Čo robiť keď vznikne požiar? Tieto 3 jednoduché pravidlá môžu zachrániť vaše deti.

Štatistiky požiarov na Slovensku sú naďalej dopĺňané o nové strašné údaje.   Opakujúce sa tragédie nás nútia, aby sme si položili veľmi dôležitú otázku: „Čo robiť v ohni?“ Čo robiť, ak ste vo veľkej miestnosti a všimli ste si príznaky dymu? Ako chrániť deti pred nebezpečenstvom?

V tomto článku sa dozviete zopár užitočných pravidiel, ktorými sa riadiť v prípade vypuknutia požiaru. Najdôležitejšie sú prvé tri. Stačí, aby ste to naučili aj svoje deti, pretože tie sú v čase požiaru a v panike zraniteľnejšie než iní.

Čo robiť keď vypukne požiar

Pravidlo číslo 1. Najprv si premyslite cestu von

Keď sa ocitnete v akomkoľvek preplnenom mieste, zistite, ako sa z neho dá dostať v prípade mimoriadnej situácie. Podľa odborníkov na mimoriadne situácie sa to musíme naučiť. Ak ste prišli do obchodného centra, zistite, ako sa najrýchlejšie dostať von v prípade evakuácie.

Pri vstupe do uzavretého priestoru pozorne sledujte, kadiaľ idete. Odporúča sa to učiť aj deti. Dokonca sa môžete s nimi zároveň takto aj zahrať pri návšteve veľkého nákupného centra, zábavného centra alebo inej komplexnej budovy.

Pravidlo číslo 2. Nepodľahnite panike

Ak si všimnete známky požiaru alebo zacítite dym, ale ešte to nespozorovali ostatní, snažte sa nepodľahnúť panike. V takejto situácii je najlepšie to nahlas, pokojne a rýchlo oznámiť, že hrozí nebezpečenstvo, že sa šíri dym, vyzvať ľudí opustiť priestory, na nikoho nečakať a rýchlo zamieriť k východu.

Musíme si uvedomiť, že v snahe zachrániť čo najviac ľudí sa nemusí zachrániť nikto, takže je potrebné myslieť v prvom na svoju bezpečnosť a na tých, za ktorých ste priamo zodpovedný.. Udalosti v Kemerove preukázali, že táto paranoja je užitočná a správna.

Pravidlo č. 3. Chráňte dýchací systém

Ak nosíte so sebou vodu, môže to váš život zachrániť. Navlhčte rukavicu, šatku alebo čiapku, zakryte si ústa a nos, dýchanie ovládajte sami – mali by ste dýchať cez  vlhkú handričku. Ak nemáte po ruke vodu, môže ju nahradiť aj moč.

Vodu so sebou nosíme zriedka, deti takmer nikdy. Na záchranu života sa hodí každý kúsok oblečenia a moč filtruje dym a toxické látky lepšie ako voda. Deti sa zvyčajne rozosmejú keď počujú od učiteľov o tomto pravidle, ale musíme uznať, že v nebezpečnej situácii ide hanba bokom.

Pravidlo číslo 4. Učte deti, aby o sebe premýšľali

Deti sú náchylné na paniku rovnako ako dospelí. Keď nastane takáto situácia, s najväčšou pravdepodobnosťou sa rozhliadne alebo čaká na pokyn učiteľa alebo niekoho iného zo starších, ale nikdy sa k východu nerozbehne samo.

To znamená, že musíte deťom povedať, že ak sa začne šíriť dym alebo oheň, ich úlohou je okamžite sa dostať von, nečakať na rodičov alebo kamarátov.

Pravidlo číslo 5. Nebežať proti davu

Ak sa nachádzate v dave, musíte sa presne pohybovať smerom s ním. Zároveň je potrebné prispôsobiť sa rýchlosti pohybu iných ľudí a nikoho nestrkať. Ak máte so sebou dieťa, nemalo by sa pohybovať za vami, ale pred vami. Je potom ľahšie ho chrániť alebo podporovať.

Ak nie je dym silný, môže vám dieťa sedieť na pleciach. Pre tých, ktorí sa pohybujú sami, je dobré mať ruky musia prekrížené na hrudníku, mierne rozšíriť lakte a zovrieť päste. Aj keby ste boli pritlačený, v tejto polohe budete môcť voľne dýchať.

Vysvetlite deťom, aby sa nepohybovali proti davu alebo nespomaľovali v ňom pri hľadaní rodičov. Je potrebné zhromaždiť sa a hromadne vyjsť von. Stretnete sa neskôr, keď opustíte budovu.

Pravidlo číslo 6. Ak spadnete, rýchlo vstaňte

Najnebezpečnejšie, čo sa vám v dave môže stať je pád, pretože hrozí, že by ste mohli byť udupaný davom. Aby ste tomu vyhli, nezabudnite kontrolovať čo je na zemi. Vyhýbajte sa výčnelkom a ostrým hranám.

Pri spadnutí do davu máte len tri sekundy na postavenie sa. A aby ste sa vyhli takejto situácii, každá pomoc je dobrá. Nepokúšajte sa zgrupovať sa alebo čakať, či vám niekto pomôže vstať.  Namiesto toho sa chyťte najbližších nôh, riflí, vetrovky a doslova sa vytiahnite po niekom hore.

Pravidlo číslo 7. Pri silnom dyme si ľahnite na podlahu

Táto taktika je potrebná, ak ste v priestore s vysokým obsahom dymu. Spálené častice dymu sa vždy pohybujú smerom hore, preto vašou úlohou je ostať na podlahe čo najdlhšie, aj keď vás to spomalí.

Pokiaľ je to možné, presúvajte sa po štyroch, čo najviac prehnutý smerom k podlahe. Jedovaté častice horenia, z ktorých ľudia strácajú vedomie tak zostanú nad úrovňou tela.

Pravidlo číslo 8. Vyhýbajte sa výťahom

Schádzajte po chodoch, v žiadnom prípade nie je na výťahu. Podľa technických predpisov o požiarnej bezpečnosti a stavebných predpisov a nariadení by evakuačné trasy nemali zahŕňať eskalátory.

V prípade požiaru ľudí láka používať eskalátor, nie schody. Zároveň je hrozí riziko vstupu do už zadymenej zóny. Schodisko je bezpečnejšie, pretože je oddelené priečkami a požiarnymi dverami.

Zdroj : takprosto.cc

 

Chod hore