Med je úžasný výrobok obdarený úžasným počtom užitočných vlastností a je používaný na prevenciu aj liečbu mnohých chorôb. Jedna lyžička denne stačí na to, aby ste získali maximálny úžitok z tohto produktu. Existuje však jedna dôležitá podmienka – med by mal byť prírodný a kvalitný.
Vďaka nasledujúcim radím od skúseného včelára sa naučíte vybrať si kvalitný med, ktorý poslúži nielen vášmu zdraviu ale aj chuťovým bunkám.
Najbezpečnejšou cestou je nakupovanie medu od osvedčených včelárov, ktorých poznáte a dôverujete im. Nie všetci sú ale takí. Tak či onak, nezúfajte! Existuje niekoľko tipov, vďaka ktorým môžete zistiť, či vám predávajúci maže med okolo úst alebo hovorí skutočnú pravdu.
Ste na trhu a vyberáte si med – toto sú veci, na ktoré by ste mali okamžite upriamiť vašu pozornosť…
- CenaV prípade, že je cena medu príliš nízka, je potrebné sa nad tým minimálne pozastaviť. Rozmýšľajte, predával by včelár svoj med za pár centov po tom, čo do neho investoval kopu energie a času? Myslíme, že nie. S najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o nekvalitný med a na jeho výrobe sa ušetrilo nemalé peniaze.
- BaleniePamätajte, že med nemôže byť dlho uložený v plastovej nádobe, pretože ju začne rozleptávať a stáva sa jedovatým. Preto je lepšie kupovať med v skle, alebo ešte lepšie, v hlinených nádobách.
- KonzistenciaPrešli ste okolo medu s nízkou cenou a našli ste včelára, ktorý vo vás vzbudí dôveru. Je ale čas na jeho otestovanie – po prvé, dávajte si pozor na konzistenciu. Je dôležité zvážiť, kedy si med kupujete. Kvapalnú konzistenciu si med zachováva len niekoľko mesiacov, potom začne hustnúť. Ak si kúpite med, povedzme v zime, mali by ste si dať pozor na jeho tekutú konzistenciu. Hoci niektoré druhy ostávajú kvapalné aj počas tohto obdobia, je potrebné si to vyjasniť.
- FarbaMed by nemal byť príliš svetlý ale ani príliš tmavý. Ak je v ňom veľa bielej farby, znamená to, že med bol zriedený cukrovým sirupom. Príliš tmavá farba a karamelová príchuť naznačujú, že produkt bol zahriaty a roztopený. Takto niekedy dokážu predávať aj med z minulého roku.
- ChuťMáte právo na to ochutnať vzorky ponúkaných medov. Skutočný med vám rozpáli hrdlo a rozpustí sa v ústach. Falzifikát po sebe zanechá chuť karamelu, dokonca v ňom môžete zacítiť malé zrniečka.
- Vlastnosti meduVčelár má pre nás ešte jeden jednoduchý spôsob, ako skontrolovať kvalitu medu: naneste si na ruku kvapku medu a pretočte ju. Naozajstný med stekať a bude sa na ruke držať. A ak ho vtriete do kože, nezanechá na nej lepkavé stopy – vstrebe sa ako krém. Lepkavé stopy zanecháva len ten med, do ktorého sa pridáva cukor.
- Ešte jeden testPri kúpe medu v akejkoľvek nádobe si môžete skontrolovať jeho kvalitu celkom jednoducho – pretočte ju hore nohami. Prázdny priestor by sa mal rozdeliť na dve bubliny: jednu veľkú a jednu malú.
- Druhy meduNiektorí včelári alebo predajcovia z druhej ruky sú fantastickí, pretože prídu na trh s novými odrodami medu. Veľký sortiment priťahuje neskúseného kupujúceho. Takáto hojnosť by vás však mala zalarmovať. Pamätajte, že neexistujú žiadne takéto druhy medu: zo šípiek, maku, kukurice, lupiny či liesky. V týchto rastlinách sa nenachádza žiaden nektár. Takže to, ako by sa mohli objaviť aj v mede, je otázka pre špekulantov.Neexistuje med z materskej kašičky. Na to musí existovať neuveriteľne kvalifikovaný včelár, aby dokázal vyrobiť takýto med, takmer mág. S najväčšou pravdepodobnosťou sa za hlasným menom skrýva len predražená cena.
Mimochodom, nie sú žiadne také odrody ako konvalinka alebo harmanček, ide len o ďalší trik. Tiež by ste mali spozornieť pri veľkom výbere kvetových odrôd.
A pamätajte, že svedomitý včelár vás nebude chcieť podviesť. Vysvetlí vám, ako si vybrať dobrý med a ako ho skladovať, pretože nechce, aby sa plody jeho práce akýmkoľvek spôsobom poškodili. Vyberte si to najlepšie!
Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite to zdieľať so svojimi priateľmi!
zdroj:takprosto.cc