„Moje dieťa už začalo žiť samostatne: Nemôžem spať, nemôžem jesť, neviem čo mám robiť. Pomôžte!“ Syndróm opustených…

Keď sa objavia deti, mladí rodičia to niekedy nemajú vôbec ľahké. Ľudia, ktorí sú zvyknutí starať sa väčšinou len o seba, musia radikálne zmeniť svoj plán a všetko prispôsobiť dieťaťu. Život sa stane odlišným, začne sa točiť okolo malého stvorenia, ktoré si vyžaduje neustálu pozornosť – deň a noc.

отношения с детьми

V ťažkých chvíľach im môže hlavou preblesnúť hrejivá myšlienka, niečo ako: „Nič sa nedeje, veď ono vyrastie. Potom si oddýchneme. Keď budeme starí, aspoň nám bude mať kto podať pohár vody.“

No deti naozaj vyrastú a opustia rodičovské hniezdo. Ich matka a otec sa zrazu ocitnú úplne nepripravení na slobodu a samotu. A nič nenasvedčuje tomu, že by sa radovali z faktu, že ich dieťa dospelo a stalo sa nezávislým.

S odchodom svojich detí rodičia často strácajú zmysel existencie. Tento pocit devastácie je tak rozšírený, že mu psychológovia dokonca dali pomenovanie – syndróm prázdneho hniezda.

отношения с детьми

Čím silnejšie sú rodičia pripútaní k deťom a čím menšia je ich schopnosť žiť samostatne, tým ťažšie je pre nich prežiť odchod potomkov z domu.

Ak boli obaja rodičia počas posledných rokov viazaní iba k starostlivosti o dieťa – štúdium, krúžky, športy, po prechode do dospelosti pochopia, že prišli o akýsi spojovací závit.

V mnohých prípadoch sa stáva, že rodičia začnú svoje deti prehnane kontrolovať. Ich chlapec už vyrástol a chodí na rande s novým dievčaťom? Musí im o nej povedať. Z akej rodiny pochádza? Čo robí? Ukáž mi jej fotografiu…

Takáto všadeprítomná kontrola len pomôže k odcudzeniu oboch strán. On uvidí, ako sa starajú o každú maličkosť a jednoducho nebude chcieť zdieľať s nimi všetky podrobnosti o svojom živote. Tým pádom sa jeho rodičia nebudú musieť ničoho obávať.

отношения с детьми

Vzťahy s dospelými deťmi

Ak ste milujúci rodič a vaše dieťa sa chystá opustiť rodičovské hniezdo, vyvoláva to vo vás zmes rôznych pocitov – strach, úzkosť, odpor. Preto musíte čo najskôr konať.

  1. Rozširujte si svoje vlastné obzoryDieťaťu musí byť poskytnutá sloboda, preto musíte obrátiť vašu pozornosť na niečo iné. Môžete napríklad získať nových priateľov alebo objaviť nové záľuby, o ktorých ste snívali pred niekoľkými rokmi alebo sa zapísať na rôzne kurzy.
  2. Venujte sa športuJedná sa o univerzálny spôsob, ktorý vám pomôže zbaviť sa pochmúrnych myšlienok a vrátiť vám druhý dych. Môžete si dať rýchlu chôdzu, pešiu turistiku či navštíviť posilňovňu za pomoci fitness trénera. Výber je len na vás…отношения с детьми
  3. Zmena zamestnaniaAk ste v posledných rokoch nastavovali svoj čas tak, aby to vyhovovalo vášmu dieťaťu, v súčastnosti to už nebudete potrebovať. Robte to, čo vás baví, pretože teraz máte väčšiu slobodu a na výber množstvo príležitosti.
  4. Veďte aktívny životný štýl Nemali by ste sa uchyľovať k pasívnemu spôsobu života. Spoznajte nové známosti alebo sa pokúste obnoviť tie staršie. Nemôžete sa zamknúť doma a utápať sa v žiali. Čím viac radostnejších momentov prežijete za jeden deň, tým ľahšie sa prenesiete cez túto životnú skúsenosť. Okrem toho, máte možnosť zlepšiť si svoju kondičku a za to vám poďakuje aj vaše zdravie!отношения с детьми
  5. Trávte viac času s vašou druhou polovičkouManželov by malo spájať aj niečo iné ako len ich spoločné deti. Za tie roky možno už aj zabudli na to, čo to vlastne bolo. Tieto záujmy je ale potrebné obnoviť a venovať jeden druhému viac času. Možno si to neuvedomujete, no aj manželia sú po príchode nového člena rodiny istým spôsobom hodený na druhú koľaj. Uistite sa, že spolu prežijete šťastné a nezabudnuteľné momenty. Život po odchode dieťaťa sa nekončí!отношения с детьми

Je dôležité prijať realitu a pochopiť, že deti vyrástli. Boli vychované práve na tento okamihu, kedy si začínajú budovať svoj život dospeláka. My rodičia im môžeme pomôcť, môžeme im poradiť, ale je nemožné, aby sme im budovali ich vlastný život.

Je to ako posielanie dieťaťa do materskej školy alebo do prvého ročníka, len o niečo vážnejšie. No z dieťaťa je už dospelý človek, úplne samostatná osoba, ktorá je pripravená ukázať, čoho je schopná. Neprekážajte mu v tom. Deti vyrastali. Čo teda robiť? Užívajte si svoj vlastný život…

Ako to bolo doma vo vašom prípade? Podeľte sa s nami o svoje spomienky aj v komentároch a zdieľajte tento zaujímavý článok aj s priateľmi na Facebooku!

zdroj:takprosto.cc

Chod hore