Sú dni, kedy máte chuť dať si pod zub niečo, čo by vám dokázalo zlepšiť zlú náladu. Dôležité ale je, aby ste nad prípravou takýchto pochúťok nemuseli v kuchyni stráviť celý deň. Keď na mňa príde takáto chvíľa, spomeniem si na jeden koláč…
Recept som dostala od kamarátky, ktorá žije v Kalifornii. V Amerike patrí tento dezert k jedným z najobľúbenejších koláčov. Nemusíte sa báť, nie sú v ňom žiadne špeciálne ingrediencie, ktoré by ste bežne nenašli v obchodoch.
Jedná sa o obrátený dezert, pretože v poslednej fáze prípravy sa celá pochúťka prevráti a vrch koláča sa v jednom okamihu stane jeho dnom. Získa si vás už po prvom súste! Je v ňom karamel, ananás a cesto, ktoré sa vám bude rozplývať na jazyku…
Ingrediencie na cesto
- 320 g polohrubej múky
- 1 čl prášku do pečiva
- ¼ čl soli
- 2/3 čl sódy
- 110 g zmäknutého masla izbovej teploty
- 160 g cukru
- 2 vajcia
- 250 ml kefíru
- 1 čl vanilkovej esencie alebo extraktu
- 1 pl rumu (môžete ho zameniť za koňak, likér alebo vodku s príchuťou)
- 6-8 ananásových krúžkov (približne ¾ menšieho ananásu)
- 3-4 čerstvé alebo konzervované višne
Ingrediencie na karamel
- 55 g masla
- 7 pl hnedého cukru
Postup
- Najskôr si pripravte ananás – všetko záleží na tom, čo si zvolíte na naplnenie koláča – čerstvý ananás alebo konzervovaný. Pri konzervovanom to je o niečo jednoduchšie, len ho vyberiete a použijete. Čerstvý ananás musíte očistiť a dôkladne narezať na rovnako veľké kruhy.
- Najlepšie urobíte, ak si koláč pripravíte na veľkej liatinovej panvici ktorá sa dá postaviť na sporák, ale aj do rúry. Ak budete používať práve túto panvicu, urobte si karamel priamo do nej. Potom do karamelu naukladáte kúsky ananásu a všetko zalejete cestom. V prípade, že panvicu nemáte, karamel si môžete urobiť v hrnci a koláč upiecť v bežnej okrúhlej forme s nelepivým povrchom.
- Na výrobu karamelu si nechajte roztopiť maslo a pridajte k nemu hnedý cukor. Všetko premiešajte. Budúci karamel priveďte k varu a nechajte ho v tomto stave po dobu 3 minút, na miernom ohni, až kým nezíska jantárové sfarbenie.
- Karamel teraz prelejte do formy na pečenie (nie s odnímateľným dnom) alebo ho nechajte v panvici, v ktorej budete koláč pripravovať.
- Ananásové krúžky si poukladajte do jednej vrstvy na dno formy s karamelom tak, aby boli všetky kúsky dostatočne nasiaknuté.
- V miske si teraz zmiešajte múku, sódu, soľ a prášok do pečiva.
- V ďalšej miske si vyšľahajte zmäknuté maslo s cukrom, kým nezískate krémovú konzistenciu. Potom k nej pridajte vajcia a opäť rozmixujte.
- Po malých častiach pridávajte kefír a múčnu zmes – po každom pridaní cesto premiešajte. Prilejte aj rum, vanilkovú esenciu a opäť všetko premiešajte.
- Teraz si cesto premiestnite do formy s karamelom a ananásom. Formu na pečenie alebo panvicu si vložte do rúry vyhriatej na 190 stupňov a nechajte piecť 40 minút.
- Hotový koláč vyberte z rúry a nechajte ho vychladnúť po dobu 5 minút. Následne po tom ho prevráťte na servírovací tanier. Pomocou noža si prejdite po celom okraji formy. Vrch prikryte veľkým plochým tanierom a rýchlo koláč otočte. Ani v prípade, že je pár kúskov uviaznutých na dne formy, nemusíte robiť paniku. Môžete ich jednoducho oddeliť a vrátiť na pôvodné miesto.
- Na záver pridajte višne – odstráňte z nich kôstky a nakrájajte na polovicu. Následne ich poukladajte do stredu ananásových krúžkov. Koláč nechajte vychladiť na izbovú teplotu a podávajte. Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj:takprosto.cc