Viete, s ktorými kožnými problémami sa môžete najčastejšie stretnúť a ako ich liečiť?

Naša pokožka je časťou tela, ktorá je najviac vystavená vonkajším vplyvom prostredia. Dôkladnou starostlivosťou zvonku aj zvnútra vás bude pokožka pred nepriaznivými vplyvmi chrániť. Sú však defekty na koži, ktoré sú priamo spôsobené genetickou výbavou či vírusmi. Ktoré to sú a môžeme proti nim bojovať kozmetikou alebo stravou? Odpovede sa dozviete v nasledujúcom článku.

Atopický ekzém

Toto nepríjemné ochorenie postihuje najmä malé deti, ale často sa stáva, že s nimi ekzém ostáva až do dospelosti. Typickými príznakmi atopického ekzému je najmä svrbenie, začervenaná a extrémne suchá pokožka. Ide o genetickú predispozíciu a najväčšie riziko je u detí s bledým typom pokožky, blond a plavými vlasmi a modrými očami. Najčastejšie sa vytvára pod kolenami, na lakťoch, lícach a pokožke hlavy.

Čo pomáha?

Poznať spúšťače reakcie a strániť sa ich, dôkladná hydratácia špeciálnou kozmetikou na atopickú dermatitídu, ale napríklad aj užívanie probiotík.

Psoriáza

Treba na začiatok upozorniť, že sa nejedná o infekčné ochorenie, ako si viacerí často myslia. Ide o autoimunitné – chronické a zápalové ochorenie. Na koži sa vplyvom tohto ochorenia vytvárajú zápalové ložiská a koža je šupinatá a stvrdnutá.

Čo pomáha?

Emulzie s prídavkom dechtu a určite je vhodná návšteva lekára, ktorý môže naordinovať pacientovi biologickú liečbu a predpísať kortikoidné masti.

Rosacea

Známa aj ako ružovka. Vyskytuje sa len u dospelých a hlavným prejavom je začervenaná, pľuzgierová, veľmi citlivá pokožka na tvári.

Čo pomáha?

Ide o ochorenie, pri ktorom môžeme len tlmiť príznaky, ale pacient s ním žije navždy. Lekár väčšinou predpisuje antibiotiká a masti. Vhodné sú aj ošetrenia laserom.

Iné bežné ochorenia kože

Vedeli ste, že aj akné či vrásky zaraďujeme medzi kožné defekty? Ak s niektorým z vyššie uvedených problémov bojujete a bežné lieky vám nezaberajú, vyskúšajte prírodnú kozmetiku. Kliknite na Zdravysvet.sk, kde nájdete kozmetiku a liečivá na čisto prírodnej báze.

Zdroj obrázku: Ternavskaia Olga Alibec / Shutterstock.com

Chod hore