ZDRAVIE: Sú ovsené vločky, pšeno, krupica, ryža a iné obilniny pre naše telo dobré? Najväčší článok o obilninách

Obilniny tvoria takmer polovicu nášho jedálnička. Niektoré z jeho druhov sú však nebezpečné pre našu postavu aj zdravie. Je však pravda že, krúpy nie sú vhodné pre mužov a krupica spôsobuje u detí krivicu? Je ovsená kaša tým správnym variantom na raňajky?

Všeobecnou nevýhodou všetkých obilnín je ich vysoký obsah škrobu, ktorý sa v tráviacom systéme mení na sladkú glukózu. Ak chcete rozdeliť všetky produkty v závislosti od toho, ako zvyšujú cukor, lekári prišli so špeciálnym indikátorom – GI (glykemický index). Najhorším produktom v tomto ukazovateli je glukózový sirup, má index 100.

разные крупы

Všetky jedlá sa v závislosti od GI rozdeľujú do troch skupín: škodlivé produkty majú index vyšší ako 70 (mali by sa konzumovať čo najzriedkavejšie), stredné produkty GI – od 56 do 69 a dobré výrobky – menej ako 55. Dokonca aj tie najlepšie kaše – ovsené vločky, pohánka a ryža z dlhého zrna – sú v skutočnosti na hranici medzi prospešnými a stredne prospešnými výrobkami. To znamená, že by ste sa nimi nemali prejedať.

крупа

Obilniny sú jedinečným produktom, ktorý sme zvykli jedávať už od detstva. V dôsledku toho konzumujeme nebezpečné obilniny a zanedbávame tie, ktoré naše telo skutočne potrebuje. Aby nedošlo k takýmto chybám aj v budúcnosti, nájdite si čas a zistite, ktorá kaša je pre organizmus užitočnejšia a ktoré by ste mali konzumovať len v menších množstvách…

  1. Ovsené vločky

Výhody: Ovsená kaša patrí k rekordmanom medzi kašami vďaka svojmu obsahu hliníka, bóru a železa. Obsahuje vitamíny skupiny B, biotín, celulózu. Pokiaľ ide o obsah bielkovín, je hneď za pšenom a pohánkou. S glykemickým indexom 55 sa nachádza približne v polovici hodnotenia.

овсяная крупа

Ovesené vločky obsahujú prírodné antioxidanty, ktoré zvyšujú odolnosť tela voči negatívnym účinkom vonkajšieho prostredia. Vápnik a fosfor, ktoré sa v nich nachádzajú, sú nevyhnutné pre vývoj kostného systému a veľké množstvo železa robí z ovsených vločiek užitočnú potravu na prevenciu anémie.

Nedávne štúdie ukázali, že ovsená vláknina obsahuje veľmi dôležitý prvok na zníženie hladiny škodlivého cholesterolu – beta-glukán. Spotreba 3 g rozpustnej vlákniny ovsa pomáha znižovať hladinu cholesterolu o 8 – 23%. Ovsená kača je tiež vhodná pre normálne fungovanie gastrointestinálneho traktu.

овсяная каша

Negatíva : Ovsené vločky obsahujú kyselinu fytovú – látku, ktorá spomaľuje vstrebávanie vápnika v črevách. Okrem toho, kyselina fytová nielenže nedovoľuje, aby sa vápnik absorboval v tele, ale tiež odstraňuje potrebné stopové prvky z našich kostí. Preto, ak máte v pláne držať diétu z ovsených vločiek, mali by ste sa o tom najskôr poradiť so svojím lekárom.

 

  1. Pšeno

Výhody: ak hľadáte produkt s vysokým obsahom horčíka a vitamínov skupiny B, siahnite po pšene. Považuje sa za jednu z najmenej alergénnych plodín. Telo ho dokáže ľahko absorbovať, takže je vodné aj pre tých, ktorí majú problémy s citlivými črevami.

пшено

Čo sa týka obsahu bielkovín, proso je lepšie ako ryža a jačmeň. Pokiaľ ide o obsah tuku, je v tesnom závese za ovsenými vločkami. Jeho glykemický index sa pohybuje taktiež niekde v strede. Kaša z prosa má priaznivé účinky na telo pri ateroskleróze, cukrovke a ochoreniach pečene. Je neoceniteľné pre ľudí, ktorí sa chcú zbaviť nadváhy, pretože zabraňuje ukladaniu tukov v tele a úspešne odstraňujú nahromadený tuk.

пшенная каша

Nevýhody: Pšeno obsahuje látky zvyšujúce tvorbu plynov, takže ľudia s problémami črevného traktu by mali túto surovinu vylúčiť z jedálnička.

 

  1. Krupica

Výhody: pravdepodobne sa jedná o najkontroverznejšiu obilninu. Z dvoch tretín je tvorená škrobom. Čo sa týka vitamínov a stopových prvkov, tiež nijako nevyniká. Má vysoký obsah bielkovín, no nachádza sa tam aj glutén škodiaci celiatikom.

