Sušené slivky sú pre vás zdravšie než čerstvé. Kvôli tomuto by ich mali jesť ženy po 40-tke

Sušené slivky sú sušené ovocie z domácich sliviek rôznych odrôd: Maďarka (talianska a obyčajná), Stanley, Altclona Renclod, Cromany.

Kvalitné slivky by mali byť mäkké, ale pružné, nie príliš vysušené. Pri správnom sušení jedného kilogramu čerstvých sliviek sa získa asi dvesto gramov sušeného ovocia.

Slivky boli objavené v 6. storočí pred naším letopočtom na územiach pozdĺž pobrežia Kaspického mora. Vedci sa domnievajú, že miestni obyvatelia začali sušiť zrelé slivky na slnku, snažiac sa zvýšiť trvanlivosť plodiny.

maďarský

Slivky sa používajú na výrobu sladkostí (napríklad „slivky v čokoláde“), dezerty, šaláty, mäsové a zeleninové teplé jedlá, ako plnka do koláčov a zložku pre kompótu. Tradiční liečitelia používajú sušené slivky na liečbu rôznych porúch v tele.

Zloženie sušených sliviek (vitamíny a minerály)

Vitamínové zloženie sliviek je tak bohaté, že nie je zločin zahrnúť tieto ovocie do vašej stravy!

Vitamíny v 100 g sušených sliviek

  1. A, retinol a ekvivalentné zlúčeniny – 38,713 mkg
  2. B5, pantotenát 0,419 mg
  3. C, kyselina askorbová 0,577 mg
  4. B1, tiamínu 0,049 mg
  5. B6, pyridoxín 0,203 mg
  6. E, alfa-tokoferol, tokoferolový ekvivalent – 0,427 mg
  7. B2, riboflavín – 0,184 mg
  8. PP, kyselina nikotínová, ekvivalent niacínu – 1,879 mg
  9. B9, kyselina listová – 3,904 mkg
  10. B4, cholín 10,093 mg

Okrem toho sa v sušených slivkách zistili užitočné zlúčeniny, ako je napríklad fylochinón (obsah vitamínu K, obsah 59,494 μg na 100 g produktu) a betaín (0,399 mg na 100 g).

sliviek a sliviek

Minerály v 100 g sušených sliviek

  1. Fosfor 68,773 mg
  2. Horčík – 40,836 mg
  3. Draslík – 731,294 mg
  4. 1,444 mg sodíka
  5. Vápnik 42,106 mg
  6. Fluorid – 3,966 μg

Sušená slivka strednej veľkosti vážia 15 g. To znamená, že 1 ovocie obsahuje asi 36 kcal. V štandardnom pohári s objemom 200 mililitrov je možné uchovávať asi 250 gramov sušených sliviek. Energetická hodnota tejto časti produktu je 600 kcal.

Výhody sliviek pre telo

Koncentrácia vitamínov, mikroprvkov a vlákniny v slivkách je oveľa vyššia ako u čerstvých sliviek, takže sušený produkt je oveľa vhodnejší na použitie na liečivé účely.

Slivky sú neuveriteľne dôležité pre všetky systémy ľudského tela. Odborníci na výživu často označujú ako preháňadlo, ako aj na zlepšenie odtoku žlče a sekrécie žalúdočnej šťavy.

Ak budete jesť 5 sliviek denne, môžete zabudnúť na ochorenia tráviaceho traktu a stratíte väčšinu nadváhy. Použitie sliviek pre iné orgány a systémy je tiež zjavné.

slivky na stole

 

  • Pri osteoporóze

 

Podľa štatistík Ruskej asociácie pre osteoporózu v Rusku je 14 miliónov ľudí diagnostikovaných s „osteoporózou“, ďalších 20 miliónov má osteopéniu (zníženie kostnej hmoty).

Slivky pomáhajú predchádzať krehkým kostiam. Tento problém je obzvlášť dôležitý pre ženy počas menopauzy. Vedci z Floridskej univerzity uviedli, že denná konzumácia 10 sušených sliviek zabráni rozvoju osteoporózy a zabráni zlomeninám.

