TÉMA: Partner je poslednou dobou chladný. Znamená to úplný koniec nášho vzťahu?

Akoby v ňom zavládol chlad. Posledné týždne, mesiace je utiahnutý a vždy má niečo dôležité, keď sa mu snažíte nejakým spôsobom priblížiť. Ako by vás ignoroval …
Tento stav môže pekne bolieť. S partnerom vás spája mnoho krásnych zážitkov aj ťažkostí, ktoré ste za tie roky spoločne prekonali. Stále si uvedomujete jeho cenné kvality. Nechcete ho stratiť.

Lenže ani pokus o riešenie toho, čo vnútorne prežívate, nedopadol dobre. Od vašej konverzácie sa nič nezmenilo – partner je spokojný s tým, ako váš vzťah “klape”.

 

Ak sa v tejto situácii spoznávate a nechcete hádzať flintu do žita, skúste jeho zmene správania prísť na kĺb zodpovedaním na tieto otázky:

1. Kedy sa jeho nevšímavosť objavila prvýkrát?

Skúste sa vrátiť do chvíle, kedy ste pocit odstrčenie zažila prvýkrát. Spomínate na konkrétny moment? Alebo sa jeho nezáujem začal prejavovať postupne?

2. Čo nevšímavosť zapríčinilo?

Možno si vybavujete chvíľu, od ktorej to išlo s jeho záujmom voči vám z kopca. Možno jeho nevšímavosť začala gradovať od chvíle, kedy sa premenilo vaše správanie. Alebo do jeho života vstúpila udalosť, po ktorej vzájomnej sympatie ochladli?

3. Ako ste v danú chvíľu reagovala?

Chopila ste sa iniciatívy a snažila sa neurčitú situáciu objasniť? Vysvetlili ste si ju obaja správne, alebo si doteraz nie ste istá tým, ako mala vyznieť? Posvieťte si na nevyriešené záležitosti.

4. Čo sa bude diať, ak sa nič nezmení?

Niekedy máme tendencie vidieť katastrofické scenáre tam, kde sú nezmyselne premrštené. Niektoré naše pocity, dojmy nami rezonujú viac, než aké v skutočnosti sú. Nie je tak partnerova chladnosť len prechodným stavom, ktorý odznie? Alebo svetlo na konci tunela nie a nie zahliadnuť?

5. Môžete na zmene zapracovať samy?

Ešte raz sa vráťte do chvíle, ktorá podľa vás neobvyklé správanie odštartovala. Spomeniete si na nejaké pripomienky, ktoré mal partner voči vášmu vzťahu? Vláčia sa s vaším spoločným životom nejaké záležitosti, ktoré vždy skončia “pod kobercom”? Je niečo, čo ho frustruje, a vy to môžete zmeniť?

Niekedy sa oplatí zamiesť pred vlastným prahom, a to v tom najlepšom slova zmysle. Vďaka tomu sa veci dajú do pohybu – a mnohé neistoty začnú odznievať. Ste ochotná na sebe pracovať? Alebo so zmenou prídu obete, ktoré je vám zaťažko obetovať?

6. Kto vám so zmenou môže pomôcť?

Jednoznačne niekto, komu dôverujete a nebojíte sa mu otvoriť. Neistota vo vzťahu patrí k chúlostivým záležitostiam, ktorých riešenie si vyžaduje trpezlivosť, tolerantnosť a odhodlanie. Nájsť posledné spomínané môže byť úplne to najťažšie, lebo je potrebné počítať s variantom, že sa vám úsilie vložené do starostlivosti o vzťah nijako nevráti.

Majte tak v niekom podporu. Takú, čo vám poskytne otvorenú náruč v momentoch, kedy vám začnú dochádzať sily.

7. Máte chuť vydržať?

Nečakajte zmenu po týždni, možno ani po mesiaci. Na vzťahoch, či už manželstve alebo spolužití “na kôpke”, je treba tvrdo pracovať. Kto nie je schopný toto obetovať, zrejme mu za to nestojí buď vzťah alebo partner samotný.

Pripravte sa na hru o trpezlivosť. A nezabúdajte na to, čo vás s partnerom spája. Našla by ste tie isté kvality jednoducho u niekoho iného?

V každom prípade na riešenie nepríjemných pocitov okolo vzťahu nečakajte. Ak si nebudete vedieť rady, ako problém uchopiť, neváhajte požiadať o radu psychológa.

pre viac článkoch o vzťahoch si otvorte tento odkaz

Zdroj: Prevention foto: pixabay

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “TÉMA: Partner je poslednou dobou chladný. Znamená to úplný koniec nášho vzťahu?”