Som mamou 3-och detí a pomocou tohto triku sa vyhnem detskému hnevu skôr, než bude neskoro

Deti nemajú rady odpoveď “NIE”.  Toto slovo zvyčajne spôsobí vlnu hnevu, plaču a kriku najmä u batoliat. Detské záchvaty hnevu sa dotknú všetkých a všetkého naokolo. 

Ak nie ste pripravení im čeliť, zažijete dupanie, krik, červenú detskú tváričku, tréning pľúc a samozrejme aj vašej trpezlivosti. Tomu je nateraz koniec. Mamička Paula  našla spôsob akým záchvaty hnevu poraziť už v ich zárodku.

Väčšina rodičov pozná situáciu, keď dieťa nechce ísť poobede spať, alebo keď zatvárajú bazén a dieťa ho nechce opustiť. Paula tvrdí, že kľúčom k predchádzaniu týchto záchvatov je prevencia.

Skúste počítať. Práve to by malo slúžiť ako výstraha pred následkami zlého správania. Počítajte do 10. Rátanie získa pozornosť dieťaťa a ono zbystrí. Metóda funguje nasledovne: povedzte dieťaťu čo sa stane, ak neprestane s neželaným správaním (napr. odídete z parku) a vysvetlite mu čo sa stane ak pri počítaní dosiahnete 10 a ono bude pokračovať v doterajšom správaní. Ak neprestane, prikročte k tomu, čo sa podľa vysvetlenia má stať.

Z dôvodu ich nevyvinutých emócií je pre deti náročné zvládať zmeny. Paula vysvetľuje, že odpočítavanie im pomôže pripraviť sa. Má naozaj zmysel. Zmena môže byť pre ne strašidelná, či znervózňujúca, a to najmä pre batoľatá. Staršie deti dokážu pochopiť zmysel rátania, mladšie deti potrebujú osobitný prístup než “máš len 5 minút”.

Paula zistila, že rátanie pomáha rodičom udržiavať kontrolu nad situáciou, zatiaľ čo deti spracúvajú čas a prichádzajúcu zmenu.

Tento trik Paula používa aj pri zmenách ktoré majú nastať a nemusia byť spojené výhradne so zlým správaním. Jedná sa o situácie napr. keď majú ísť spať, či hopsajú v aute pred odjazdom. Blogerka má tento trik oskúšaný aj na svojom synovi. Zvedavo a niekedy aj šťastne očakáva, čo bude nasledovať.

Poznať osobnosť svojho dieťaťa a spúšťače jeho hnevu sú polovica úspechu. Niektorí rodičia nastolia rutinu aby predišli neželaným návalom hnevu. Iní majú vždy pripravené niečo pod zub, deku a hračku.

Vychovávať dieťa nie je jednoduché. Robte to však najlepšie ako viete bez nepríjemných výbuchov zlosti či smiechu. Veď napokon ani tým sa niekedy nedá vyhnúť.

Zdroj: tiphero.com / beautythroughimperfection.com / Foto: Pixabay

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Som mamou 3-och detí a pomocou tohto triku sa vyhnem detskému hnevu skôr, než bude neskoro”