Krupica sa dobre a rýchlo trávi, obsahuje minimum vlákniny (0,2%). Krupicové kaše sú vhodné pri ochoreniach gastrointestinálneho traktu a po operácii žalúdka či čriev.

манная крупа

Nevýhody: postoj dietológov ku krupici sa líši najmä kvôli faktu, že obsahuje gliadín a fytín. Gliadín, ktorý môže spôsobiť nekrózu čriev a spomaliť vstrebávanie živín. To je dôvod, prečo krupicová kaša nie je vhodná ako doplnok stravy pre malé deti do 3 rokov.

манная каша

Fytín na seba viaže vápenaté soli a zabraňuje ich vniknutiu do krvného obehu. Niektorí odborníci tvrdia, že krupica odoberá kostiam vápnik. Preto deti, ktoré sú až príliš často kŕmené krupicovou kašou, dostávajú krivicu. Ďalšie obilniny viažu vápnik, avšak v oveľa menšom množstve.

 

  1. Ryža

Výhody: Viac ako tri a pol miliardy ľudí na planéte denne konzumuje ryžu, a to aj napriek tomu, že má najnižší obsah bielkovín a najvyššiu GI medzi všetkými obilninami. Ryža je dôležitým zdrojom vitamínu PP, karoténu, vitamínu E, ktorý prispieva k posilneniu nervového systému a má priaznivý vplyv na stav pokožky, vlasov a nechtov.

рисовая каша

Treba poznamenať, že čím viac ryžové zrno spracovávané, tým menej vitamínov a minerálov obsahuje. Za najužitočnejšiu je považovaná neriedená alebo hnedá ryža.

Nevýhody: biela a hnedá ryža neobsahujú minerály a vitamíny. Navyše, má vysoký glykemický index, brzdí chod v črevách, takže pre ľudí s častými zápchami a obezitou to nie je najšťastnejšia voľba.

 

  1. Krúpy

Výhody: Majú najnižší glykemický index zo všetkých obilnín – 20 až 30. Sú bohaté na aminokyseliny, obsahujú lyzín, ktorý sa podieľa na produkcii kolagénu, pomáha spomaľovať vznik vrások a udržiava pokožku v hladšom a pružnejšom stave po dlhú dobu.

перловая крупа

Jačmenné krúpy sú bohaté na komplexné uhľohydráty, ktoré sa pomaly rozkladajú a to nám poskytuje dlhý pocit sýtosti. Obsahujú draslík, železo, vápnik a množstvo vitamínov.

Nevýhody: Tak, ako krupica, aj krúpy obsahujú glutén vyhýbať by sa im mali ľudia trpiaci genetickou neznášanlivosťou tejto bielkoviny.

перловая каша

Krúpová kaša spôsobuje tvorbu plynov, takže by ju nemali konzumovať ľudia s problémami so zápchou a ochoreniami tráviaceho traktu. Vzhľadom na obsah fytoestrogénov, môže časté jedenie krúpov spôsobiť u mužov zníženie libida.

 

  1. Kukurica

кукурузная крупа

Nevýhody: Má najvyšší glycemický index, takže jej nadmerné konzumovanie môže viesť k obezite. Pokiaľ ide o obsah bielkovín, je nižší ako u všetkých obilnín, s výnimkou ryže.

кукурузная каша

Kukurica a kukuričná kaša je kontraindikovaná u ľudí v období žalúdočných a dvanástnikových vredoch, ako aj v prípade neznášanlivosti.

 

  1. Pohánka

Výhody: Je nesporným lídrom medzi obilninami čo sa obsahu bielkovín týka. Taktiež má dobrý glykemický index a vďaka svojej schopnosti udržiavať glukózu a cholesterol pod kontrolou, odporúča sa konzumovať nielen pri redukčnej diéte.

Pohánka je jednouz najužitočnejších obilnín, pretože obsahuje osemnásť esenciálnych aminokyselín, železo, vápnik, draslík, fosfor, meď, jód, zinok, bór, fluór, molybdén, kobalt, vitamíny B1, B2, B9, PP, vitamín E.

гречневая крупа

Nie je skúpa ani na kyselinu listovú, ktorá stimuluje tvorbu krvi, zlepšuje našu vytrvalosť a odolnosť tela voči mnohým chorobám.

Môžeme povedať, že pohánka nemá žiadne závažné nevýhody. Jediným nedostatkom je pravdepodobne len to, železo, ktoré obsahuje, je naším organizmom nedostatočne absorbované.

zdroj:takprosto.cc

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “ZDRAVIE: Sú ovsené vločky, pšeno, krupica, ryža a iné obilniny pre naše telo dobré? Najväčší článok o obilninách”