„Počas svojej kariéry som otestoval veľa druhov ovocia, vrátane figy, datlí, sušených jahôd a hrozienok, ale žiadna z nich nie je tak efektívna, dokonca aj keď sa priblížili k slivke. Pokiaľ ide o zdravie kostí, slivky sú výnimočné, „povedal Bahram Arjmandi, profesor na Floridskej univerzite.

 

  • Zápcha

 

Sušené slivky – jemné, ale účinné preháňadlo. V snahe vyrovnať sa s predĺženou zápchou dostatočne pred každým jedlom zjesť 3 dusené vo vriacej vode alebo ovocný nápoj pol šálky vývaru z nich pripravených.

 

  • Pre srdce

 

Polyfenoly, draslík a ďalšie živiny, ktoré vstupujú do tela pri konzumácii sliviek, dodávajú sily a elasticitu stien ciev, posilňujú srdcové svaly, normalizujú srdcovú frekvenciu. Z tohto dôvodu ľudia, ktorí pravidelne obsahujú tieto sušené ovocie vo svojej strave, výrazne znižujú riziko vzniku ochorení srdca.

 

  • Pre obličky

 

Sušené slivky majú močopudný účinok, pomáhajú vyrovnať aj so silným opuchom, zlepšenie funkcie obličiek, podporovať odstránenie toxínov z tela. slivky na kosti

 

  • Pre zrak

 

Slivky sú bohaté na vitamín A, čo má pozitívny vplyv na zrak. Použitie produktu je určené ľuďom, ktorí strávia veľa času na počítači alebo pred chirurgickým zákrokom.

 

  • Pri beriberi

 

Čerstvé slivky sú bohatým zdrojom živín. Ľudia, ktorí jedia denne 3-4 sušené slivky, zriedka stretávame známky Hypovitaminózy a chorôb, vývoj na pozadí nedostatku vitamínov, mikro a makro.

 

  • Pri angíne

 

V buničine sušených sliviek obsahujú zlúčeniny, ktoré majú antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti. Odvar zo sušených sliviek – účinný prostriedok na ústnu vodu s angínou, stomatitídou a inými ochoreniami, sprevádzaný zápalom mäkkých tkanív úst a orofaryngu.

 

  • Spomaliť starnutie

 

Sušené slivky sú bohaté na antioxidanty a umožňujú telu úspešne odolávať negatívnym účinkom voľných radikálov. Denná konzumácia sušených sliviek pomáha spomaľovať starnutie orgánov, tkanív a systémov ľudského tela, znižuje pravdepodobnosť nádorov.                 slivky na zápchu

 

  • Zlepšenie imunity

 

Pri jedle slivky telo prijíma látky posilnenie imunitného systému, zníženie rizika infekcie a prechladnutia, minimalizáciu negatívneho vplyvu faktorov životného prostredia na ľudský organizmus orgánmi a tkanivami.

 

  • Pre správne fungovanie nervového systému

 

Vitamíny skupiny B a ďalších látok v buničiny sušené slivky viesť k normálnej funkcii nervového systému, znížiť nepriaznivé účinky stresu na telo, pomáhať v boji proti úzkosti, zvýšená podráždenosť, nespavosť.

 

  • Pre boj s kurími okami a mozoľmi

 

V ľudovej medicíne sa sušené slivky používajú na boj proti kurím očiam a mozoľmi. Sušené ovocie je varené v tukovom mlieku 7 minút, nakrájame na polovicu a aplikujeme na miesto s problémami. Potom, čo sa slivka ochladí, je nahradená novým. Celkové trvanie každého postupu je 10 minút.

 

  • Zvýšenie potencie

 

S pravidelná konzumácia sliviek zvýšenou účinnosťou, zlepšuje spermií u mužov, oslabený predmenštruačný a menopauzálny symptóm u žien.

