Toto sa stane s vaším mozgom, ak spíte v ponožkách!

Mnoho ľudí trpí problémami so spánkom – existuje na to niekoľko dôvodov. Často sa stáva, že prídete domov po náročnom dni v práci, unavený, vyčerpaný a čo najrýchlejšie sa chcete dostať to vytúženej postele. Keď si však ľahnete, spánok nie a nie prísť. Toto je problém, ktorý pozná nejeden z nás, našťastie však existuje spôsob, ktorý ho dokáže vyriešiť.

Dajte si pred spánkom na nohy ponožky! Už sme vám písali o vedeckom výskume, ktorý dokázal, že milovanie sa v ponožkách je prospešné. Už viete, že vlnené ponožky pomáhajú zvyšovať libido a rýchlejšie dosahovať orgazmus. Teraz vám prezradíme, prečo je lepšie spať v ponožkách a ako to ovplyvňuje naše telo.

как правильно спать

Švajčiarski výskumníci vykonali štúdiu na to, aby zistili, ako teplota rúk a nôh ovplyvňuje kvalitu spánku. Zhromaždili skupinu ľudí, požiadali ich, aby si pred spaním navliekli na nohy ponožky a vyskúšali, ako to ovplyvní ich kvalitu spánku. Ukázalo sa, že teplo končatín pozitívne ovplyvňuje celé telo, vrátane mozgu.

Cievy sa rozšírili a krvný tlak sa znížil, čím mohol mozog relaxovať a pripraviť sa na spánok. Vďaka týmto procesom ľudia zaspali v omnoho kratšom čase.

почему лучше спать в носках

Každý z nás má rôzne návyky týkajúce sa spania. Niekto má rád zaspávanie v pyžame, iný v rozťahanom tričku a niekto uprednostňuje nahotu. Sú ľudia, ktorí dávajú prednosť vyhriatej miestnosti s tým, že spia bez prikrývky, no existujú aj takí, čo spia pri otvorenom okne pod hromadou prikrývok. To isté platí aj pri téme ponožiek – s nimi alebo bez?

Štúdia švajčiarskych vedcov je veľmi inšpirujúca, no my sme sa rozhodli zistiť, či existujú aj nevýhody spania v ponožkách a aké pravidlá sa musia dodržiavať, aby sa predišlo škodlivým následkom.

как спать чтобы высыпаться

Medzi nevýhody tohto návyku vedci zaraďujú fakt, že v noci sa nohy v ponožkách príliš potia, čo spôsobuje nie príliš najlepšie dôsledky. Napríklad, infekcia (plesne sa vyvíjajú intenzívnejšie v teplejšom prostredí), zhoršenie krvného obehu, nepríjemný zápach. Mnohí tiež tvrdia, že nohy si nedokážu oddýchnuť a nie sú dostatočne vetrané.

Toto je tá druhá strana mince. So všetkými týmito nevýhodami je ťažké nesúhlasiť, ale je možné sa im vyhnúť. Ako? Dôležitý je správny výber ponožiek a dodržiavanie pravidiel osobnej hygieny.

как лучше спать

Prvé a najdôležitejšie pravidlo – nikdy nechoďte spať v ponožkách, ktoré ste mali celý deň na nohách. Takto predídete problémom s infekciami a plesňovými ochoreniami. Dobre urobíte, ak si pred spaním dáte teplú sprchu alebo kúpeľ. Neuškodí ani kúpeľ pre chodidlá, ktorý si môžete z času na čas urobiť.

здоровый сон

Nastal čas na výber dobrých ponožiek. Najlepšie vyhovujúce ponožky sú tie z prírodných materiálov: bavlna alebo vlna. Je dôležité, aby ste sa v nich cítili pohodlne: nie je príliš horúco alebo chladno. Okrem toho by mali byť ponožky voľné, bez gumy. Nemali by stláčať členky, takže krvný obeh ostane nenarušený. Taktiež si môžete kúpiť špeciálne ponožky, ktoré sa používajú na dlhé cesty a lety.

Ako vidíte, keď budete robiť všetko správne, nebudete zažívať žiadne problémy. Ponožky vám pomôžu zaspať ako malé dieťatko, a nie len v noci. Budú vás udržiavať v teple, pomôžu vám vyhnúť sa poklesu teploty a nočným výletom na toaletu. Váš spánok bude oveľa pohodlnejší a výdatnejší.

Mimochodom, tradičná čínska medicína tiež dodržiava tento pohľad. Východní liečitelia veria, že chladné nohy narúšajú normálny obeh vitálnej energie v našom organizme.

как быстро уснуть

Možno budú mnohí tvrdiť, že spánok v ponožkách je nepohodlný a znervozňujúci – nakoniec to skončí tak, že si ponožky aj tak počas noci vyzujete, pretože vám je príliš teplo. Ak teda pravidelne neviete zaspať a nechcete si na nohy dávať ponožky, vyskúšajte aj iné metódy. Hlavné je, aby boli vaše nohy v teple. Môžete ich zavinúť do druhej prikrývky alebo si k ním prisunúť ohrievač.

полноценный сон

Najspoľahlivejším spôsobom, ako otestovať účinnosť tejto metódy je vyskúšanie na vlastnej koži. Chodíte spať s ponožkami na nohách? Myslíte si, že vám pomáhajú zlepšiť a zrýchliť proces zaspávania? Budeme veľmi radi, ak sa s nami podelíte o výsledky vašich vlastných experimentov!

zdroj:takprosto.cc

Chod hore