Ryba hodná zlata! Odteraz si ju budete kupovať aj vy. IDE O Najzdravšiu rybu, ktorá pomáha

Všetci sme už počuli o tom, akou užitočnou rybou je losos či pstruh. Je potrebné si ale uvedomiť, že sa jedná len o tie ryby, ktoré žili „na slobode“ a nie tie, ktoré sa chovajú v špeciálnych bazénoch a kŕmia sa zmiešaným krmivom. Odborníci tvrdia, že tieto elitné druhy rýb sú vážnym konkurentom medzi bežnými a cenovo dostupnými druhmi, ktoré majú tiež dobrý zdroj omega-3 mastných kyselín.

мойва польза

Názov tejto ryby je Koruška polárna a my vám dnes o nej prezradíme, prečo je taká dobrá a zdraviu prospešná. Taktiež sa dozviete, ako ju správne pripraviť, aby vám priniesla maximálny úžitok.

мойва польза

Ľudia už túto rybu poznajú veľmi dlho. Môžu ju kupovať pre seba ale aj pre svojich domácich miláčikov. Koruška je bohatá na bielkoviny: obsahuje najmenej 20-25% stráviteľných bielkovín. Rovnako ako všetky druhy rýb, ktoré žijú v chladných vodách Atlantického oceánu a Severného ľadového oceánu, koruška je bohatá na poly-nenasýtené mastné kyseliny, omega-3 a omega-6. Z fyziologického hľadiska je tento tuk nevyhnutný pre jej zahriatie, preto je na jeseň o niečo viac tučnejšia.

мойва польза

Koruška je vzácnym druhom ryby aj pre svoje obrovské množstvo vitamínov A a D. Má v sebe viac vitamínu B 12 ako sa nachádza v bežnom mäse. Taktiež v sebe uchováva dôležité stopové prvky, selén, jód a fosfor. Selén sa podieľa na tvorbe našich kostí a vlasov. Bez fosforu sa napríklad poškodzuje a ničí kostné tkanivo.

мойва в духовке

Aby vám ryba priniesla úžitok, je potrebné ju kúpiť surovú alebo zmrazenú. Dôležité: rozmrazuje ju prirodzeným spôsobom, nie v mikrovlnnej rúre. Nepokúšajte sa nájsť na pultoch obchodov údenú korušku – nie je v nej nič, čo by bolo užitočné pre váš organizmus. Odborníci sú jednoznačne proti smaženiu týchto rýb. Takto totiž len zabíjame všetky ich užitočné vlastnosti.

Najlepšie urobíte, ak si rybu uvaríte alebo pripravíte na pare. Taktiež si ju môžete dať upiecť – trochu si ju obalíte v múke a okoreníte. Plech si vysteľte papierom na pečenie, poukladajte naň ryby a vložte do predhriatej rúry na 200 stupňov po dobu 15 minút.

мойва в духовке

Pokvapkajte citrónom a vychutnávajte. Príprava je rýchla, cenovo dostupná a čo je najdôležitejšie, neškodíte svojmu zdraviu, práve naopak. Korušky sú omnoho lepšie ako lososy, pretože nie sú prikrmované rôznymi zmesami, len aby čo najrýchlejšie vyrástli.

мойва приготовить

Povedzte o tejto rybe aj vašim priateľom na sociálnej sieti!

 

zdroj:takprosto.cc

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Ryba hodná zlata! Odteraz si ju budete kupovať aj vy. IDE O Najzdravšiu rybu, ktorá pomáha”