Piškótové cesto priamo z Viedne – voňavé a nadýchané. Večer si pripravím kvások, ráno vymiesim cesto a vypekám!

Dnes vám povieme, ako pripraviť veľkonočný koláč z viedenského cesta – jemný, sladký, vzdušný. Príprava je jednoduchá a nezaberie vám veľa času.

Recept k nám prišiel z neďalekej Viedne, kde z tohto cesta pripravujú chutné maslové buchtičky. Príprava cesta by mala prebiehať v teplej kuchyni. Taktiež sa snažte vyhnúť prievanu – kvasenému cestu sa to totiž nie veľmi páči.

венское тесто для куличей

Najskôr si pripravte kvások, ktorý by mal odpočívať na jednom mieste po dobu 8 hodín. Najlepšie urobíte, ak si ho urobíte večer a na ďalšie ráno môžete začať so samotným pečením. Najdôležitejšie je vybrať si kvalitné živé kvasinky. Z určeného množstva produktov vám vyjde 6 buchiet – 500 g každá.

венское тесто для куличей рецепт

Ingrediencie na cestovania

  • 500 g cukru
  • 6 vajec
  • 300 g masla
  • 50 g čerstvého droždia
  • 500 ml mlieka
  • 1,5 kg polohrubej pšeničnej múky
  • 1 čl soli
  • 1 čl vanilkového cukru
  • 150 g hrozienok alebo kandizovaného ovocia
  • rastlinný olej na vymastenie formičiek

Ingrediencie na glazúru

  • 1-2 vaječné bielka
  • 1 čl citrónovej šťavy
  • 1 pl práškového cukru

Postup

  1. Zohrejte si mlieko, aby bolo teplé, nie horúce! Rozpustite v ňom droždie – čerstvé, nie sušené.
  2. Vajcia si vymiešajte s cukrom.как приготовить венское тесто для куличей
  3. Pomocou mixéra si vyšľahajte vajcia s cukrom až kým vám nevznikne hustá zmes.венское тесто дрожжевое для куличей
  4. Roztopte si maslo a vylejte ho do mlieka s droždím.
  5. Tu následne pridajte aj vyšľahané vajcia s cukrom.
  6. Všetko dôkladne premiešajte, prikryte utierkou a postavte na teplé miesto. Počkajte 8-10 hodín, najlepšie cez noc.
  7. Ráno si celú zmes opäť premiešajte, pridajte do nej soľ a vanilkový cukor.
  8. Nasypte do nej preosiatu múku.венское тесто для куличей рецепт с фото
  9. Hrozienka si na istý čas namočte do čistej vody, osušte a pridajte ich do cesta.венское тесто для куличей фото
  10. Cesto je potrebné miesiť minimálne 20 minút – tak, aby sa vám už nelepilo na ruky. Čím dlhšie to budete robiť, tým chutnejšie bude dezert.венское тесто на куличи
  11. Cesto si premiestnite do foriem – naplňte ich do 1/3. Na pečenie môžete použiť kovové alebo keramické formy, prípade obyčajné formy na muffíny. Predtým si však všetky musíte potrieť rastlinným olejom, aby sa výsledné koláčiky neprilepovali. Jedným z najbezpečnejších spôsobov je použitie papierových košíčkov na muffíny – nepotrebujú byť vymastené tukom a hotové koláčiky budú okamžite pripravené na servírovanie. Cesto pred pečením položte na 1,5 až 2 hodiny na teplé miesto a počkajte kým ešte trochu zväčší svoj objem.
  12. Keď už cesto dostatočne vyrástlo, vložte formy do rúry predhriatej na 200 stupňov a nechajte piecť 30-50 minút. Čas pečenia závisí od veľkosti koláča, je teda potrebné skontrolovať ich dreveným špáradlom.
  13. Medzitým si s mixérom vyšľahajte bielka a citrónovú šťavu.пасхальные куличи из венского теста
  14. Následne pokračujte v miešaní s vidličkou, pridávajte práškový cukor, až kým nedosiahnete zhustnutie zmesi.
  15. Horúce koláče pokryte bielkovo-cukrovou polevou a zvrchu ich môžete dozdobiť napríklad farebnou posýpkou.куличи из венского теста
  16. Prajeme vám krásne prežitie veľkonočných sviatkov a prajeme dobrú chuť!кулич из венского теста рецепт

zdroj:takprosto.cc

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Piškótové cesto priamo z Viedne – voňavé a nadýchané. Večer si pripravím kvások, ráno vymiesim cesto a vypekám!”