Ako naučiť deti pomáhať v domácnosti? Pedagogička Marie Montessori a tento článok ti to ukáže!

Marie Montessori má svoju vlastnú alternatívu ako vychovávať a vzdelávať deti, ale keď sa na to pozrieme tak zistíme, že jednoducho stavia na jednoduchej väzbe medzi učiteľmi, deťmi a rodičmi. Hovorí, že to čo môžete deťom dať je schopnosť, aby sa o seba vedeli samé postarať a to zahŕňa starostlivosť o seba a okolie. A to je aby si vedelo umyť zuby, ustlať posteľ, upratať izbu alebo navariť?

Rodičia sa delia na dve tábory. Niektorým to prekáža, aby sa deti konečne začali starať o seba ako malé, lebo robia prácu dospelých. To však netušia, že si vychovávajú lenivých adolescentov. Ďalšia skupina si myslí, že deťom chýba trpezlivosť. Ale Marie Montessori búra námietky. Základným predpokladom úspešného života je schopnosť sa adaptovať a prispôsobiť sa svojmu okoliu. Keď ich chceme učiť musíme s nimi pracovať. Ak si to deti osvoja ako hru nebudú to nenávidieť – deti sa viac naučia počas praxe ako počas teoretického učenia.

Začať teda môžeme už od dvoch rokov dieťaťa. Aby sme predišli jeho frustrácii, musíme mu najprv ukázať ako sa čo robí a aký má byť výsledok činnosti. Najskôr by sme mali byť pri ňom a pomáhať mu alebo ho povzbudzovať. Na vytvorenie dobrého návyku ako aj zlozvyku potrebuje človek minimálne 21 dní. Režim a denná rutina prinášajú dobré návyky ale i pocit istoty a bezpečia.

 

blea

zdroj foto:kreativita.info

Chod hore