Odhalili sme krutý život športových veľvyslancov Severnej Kórei

Severokórejskí športovci a umelci, ktorí sa zúčastňujú zimných olympijských hier v Južnej Kórei, sú ústrednou témou útoku Kim Jong Una proti medzinárodnému spolku, ktorý sa obáva jadrových zbraní.

Slová tých, ktorí kedysi žili v Severnej Kórei naznačujú ťažký život, ktorý je proti športu a zábave v tejto izolovanej krajine. Počas Pyeongchangských hier sme sa rozprávali s dvoma utečencami a bývalým juhokórejským špiónom. Príprava na hry má jasný obraz kontroly, trestu a dokonca sexuálneho otroctva.
Hoci sú ich názory založené na minulých incidentoch – pred niekoľkými rokmi – nie je dôvod domnievať sa, že praktiky severne od hranice sa dramaticky zlepšili. Tu sú ich vlastné slová:

Otec lyžiara:

54-ročný Kim Hyung-soo odišiel do Južnej Kórei so svojím synom, lyžiarom, ktorý sa zúčastnil národnej ligy Severnej Kórei. Otec je spoluzakladateľom „Stepping Stones“, mimovládnej organizácie, ktorá podporuje utečencov. Syn dnes pracuje pre veľkú spoločnosť v meste Suwon, v sídle spoločnosti Samsung Electronics Co.

„Jedným slovom sú športovci otrokmi Kim Jong Una. Dokonca aj tréneri sú otrokmi severokórejského režimu. Pretože v Severnej Kórei je celým svetom len Kim Jong Un. Všetci sú otrokmi Kim Jong Una, čiže Severnej Kórei.“

Hudobníčka:

Lee So-yeon je 42 ročná bývalá vojenská hudobníčka, ktorá utiekla v roku 2008. V súčasnosti stojí na čele New Korean Women’s Union, ktorá pomáha ženám, ktoré utečú, aby sa dokázali prispôsobiť životu v Južnej Kórei a poskytuje liečbu tým ženám, ktoré trpia posttraumatickou stresovou poruchou.

„Skupina Severnej Kórei tu prišla a účinkovala s tanečnicami a s piesňami, pri ktorých sa mohlo zdať, akoby sa mali skvelo a preto predvádzajú fantastickú show. Robia to však len na oko. Musia chodiť na večierky a poskytovať sexuálne služby. Idú na udalosti centrálnej strany politbyra a musia tam spať s ľuďmi, ktorí sa tam stretávajú. Takéto porušenia ľudských práv sa pri hudobníkoch dejú na každodennej báze.“

Bývalý špión:

Kim Jung-bong, 61, je bývalým juhokórejským špiónom a riaditeľom Národnej bezpečnostnej rady. Teraz vyučuje zahraničné štúdiá a bezpečnosť na univerzite v Hanzhongu.

„Keď športovci prišli do Pchjongjangu, ukázali im najlepšie budovy, jedlo a vymoženosti mesta. Pre niektorých to bola prvá skúsenosť s takýmito vecami. Severná Kórea sa snaží vtĺcť do ich hláv ideu, že všetko, čo v Južnej Kórei videli, nebolo tak nádherné ako sa zdalo. Preto sú po návrate domov poslaní do politickej školy ich vzdelávacieho systému, čo nazývajú „morálne vzdelávanie“.

zdroj: bloomberg.com

Chod hore