Každý, kto neustále používa svoj mobilný telefón by mal vedieť, že…

Ak pred 20 rokmi bol mobil považovaný za luxus, prístupným len pre bohatých ľudí, v súčasnosti sa stal našou každodennou potrebou. Realita je bohužiaľ taká, že smartfóny nemajú len bohatí podnikatelia, ale aj školáci, ktorí ešte neovládajú ani násobilku.

O škodlivých účinkoch telefónov na náš organizmus sa hovorilo už od vzniku prvých bezdrôtových mobilov. Súčasné varovania však začínajú naberať na obrátkach. Je to ale skutočne také výžne? Prečítajte si nasledujúci článok a dozviete sa o tom viac!

вред телефона

Škodlivým účinkom mobilného telefónu sa venuje aj zopár štúdií. Národný onkologický ústav v Spojených štátoch amerických identifikoval tri hlavné dôvody, ktoré pri ktorých by ste mali zbystriť pozornosť.

  1. Každé fungujúce a aktívne zariadenie zo seba vydáva rádiofrekvenčné žiarenie, ktoré má škodlivý vplyv na akýkoľvek živý organizmus.
  2. Počet používateľov neustále narastá, tým pádom sa zvyšuje už aj tak narastajúce elektromagnetické žiarenie, ktoré ovplyvňuje každého z nás.
  3. Dostupnosť komunikácie cez mobilný telefón sa zvyšuje, v dôsledku čoho počet a trvanie hovorov neustále narastá. Zlepšovanie smartfónov motivuje ľudí, aby ich používali čo najčastejšie, prípadne aby si kúpili nový, lepší. Tým pádom na svoj organizmus nevedomky vytvárajú ešte väčšie zaťaženie.

 

Napriek všetkým týmto informáciám, väčšina vedcov považuje tvrdenie o tom, že časté používanie mobilného telefónu vedie k rakovine, za mylné.

Počas rozhovoru, keď je zariadenie pritlačené k uchu, pôsobí žiarenie tak, že tkaniva blízko telefónu sa ohrievajú. Neexistuje však priamy dôkaz medzi týmto nárastom teploty a rakovinou. A ak osoba používa bluetooth alebo komunikuje cez hlasitý odposluch, žiarenie na ňu nemá takmer žiaden vplyv.

 

Existujú však aj iné faktory, ktoré nehovoria v prospech našich mobilných telefónov…

  1. MikróbyNeexistujú ľudia, ktorí si pred ale aj po každom používaní telefónu umyjú ruky. Z tohto dôvodu sa telefóny stávajú zdrojom mnohých mikróbov či dokonca Escherichia coli. Nič teda nepokazíte, ak budete dodržiavať pravidelnú hygienu nielen rúk, ale aj telefónu prostredníctvom čistej handričky alebo vreckovky.
  2. NehodyPodľa štatistík, len na cestách zomrie v USA v dôsledku nepozornosti každý deň 10 ľudí a viac ako 1000 utrpí vážne zranenia. Esemeskovanie a telefonovanie sú hlavnými príčinami týchto nepríjemností. Situácie nie je o nič lepšia ani v iných krajinách. Pozeraním sa do telefónu vodiči strácajú koncentráciu za volantom, čo následne vedie ku katastrofálnym následkom.
  3. Vysílenie očí Každý aktívny používateľ mobilného telefónu po istom čase ucíti na očiach záťaž. Čo však povedať o deťoch a dospievajúcich tínedžeroch, ktorí sú schopní obetovať svoj spánok, len aby sa mohli čo najdlhšie pozerať na obrazovku svojich smartfónov? Pozeranie sa do jasného svetla nevedome zapojuje do činnosti omnoho viac očných svalov ako to je pri bežnom pozeraní sa. Z tohto dôvodu sa začnú oči unavovať a bolieť.

 

Okrem toho, mobilné telefóny mimoriadne zlé vplývajú na kvalitu nášho spánku, čo vedie k mnohým iným zdravotným problémom. Hlúpym zlozvykom je taktiež nabíjanie mobilného telefónu hneď vedľa postele, tým sa len zhoršuje výsledný efekt žiarenia na náš organizmus.

 

Sú telefóny skutočne také nebezpečné? Každý si na túto otázku vie odpovedať sám. No zatiaľ čo sa diskutuje o možnom škodlivom účinku elektromagnetického žiarenia na ľudské telo, skutočné nebezpečenstvo sa skrýva v prenosných zariadeniach. Mobilné telefóny by sa preto mali používať rozumne, bez toho, aby sme sa stali ich rukojemníkmi.

A čo vy? Ako často používate svoje mobilné telefóny? Vedeli by ste si ešte bez nich predstaviť život?

zdroj:takprost.cc 

Chod hore