Som zdravotná sestra. Ukážem vám jedno video, po ktorom na 100% prestanete s fajčením

Nie je na tom nič nezvyčajné, ak budeme tvrdiť, že hneď po tom, ako si zapálite cigaretu, začnete svoje telo zabíjať.

No ani kašeľ či iné príznaky zvyčajne nestačia na to, aby prinútili fajčiara vzdať sa tohto zlozvyku. Nasledujúce video tomu možno pomôže…

Amanda Eller, zdravotná sestra zo Severnej Karolíny, publikovala ukážku toho, ako sa líšia pľúca zdravého človeka od pľúc tuhého fajčiara. Rozdiel je taký šokujúci, že takmer pol milióna ľudí sa rozhodlo zdieľať toto video aj na Facebooku.

Na videu je okamžite jasné, ktoré pľúca sú zdravé a ktoré poškodené. Zdravé pľúca majú ružovo-červenkastú farbu, zatiaľ čo pľúca človeka, ktorý denne po dobu 20 rokov vyfajčil krabičku cigariet, vyzerajú ako obeť požiaru.

„Sú to pľúca s malígnym chronickým obštrukčným ochorením, kvôli čomu stratili svoju elasticitu. Roztiahnu sa, no okamžite skolabujú,“ vysvetľuje.

Elasticita je schopnosť pľúc vrátiť sa do pôvodnej formy hneď po nádychu. V prípade, že je elasticita znížená, pľúca strácajú flexibilitu kvôli čomu musia vynaložiť veľkú námahu, aby získali dostatok vzduchu. Ich majiteľ sa preto začne rýchlo zadýchavať.

 

Podľa Centra na prevenciu a kontrolu chorôb je v Spojených štátoch celková úmrtnosť fajčiarov (mužov aj žien) trikrát vyššia ako u nefajčiarov. V USA sú cigarety každoročne zodpovedné za každú piatu smrť, v prepočte zabijú viac ako 480 000 ľudí.

Nikdy ale nie je neskoro! Napríklad tí, ktorí prestali fajčiť pred dovŕšením 40.roku života sa riziko úmrtia na choroby súvisiace s fajčením sa znížia približne o 90%.

Zdravotná sestra sa rozhodla uverejniť video, ktoré si pozrelo viac ako 500 000 ľudí.

Na ukázanie rozdielu sa lekári rozhodli nafúknuť zdravé pľúca.

Ukázalo sa, že zdravé pľúca nielen že vyzerajú lepšie, ale aj pracujú tak, ako by mali.

https://www.facebook.com/amanda.orr.56/videos/10212156330049017/

Následne nafúkli pľúca 20-ročného fajčiara, ktorý si každý deň doprial 1 krabičku cigariet.

 

Elasticita pľúc je minulosťou a preto sa takéto choré pľúca napadnuté rakovinou po nafúknutí okamžite „spľasnú“.

Rozdiel je jasne viditeľný vo videu č. 2…

https://www.facebook.com/amanda.orr.56/videos/10212156328688983/

A čo vy? Prehodnotili ste svoj dlhoročný zlozvyk? Ak vás tieto videa inšpirovalo k tomi, aby ste prestali s fajčením, nezabudnite sa o článok podeliť aj s vašimi priateľmi na Facebooku!

 

 

Chod hore