Ak chcete z vašej milovanej mačky odstrániť kliešťa, použite tento jednoduchý trik…

Naša rodina je plná milovníkov mačiek. Nie je preto prekvapením, že jednu máme aj u nás doma. Ide o kocúra, ktorý je dobre vychovaný, poslušný, no zároveň je veľkým obľúbencom slobody. Stáva sa už pravidlom, že po pobyte na čerstvom vzduchu kedy ho vítajú prvé jarné lúče, sa vráti naspäť, bohužiaľ nie sám. S jeho príchodom si totiž domov privedie aj pár kliešťov.

Kliešťom sa samozrejme takéto priateľstvo páči, no Muro si tým nie je až taký istý. Museli sme sa teda naučiť, ako sa tých kliešťov zbaviť. Ak sa s ním radi maznáme, mali by sme tiež vedieť, ako ho zbaviť týchto nepríjemných parazitov. Ponúkame vám riešenie a návod, ako to urobiť čo najrýchlejšie a najprecíznejšie!

клещи у кота

Kliešte sú patria do skupiny parazitov živiacimi sa krvou. Majú 8 nôh, oválne telo, malú hlavičku, ktorá sa úplne zahryzne a ponorí do kože obete. Medzitým čo saje krv, zväčšuje aj svoj objem. Trpia tým nielen samotné zvieratá, ale aj ľudia. Vrcholom kliešťovej aktivity je koniec mája a začiatok septembra. Môžu sa ale vyskytnúť aj vtedy, hneď ako sa vonku začne otepľovať. Nie je vylúčené, že sú infikované rôznymi chorobami a preto je potrebné, aby sme sa ich čím skôr zbavili.

V zóne ohrozenia nie sú len pouličné mačky. Aj domáce mačky môžu byť napadnuté kliešťami, ktoré sa do domu dostali prostredníctvom ich majiteľa. Je lepšie, ak zviera vezmete k veterinárovi, no niekedy to jednoducho nie je možné. V takom prípade by ste mali vedieť, ako kliešťa odstrániť v domácich podmienkach.

клещи у кота лечение

Príznaky uhryznutia kliešťom sa u mačky vyskytujú na 3. až 10. deň. Patrí k ním svrbenie v mieste zahryznutia, zápal a opuch. Mačka môže stratiť chuť do jedla a pôsobiť letargicky. Ak zistíte, že niečo s vaším domácim miláčikom nie je v poriadku, mali by ste starostlivo preskúmať jeho telo. Kliešte si najčastejšie vyberajú miesta s tenkou kožou: krk, brucho, uši, slabiny. Pomocou prstov prechádzajte po srsti a je pravdepodobné, že tam nájdete nepozvaného hosťa.

Po tom, čo nájdete kliešťa, musíte dodržať správny a presný postup. Predtým, ako začnete, upokojte zviera, pohladkajte ho, nekonajte agresívne, aby ste zviera zbytočne nevystrašili. Kliešťa môžete vytiahnuť s háčikom na vyberanie kliešťov, pomocou odstraňovača kliešťov s názvom Trix Tick Lasso alebo obyčajnou pinzetou (len v nevyhnutnom prípade).

у кота клещ что делать

Začnime s tým najjednoduchším. Háčik je špeciálny nástroj na vyberanie kliešťov, ktorý sa predáva v každom obchode pre domácich miláčikov. Zasunie sa po hlavičku kliešťa a pomocou rotačného pohybu ho vyťahujte smerom nahor.

Ďalším spôsobom je trix tick lasso, ktorý si každý vie urobiť aj v pohodlí svojho domova. Všetko čo na to budete potrebovať je pero a nitku. Stačí rozobrať pero, vytiahnuť tuhu, preložte niť na dvakrát a natiahnite ju do pera tak, aby sa vytvorila slučka. Pero je pripravené na použitie. Slučka sa navlečie na prisatého kliešťa a voľné konce nitky sa natiahnu, aby kliešťa zachytili. Po rotačných pohyboch môžete konečne parazita vytiahnuť.

клещ у кота симптомы

Poslednou možnosťou je pinzeta. Pri jej použití ale riskujete, že kliešťa rozdrvíte, no neodstránite. V prípade núdze však príde vhod. Pinzetou parazita pevne stlačte za hlavičku tak, aby sa nepoškodil, a potom ho opatrne odstráňte otočnými pohybmi nahor.

клещ у кота вытащить

Zapamätajte si jednu dôležitú vec: nemôžete kliešťa len tak vytiahnuť z kože zvieraťa či človeka. Môže to spôsobiť, že sa kliešť rozpadne na dve časti, alebo hlavička ostane v koži, čím bude nasledovať infekcia a proces hnisania. Akokoľvek sa budete snažiť dostať kliešťa von, robte to len rotačným pohybom smerom nahor.

A ešte jedna vec: žiaden rastlinný olej. Nepoužívajte ho na mieste zahryznutia, je to neefektívne a zbytočne vám to zaberie veľa času. Po extrakcii parazita ošetrite kožu zvieraťa antiseptikom a potom sledujte, či sa tam objaví zápal alebo hnisanie. Za pár dní by už malo byť všetko v poriadku.

клещи у кота как лечить

Vášho domáceho miláčika pravidelne pozorujte, najmä v tomto rizikovom období. Netreba zabúdať ani na prevenciu – mačkám, ktoré chodia vonku, by ste im mali zakúpiť obojok alebo kvapky na odpudzovanie parazitov.

A aké metódy boja s nepríjemnými parazitmi poznáte vy? Zdieľajte s nami vaše tipy aj v komentároch!

 

zdroj:takprosto.cc

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Ak chcete z vašej milovanej mačky odstrániť kliešťa, použite tento jednoduchý trik…”