Keď uvidíte v obchode mätu, určite si ju kúpte. Tu je 5 dôvodov, prečo ju každému odporúčam

“Táto rastlina prináša osvieženie. Môže sa pridávať do jedla v čerstvej aj v sušenej forme.” – Keith Pearson

Ľudia stále hľadajú spôsoby akými dokážu zlepšiť svoje zdravie. Niekedy máme tie najjednoduchšie a najúčinnejšie spôsoby priamo pod nosom. Rastliny sa už od dávna používajú na zdraviu prospešné účely. Mäta označuje viac druhov rastlín, hoci väčšina ľudí pozná iba mätu piepornú. Mäta nie je určená iba ako dochucovadlo jedál a nápojov. Vedci potvrdili jej mnoho zdravotných benefitov pre ľudské telo.

Prinášame vám 5 benefitov mäty pre vaše zdravie:

1. Uľavuje pri tráviacich ťažkostiach

Ak vás trápia tráviace ťažkosti napr. vám netrávi, skúste do svojho jedla pridávať mätový olej, ktorý pomáha prejsť jedlu tráviacim traktom omnoho rýchlejšie. Mätový olej podľa vedcov podporuje vyprázdňovanie žalúdka.

2. Zmierňuje príznaky nádchy

Nádcha dokáže byť naozaj otravná. Nejde zvyčajne o nič vážne, ale symptómy vás dokážu vyčerpať a vyradiť na pár dní z bežného života. Jeden z najdostupnejších a najúčinnejších liekov – mentol je obsiahnutý v oleji z mäty piepornej. Ten dokáže zmierniť príznaky chrípky  ako plný nos.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt mint

3. Obohacuje stravu o živiny 

Pridaním malého množstva mäty do svojej stravy do nej dostanete mnoho živín. “Mäta je bohatým zdrojom vitamínu A, vitamínu rozpustného v tuku a prospešného pre zrak. Ide tiež o bohatý zdroj antioxidantov,  najmä v porovnaní s inými bylinkami a koreniami.” povedal Dr. Keith Pearson. Čaj s mätou vám preto rozhodne poslúži viac ako si dokážete predstaviť.

4. Zlepšuje fungovanie mozgu 

Ak chcete byť fit, nepostačuje sa starať iba o svoje telo.  Musíte dbať aj o svoj mozog. Inhalovanie mätovej arómy zlepšuje pamäť. Iným blahodárnym účinkom mäty je to, že zbavuje pocity úzkosti.

5. Zmierňuje symptómy syndrómu dráždivého čreva

Syndróm dráždivého čreva ako dosť častá tráviaca porucha spôsobuje hnačky, nadúvanie, poruchy trávenia a žalúdočné kŕče. Je ťažké mať ho pod kontrolou. Mäta však dokáže všetky tieto symptómy zmierňovať, ale nedokáže túto chorobu vyliečiť. Doprajte si preto šálku mätového čaju a vaše problémy by sa mali minimalizovať.

Chod hore