priateľom Paulom Gauguinom.

 

  • Ešte jedna hlava

 

“Starý gitarista” Španiel Pablo Picasso nie je tak jednoduchý, ako sa zdá na prvý pohľad. Ak sa pozriete pozorne, za hudobnou hlavou sa objaví sotva viditeľná silueta ženy.

Americkí odborníci na umenie vykonali nákladné preskúmanie obrazu a našli ďalšiu vrstvu. Pravdepodobne chudobný majster jednoducho nemal dostatok peňazí na nákup nového plátna, a tak bol nútený novú maľbu urobiť na starú.

 

  • Prižmúrenie starého Rembrandta

 

Umelecký kritik a profesor neurobiológie Bevil Conway dôkladne študoval autoportréty holandského umelca a dospel k záveru, že Rembrandt trpel stereoskopickou slepotou. Kvôli tejto funkcii majster videl, že svet nie je v trojrozmernej dimenzii, ale v dvojrozmernej dimenzii.  Možno to bolo vďaka nemu, že veľký majster vytvoril svoje slávne diela.

 

  • Anatomický kód Michelangela

 

Pomerne realistický obraz ľudského mozgu je šikovne zakódovaný nielen vo freske “Stvorenie Adama” v Sixtínskej kaplnke, ale aj na maľbe “Boh oddeľujúci svetlo od tmy”. Pozrite sa na krk Stvoriteľa: ak prekrývate jeho fragment na snímku mozgu, linky sa dokonale zhodujú.

 

  • Pomsta v láske

 

Toto zmyselné a bohaté plátno od Gustava Klimta zobrazuje nádhernú krásu Adel Bloch-Bauer. Portrét jej objednal jej manžel, ktorý si mal kapitál z príjmu z výroby cukru. Dozvedel sa o afére medzi Adele a Klimtom a odhadol, že po mnohých stovkách namaľovaných detailov bude pán naplnený nenávisťou voči svojej milenke. Bolestná rutina skutočne ochladila pocity portrétu voči modelu. 

 

  • Znak sily a moci

 

Postavy Dávida a Goliáta na ďalšej freske Michelangela v Sixtínskej kaplnke tvoria gimel, hebrejský list symbolizujúci moc v kabale, ezoterické učenie Židov.

 

  • Celý svet v žltej farbe

 

Prakticky na všetkých plátnach Vincenta Van Gogha dominuje žltá farba. Ako viete, veľký umelec trpel určitou formou epilepsie po dlhú dobu, čo môže ovplyvniť pocit farby. Svet Van Gogha mohol naozaj “žltnúť” presne tak, ako je zobrazený na plátnach. Upozorňujeme, že zlá výživa, únava a vysoké dávky alkoholu tiež ovplyvnili postup bolesti umelca.

 

  • Proroctvo Apokalypsy

 

Zaujímavá interpretácia “Poslednej večere” génia Leonarda da Vinci patrí talianskym vedcom. Sú presvedčení, že pán Leo svojim plátnom predpovedal koniec sveta, ktorý sa nevyhnutne objaví 21. marca 4006 a zmení podstatu vecí. Tento proces však bude mať zásadný význam pre obnovu a zlepšenie ľudstva.

Ďalším objavom na slávnom plátne nie je o nič menej úžasné. Ruky apoštolov a Krista spolu s chlebmi na stole pripomínajú hudobnú notáciu, ktorá sa objasní, keď nakreslíte hudobný personál. Prekvapivo je výstup skutočne krátkou melódiou! Môžete si to hrať?

 

  • Mozart – člen slobodomurárskej lóže?

 

Historici stále nemôžu poskytnúť presnú odpoveď, či Wolfgang Amadeus Mozart bol v tajnej slobodomurárskej organizácii. Avšak na jeho adolescentnom portréte, ktorý nakreslil Pietro Antonio Lorenzoni, je typický symbol slobodomurárov: ruka skrytá pod kabátom je znakom, ktorý označuje vysokú hodnosť v tajnej rade. Závažný názov pre také dieťa!

Existuje teória, že skladateľ nebol zabitý závistlivým mužom, ale jedným zo slobodomurárov. Je to však úplne iný príbeh.

 

  • Mona Lisa sa hanbila za úsmev

 

Zubár a historik na čiastočný úväzok Joseph Borkowski dôkladne študoval plátno Leonarda a povedal, že pozná skutočné tajomstvo kokety Giocondy. Podľa jeho názoru tajomnej kráske chýbali predné zuby, čo vyvolalo takú atraktívnu záhadu. Avšak, koľko storočí intríg!

Nezabudnite, že historici umenia môžu robiť aj chyby. Existuje veľa rovnako úžasných teórií, ktoré vrhajú svetlo na stáročia staré hádanky slávnych pláten. Aké ďalšie tajomstvá nám hovorí stará Mona Lisa?

Ktorá teória sa vám zdá najspoľahlivejšia a ktorá je najviac absurdná? Zdieľajte s nami v komentároch!

zdroj:ofigenno.com

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “11 mystických tajomstiev zakódovaných vo svetoznámych plátnach. S týmto sa vám nepochválili ani v škole”