Vedci prezradili, čo sa stane s vašim telom, ak prestanete piť alkohol

Keď pijete alkohol, vaše telo ho identifikuje ako ekvivalent jedu. Dôvody sú jednoduché: alkohol nemá žiadnu výživovú hodnotu a ničí vaše bunky. Akýkoľvek alkohol smeruje priamo do pečene aby bol rozštiepený na chemikálie, ktoré sa dostanú z tela močom. Alkohol v pôvodnej forme nemôže telo absorbovať.

Čo sa deje vo vašom tele, keď pijete alkohol?

Alkohol má vplyv na naše telo už po prvom dúšku. Stav opitosti nastáva vtedy, ak ste prijali viac alkoholu ako vaša pečeň dokáže spracovať. Alkohol v krvi sa zvyšuje, čo ochromuje naše mentálne a fyzické schopnosti.

Tu je krátky zoznam možných dôsledkov, ktoré má alkohol na vaše telo:

  • centrány nervový systém: ochromená rovnováha a koordinácia, zvýšená tendencia riskovať, nezmyselná reč, necitlivosť, brnenie, poškodenie čelového laloku mozgu, strata pamäti, trvalé poškodenie mozgu a v najvážnejších prípadoch kóma a smrť.
  • tráviaci systém: poškodenie tkanív tráviaceho traktu, blokovanie absorpcie živím a vitamínov,  pocit plnosti a plynatosť.
  • závislosť: odvykanie pre ťažkých alkoholikov, symptómy ako úzkosť, vysoký krvný tlak, nepravidelný pulz, podráždenosť, nevoľnosť.
  • krvný obeh: zvýšené riziko mŕtvice, infarktu, zlyhaniu srdca, vysoký krvný tlak, búšenie srdca, chudokrvnosť.
  • imunitný systém: potlačený pri alkoholizme, zvýšené riziko zápalu pľúc a tuberkulózy.
  • zápal: zápal obličiek, cirhóza alebo zlyhanie pečene, tvorba toxínov v tele spôsobuje zvýšené zápalové procesy.

Iné možné komplikácie zahŕňajú výpadky, zmeny v správaní, poškodenie kostí, zvýšené riziko rakoviny, neplodnosť, pľúcne infekcie, syndróm dáždivého čreva, únava, svalové kŕče, pankreatitída, kostrové a svalové problémy, žalúdočné problémy.

 

Čo sa stane ak s alkoholom skoncujete?

“Prestať s pitím alkoholu – dokonca aj na pár týždňov  – je dobrý nápad, najmä ak pravidelne konzumujete viac alkoholu ako je odporúčaná denná dávka. ” – Damon Raskin, M.D.

Zdržanie sa alebo zníženie množstva alkoholu so sebou prináša rôzne zdravotné benefity. V prvom rade znížite riziko možných dôsledkov zmienených vyššie. Vaše telo je úžasné: je schopné zotaviť sa zo škody napáchanej požívaním alkoholu.

Buďme ale konkrétnejší, čo sa môže stať – dobré aj zlé, ak prestanete piť :

1. Akútne odopieranie 

Zatiaľ čo krátkodobé odopieranie zväčša nie je problém, ale aj tak môže spôsobiť, že na alkohol neviete prestať myslieť.  Naše telo sa vzdáva alkoholu so sprievodnými symptómami: úzkosť, vyšší krvný tlak a pulz, nespavosť, potenie.

2. Lepší spánok 

Hoci by vám alkohol mohol pomôcť skôr sa zotaviť, v skutočnosti by došlo k zníženiu kvality vášho spánku. To preto, lebo alkohol narúša prirodzený biorytmus. Dokonca aj jeden drink dokáže narušiť REM fázu spánku zodpovednú za mentálne a fyzické načerpanie síl. Nadmerné požitie alkoholu taktiež môže vyvoláva potrebu močenia počas noci, a to negatívne preruší spánok.

3. Detox

Naše telo potrebuje viac ako 2 týždne aby sa kompletne zbavilo alkoholu. Počas tohto obdobia môžete pociťovať niektoré z týchto príznakov : úzkosť a depresia, problémy so spánkom, únava, narušené libido, nedostatok energie a výkyvy nálady.

4. Znížená chuť do jedla 

Milovníci alkoholu majú tendenciu siahnuť po fast foode a nezdravých potravinách. Vedci preukázali, že chuť do jedla vzrastá, pretože alkohol zvyšuje činnosť mozgu v hypotalame citlivom na vôňu jedla. Podľa štúdie uverejnenej v The American Journal of Nutrition, alkohol podporuje chuť do jedla. Ba čo viac, ženy ktoré požívajú 2 alkoholické nápoje zjedia o 30% viac jedla než tie, ktoré si drinky odoprú.

5. Zdravšia pokožka 

Alkohol je diuretikum a preto pravidelné pitie alkoholu spôsobje odvodňovanie a dehyratáciu. Najviac to pocíti naša pokožka, ktorá je tvorená až zo 60 % vodou. Preto zostane suchá. Keď sa alkoholu vzdáte, pokožka bude opäť hydratovaná a jej vzhľad sa zlepší. Kožné problémy ako akné, ekzémy a psoriáza sa tiež zmiernia.

6. Úbytok hmotnosti

Alkohol nemá žiadnu výživovú hodnotu a väčšina alkoholických nápojov má množstvo kalórií. Podľa druhu a množstva alkoholu však vo väčšine príjmete zbytočných 300 až 500 kalórií, ak nie viac. Pivo a sladené alkoholické nápoje sú z tohto dôvodu obrovským postrachom!

Záverečná myšlienka

“Všetko s mierou“ je v tomto prípade platná rada.

Chod hore