Psychológovia varujú: „Toto nie je láska! Ak v tom budete pokračovať, potom sa stane niečo horšie…“

Človek, ktorý sa sám nemá rád, nikdy nebude vo svojom živote šťastný. Všetky psychologické tréningy, stĺpčeky v časopisoch a články na internete tvrdia, že dôvody neúspechu spočívajú v našej sebalkáske. Mnohí ľudia majú voči samým sebe averziu a tým si spôsobujú omnoho viac škody, ako len nejaké neúspechy.

Ako je možné zbaviť sa tohto zlého zvyku? Ponúkame vám 10 tipov, ktoré vám poradia, čo by ste mali urobiť.

  1. Začnite riešiť svoje problémyZanalyzujte a napíšte si na papieri tie problémy, ktoré už dlho odkladáte a odoberajú vám nielen váš čas ale aj energiu. Koniec koncov, je jasné, že ste ich mohli vyriešiť už dávno. Popremýšľajte nad tým, prečo je pre vás jednoduchšie dobrovoľne niesť bremeno problémov a čakať, kým samé nezmiznú…
  2. Prestaňte sa ľutovať Samotná ľútosť nie je žiadnou hanbou ani ničím negatívnym. Avšak, neustála sebaľútosť spôsobí to, že svet začnete vnímať v šedých farbách, vyčerpá váš nervový systém a prestanete sa tešiť z akýchkoľvek vecí. V akých situáciach sa najviac ľutujete? Hneď ako na túto otázku nájdete odpoveď, pokúste sa tento pocit vymeniť sa niečo pozitívne. Začnite s pravidelnými dávkami studenej sprchy alebo si nájdite čas na ranný beh – to vám dodá silu a sebadôveru.
  3. Vlastné šťastie je to najdôležitejšieJe nemožné milovať ostatných, ak nemilujete samých seba. Vaši najbližší dostanú od vás oveľa viac, ak sa prestanete kvôli nim zakaždým obetovať. Odkryte svoj skutočný potenciál a urobte im službu tým, že budete silnejším a šťastnejším človekom.
  4. Pozrite sa na svoje pokroky a naučte sa chváliťNezabúdajte: náš mozog si omnoho jednoduchšie pamätá všetky zlyhania, chyby a nepríjemné situácie, ako tie úspešnejšie a šťastnejšie chvíle v živote. Objektívne teda zhodnoťte svoje úspechy, napíšte si na papier tie najvýznamnejšie a popýšte sa nimi. Začnite si viesť denník vašich víťazstiev a úspechov, pozitívnych hodnotení a komplimentov. Riadená motivácia zvyšuje sebavedomie a vedie človeka k spokojnejšiemu životu.
  5. Prestaňte žiť v snoch Myslíte si, že všetko robíte správne, hoci v skutočnosti vôbec nežijete v realite. V starobe však môžete naraziť na pocit, že ste svoj život premárnili. Už teraz sa začínate každý deň samých seba pýtať na jednú a tú istú otázku: „Skutočne robím to, čo je pre mňa dôležité?“ Ak vás vaša odpoveď neuspokojuje, začnite konať.
  6. Nemôžete mať všetko pod kontrolou Ste obklopený množstvom informácií, z ktorých 99% je len zbytočným odpadom a nemajú s vami nič spoločné. Venujte pozornosť iba tomu, čo je pre vás skutočne dôležité. Zabudnite na to, čo nemôžete a najmä nedokážete ovplyvniť.
  7. Koniec kladenia dôrazu na negatíva Takto problémy jednoducho nevyriešite. Každá situácia má vždy dve strany. Prekonávaním ťažkostí sa stávate silnejšími. Vo všetkom sa snažte vidieť nové príležitosti a výhody. Zamyslite sa nad nimi a rozvíjajte ich, len tak sa vám podarí vysporiadať sa s ťažkými situáciami.
  8. Nerozmýšľajte nad svojimi nedostatkami Určite sa vám už neraz stalo, že hoci ste s vašimi nedostatkami bojovali a skrývali ich ako mohli, oni vyšli na povrch v ešte okázalejšom štýle. Nikto nie je dokonalý a nemusí byť ideálny. Pokojne majte svoje nedostatky, nepridržiavajte sa štandardov a presuňte vašu pozornosť na vlastné prednosti. Staňte sa lepším v tom, v čom ste ako doma!
  9. Nerobte veci, ktoré vám nie sú po vôli Väčšina ľudí je nešťastná so svojimi životmi, pretože neustále blúdia v kruhu splňovania cieľov, či už sa jedná o prácu, vzdelanie alebo osobný život. Vždy máte možnosť. Ani rodičia, ani nadriadení a ani vaši priatelia nemajú právo brániť vám v tom, ako chcete prežiť svoj život. Prestaňte nariekať a pustite sa do niečoho nového – zmeňte prácu a zapíšte sa na kurzy, ktoré vás posunú tým správnym smerom. Zmysel života spočíva v hľadaní, pohybe a rozvoju.
  10. Zbavte sa toho, čo vám bráni v zdokonaľovaní To, čo vám nenapomáha stať sa lepším, vám len berie váš drahocenný čas a energiu. Zamerajte sa na to, čo je dôležité pre rozum, zdravie, biznis a kreativitu. Nezabudnite ani na komunikáciu, pretože človek je spoločenská bytosť a vďaka tomu budete lepšie rozumieť nielen iným, ale najmä sebe samému.

Je ťažké byť šťastným, neustále cítiť, že niečo nie je v poriadku. Sebaláska je zdrojom skutočného šťastia, správneho prístupu k svetu a dobrých vzťahov s ľuďmi. Preto je veľmi dôležité prijať sa takých akými sme. Nie, nie je to len klišé.

Láska je však prebiehajúci proces. Nebojte sa niečo zmeniť a rozlúčte sa s vašimi zvykmi. Pre šťastie nie je potrebné, aby ste boli na niekom závislí alebo spĺňali očakávania iných. Namiesto toho prijmite svoje vlastné malé nedostatky, pretože práve tie nás robia jedinečnými.

Pustite sa do práce, nečakajte na nasledujúci pondelok alebo na to, keď budete mať náladu. Rozvíjajte sa a nenechajte sa vtiahnuť do kúta svojho života!

Prečítaj si aj: 16 právd, ktoré by mala vedieť každá žena! Nemusíte zachraňovať manželstvo pred rozvodom…

zdroj:takprosto.cc

Chod hore