Meníte dieťaťu plienku? Musíte mať od neho súhlas, hovorí odborníčka. Absurdné, reagujú ľudia

Ak prebaľujete svoje dieťa, potom by ste sa ho mali podľa expertky v oblasti sexuality opýtať, či s tým vôbec súhlasí.
Deanne Carsonová, ktorá spolupracuje s austrálskou organizáciou pre prevenciu sexuálneho zneužívania detí, vystúpila minulý týždeň v relácii televízie ABC. Vysvetľovala, aké dôležité je vzdelávať deti od najútlejšieho veku.

“Pracujeme s rodičmi už od narodenia ich detí. Pomáhame im doma nastoliť kultúru porozumenia a súhlasu. ‘Vymením ti teraz plienku, je to v poriadku?’ Samozrejme že dieťa neodpovie ‘Áno, mami, to je super’, “povedala okrem iného Carsonová a práve tento príklad vyvolal ostrú diskusiu medzi rodičmi na sociálnych sieťach.

 

Niektoré  expertky sa zastávali s tým, že dieťa by naozaj malo mať priestor pochopiť vlastnú telesnú autonómiu, na druhej strane žiadať od dojčaťa súhlas s výmenou plienky príde niektorým ľuďom absurdné a považujú expertku za “blázna”.

Carsonová reagovala na lavínu reakcií na Facebooku, kde vyhrotenú diskusiu ohľadom účinkovanie v televízii a netypickým názorom pripisovala svojmu vzhľadu. “Bohužiaľ, niektorí sa rozhodli sa mi vysmievať – ​​Má ružové vlasy, určite to musí byť lesba!”

 

Carsonová ľutovala, že sa z vážne mienenej diskusie vytrhla len jedna veta, bez toho by ľudia na sociálnych sieťach riešili samotný kontext.

Podstatou výroku podľa expertky bolo, aby rodič kontaktoval dieťa očami, dal mu najavo svoje zámery a ponechal mu priestor, aby informáciu spracovalo. Čím potom bude starší, tým bude pravdepodobnejšie, že si uvedomí fakt, že telo je iba jeho a ostatní ľudia nemajú právo sa ho bez súhlasu dotýkať.

V Spojených štátoch zatiaľ chýbajú presnejšie štatistiky o tom, koľko detí je každoročne sexuálne zneužitých. V roku 2010 ale americké ministerstvo zdravotníctva zverejnilo informácie, že u detí, ktoré boli týrané, došlo u deviatich percent z nich aj k sexuálnemu zneužitiu. Navyše sa 20 percent dospelých žien a 10 percent mužov neskôr priznalo, že v detstve boli zneužití.

Carsonová sa v rozhovore pre časopis Newsweek zastala hovorkyňa organizácie Rape Crisis England and Wales, ktorá pomáha obetiam znásilnenia a sexuálneho násilia. “Dieťa si musí osvojiť, že má právo rozhodnúť sa, čo sa bude diať s jeho telom. A musí vedieť povedať nie. A práve v tom mu musia pomôcť rodičia. Carsonová príklad mi príde veľmi rozumný.”

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Meníte dieťaťu plienku? Musíte mať od neho súhlas, hovorí odborníčka. Absurdné, reagujú ľudia”