Poznáte 2 slová, s ktorými bude žiadanie o pomoc jednoduchšie? Fungujú v každom prípade

Je pravdepodobné, že každý z nás niekedy zaváhal pri pýtaní pomocnej ruky. Je tiež pravdepodobné, že sme odmietli požiadať o pomoc, keď sme ju naozaj potrebovali.

Ale žiadať o pomoc – či chcete objasniť niečo, čo nerozumiete, alebo bojujete s depresiou – je znakom sily, aj keď sa naša kultúra často pokúša presvedčiť nás o opaku.

Existuje veľa dôvodov, prečo ľudia neradi žiadajú o pomoc. Štúdia z roku 2017, ktorá skúmala faktory, ktoré bránili depresívnym mužom pri hľadaní pomoci, sumarizuje mnohé z dôvodov, prečo ľudia nepožadujú pomoc, keď ju potrebujú.

Hlavné dôvody:

,,Myslel by som si o sebe niečo zlé, ak by som požiadal o pomoc.“
,,Zdá sa, že problém nie je až taký veľký, aby som žiadal niekoho o pomoc.“
,,Nevedel by som, aký druh pomoci mám žiadať.“
,,Môj problém je trapný.“
,,Nemám rád hovoriť o svojich pocitoch.“

Emócie ako strach a pýcha sú často základom problému. Niektorí ľudia sa obávajú, že ak priznávajú svoje nedostatky, bude to ranou pre ich sebavedomie.

Niektorí ľudia sa cítia bezmocní. Sú presvedčení, že bez ohľadu na to, koho požiadajú o pomoc, alebo koľkokrát sa ich opýtajú, nedostanú to, čo potrebujú.

Depressing Instead of Depression

Ako nájsť odvahu požiadať o pomoc?

Či už trpíte depresiou alebo úzkosťou, či potrebujete len pomoc pri strážení detí, potrebuje nabrať odvahu požiadať o pomoc.

Ak predstierate, že je všetko v poriadku, keď nie je, nie ste duševne silní. Ignorovanie vašej bolesti, maskovanie vašich slabostí a potláčanie vašich emócií je to najhoršie, čo môžete urobiť.

Pripomeňme si, že žiadanie o pomoc znamená, že ste dostatočne silní na to, aby ste si priznali, že nemáte všetko pod kontrolou – a to je skutočný znak sily. Znamená to, že sa snažíte riešiť nepríjemné emócie, ako je pokora, strach a rozpaky. Tiež to znamená, že ste ochotní byť zraniteľní.

Niekedy je ťažké nájsť tie správne slová, ktorými by ste mohli požiadať o pomoc. Ako sa opýtate svojho manžela, aby pomohol viac okolo domu? Alebo ako sa opýtate svojho šéfa na viac času, aby ste stihli urobiť projekt?

Začnite tým, že „sa trápite„. Tieto dve slová potvrdzujú, že prežívate ťažké časy. A začnú prvý krok k tomu, aby ste začali riešiť tento problém. Či už sa snažíte vyrovnať so stresom, alebo sa snažíte prejsť na inú vysokú školu a chcete hovoriť s vašim profesorom, začnite to hned‘ teraz.

Najlepšou vecou je, že pri žiadaní o pomoc rozvíjate svoju mentálnu silu!

zdroj: psychologytoday.com

Chod hore