Výhoda sliviek na zníženie hmotnosti a očistenie

Energetická hodnota sušenej slivky je 256 kcal. Približne 57 gramov cukru. Výrobok má vysoký obsah kalórií, ale nebráni tomu, aby bol použitý na zníženie telesnej hmotnosti. Jedinečné vlastnosti sliviek sú založené na množstve populárnych diét, napríklad v strave profesora Uglova.

Majú žlčovodné, diuretické a laxatívne účinky, slivky pomáhajú čistiť črevo od fekálnych sedimentov a odstraňovať prebytočnú vodu z tela. 

Ďalšou výhodou sušených sliviek je vysoký obsah draslíka v ňom. Draslík je nevyhnutný pre normálny priebeh metabolických procesov. Každý vie, že nadmerná hmotnosť sa prejavuje v dôsledku metabolických porúch. Normálny obsah draslíka v tele pomáha riešiť tento problém.  vitamíny

Pravidlá používania sliviek pri chudnutí

  1. Denná norma výrobku by nemala presiahnuť 100 g.
  2. Vychutnajte sušené ovocie najlepšie ráno.
  3. Nesmiete kombinovať používanie sliviek a iných preháňadiel.

Sušené ovocie sa môže jesť pred alebo po jedle, pridať do šalátov, obilnín, nápojov. Ako súčasť zdravej vyváženej stravy môže byť suchá slivka užitočnou pochúťkou medzi jedlami, ktorá pomôže zmierniť pocit hladu. Slivky obsahujú veľa vlákniny, čo vytvára pocit plnosti v žalúdku.

Relaxačný deň so slivkami

Ak chcete očistiť telo, môžete stráviť voľný deň. S jeho pomocou zbaviť 1-2 kg nadmernej hmotnosti, ktorá je kvôli čistení tela. V tento deň sa neodporúča opustiť dom, je tiež potrebné odmietnuť nadmerné fyzické námahy a je potrebné piť viac tekutín.

Na vyloženie potrebujete 25-30 sušených sliviek a čistú vodu, bylinné infúzie, nesladený čaj. Každých 2 hodiny musíte jesť 3-4 parené slivky, ktoré sa vypláchnu veľkým množstvom vody.

Počas dňa celkom vypite aspoň 3 litre tekutiny. Ak večer budete cítiť silný hlad, môžete použiť pohár jogurtu alebo nesladeného jogurtu. pre diéty

Recept na rolky slaniny so slivkami

Ako bonus, „Tak prosto!“ ponúka rýchly recept na rolky slaniny so slivkami a vlašskými orechmi.

Toto ľahko pripraviteľné občerstvenie sa môže stať vašou čarovnou paličkou – pomocou pri všetkých príležitostiach. Koniec koncov, môžete urobiť pár tuctov roliek za 10 minút a po 15-20 minútach pečenia v rúre môžu byť podávané na stôl.

Ingrediencie

12 prúžkov slaniny alebo hrušky (200 g)

12 sušených slezinových sliviek

12 polovíc jadier z vlašských orechov

12 drevených špáradiel

na deň nalačno

Príprava

  1. Uistite sa, že všetko nakrájané, a nie celý kus mäsa, pretože slanina je rezaná tak jemne prakticky nemožná, s výnimkou špeciálnych zariadení.
  2. Polovicu vlašských orechov položte na sušené slivky a mierne zatlačte. Potom položíme sušené slivky na okraj pásu slaniny, navíjame kotúčik a zafixujeme ho špičkou.
  3. Položte kotúče do zapekacej misy v jednej vrstve. Mazanie tvaru nič nepotrebuje, pretože pri zahriatí zo slaniny sa uvoľní dostatok tuku.
  4. Pečte rolky v predhriatej rúre na 180 stupňov po dobu 15-20 minút, kým nedôjde k silnému zapečeniu.
  5. Červené a šťavnaté kotúče slaniny so slivkami a vlašskými orechmi sú pripravené!

Ak budete variť rôzne pokrmy so slivkami, potom nebude možné zastaviť sa, hlavnou vecou je začať, a to vďaka telu a hmotnosti. Bon appetite a pevné zdravie!

zdroj:takprosto.cc

Chod hore